WOFF 測試

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

WOFF 測試

文章efilm » 2010-02-28, 16:35

測試網頁:
http://apps.efilm.net.ru/woff/

如果用 firefox / opera 的話,應該係可以睇到一堆 NR Font 的 pictogram ;)

eFilm World 寫:WOFF 是將現時的 TrueType、OpenType 包裝,是專為網頁顯示而設。WOFF 會將字型壓縮,縮短載入的時間。而且還可以有 OpenType 的 Advanced Typography 功能。網站使用時只需要將 WOFF 檔放到伺服器中,然後在網頁的 CSS 檔中加入 @font-face 部分宣告 WOFF 檔的路徑,那就可以在 CSS 使用那個字型了。

而家我見開始有 blog 果啲用 embeded font。

詳細的睇全文:
http://efilm.net.ru/blog/2010/02/woff-test/
頭像
efilm
地球會員

Re: WOFF 測試

文章hamu278 » 2010-02-28, 16:46

印象中,有部分 WordPress Theme 都有用相關技術。 8-)

CSS3 真係好方便,剩係圓角同陰影已經可以慳番唔少圖。可惜要顧及各大瀏覽器… :cry:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Freeman » 2010-02-28, 17:28

hamu278 寫:印象中,有部分 WordPress Theme 都有用相關技術。 8-)

CSS3 真係好方便,剩係圓角同陰影已經可以慳番唔少圖。可惜要顧及各大瀏覽器… :cry:

一向無視IE :D
Freeman
地球會員

文章大大師兄 » 2010-02-28, 17:56

Freeman 寫:
hamu278 寫:印象中,有部分 WordPress Theme 都有用相關技術。 8-)

一向無視IE :D

唔只 IE,連 Firefox 都要升到 3.6 先用得

送一張 3.5.6 嘅圖片: http://img121.imageshack.us/img121/5733/screenshot20100228at553.png
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-02-28, 17:59

大大師兄 寫:唔只 IE,連 Firefox 都要升到 3.6 先用得

送一張 3.5.6 嘅圖片: http://img121.imageshack.us/img121/5733/screenshot20100228at553.png

聽eFilm講Chrome都唔太得

其實我一直都唔睇好Chrome,硬係覺得佢俾人神化,行得快都只係plugins-free既錯覺黎,遲D發展到好似FF咁咪又係慢番
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章hamu278 » 2010-02-28, 18:03

測試完畢。

Firefox 3.6: OK
Safari 3.2.1: OK
Opera 10.10: OK, 但有少許問題
Chromium 4.0.287.0 (35422): NOK
IE: 懶得試

===============================
更新:
估唔到我係 Chromium 個網新鮮滾熱辣,DL 最新既 5.0.340.0 (Build 40236) 黎試,結果都係失敗 8-)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章大大師兄 » 2010-02-28, 18:13

Google Chrome for Mac 最新版本 (5.0.307.11) 同 eFilm blog 上嘅 Chrome 4 測試結果相同。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2010-03-01, 00:36

大大師兄 寫:唔只 IE,連 Firefox 都要升到 3.6 先用得

送一張 3.5.6 嘅圖片: http://img121.imageshack.us/img121/5733 ... 8at553.png

我今日用 3.5.X 又得喎
其實果張話用 Firefox 3.6 的圖係用 3.5.X cap 返來
不過我唔記得係 3.5.幾
但我未 update 前都睇到有呢個效果
頭像
efilm
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-03-01, 01:14

efilm 寫:

送一張 3.5.6 嘅圖片: http://img121.imageshack.us/img121/5733 ... 8at553.png

我今日用 3.5.X 又得喎
其實果張話用 Firefox 3.6 的圖係用 3.5.X cap 返來
不過我唔記得係 3.5.幾
但我未 update 前都睇到有呢個效果
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章大大師兄 » 2010-03-04, 17:13

啱啱試多咗次,3.5.6 (Mac),要喺 NoScript 將以上網址列入白名單就正常(如 hkmtrhah 之效果),冇列入白名單就好似我貼過嗰幅圖咁。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-03-05, 02:08

大大師兄 寫:啱啱試多咗次,3.5.6 (Mac),要喺 NoScript 將以上網址列入白名單就正常(如 hkmtrhah 之效果),冇列入白名單就好似我貼過嗰幅圖咁。

johnwong 呀?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2010-03-07, 01:44

hkmtrhah 寫:
大大師兄 寫:啱啱試多咗次,3.5.6 (Mac),要喺 NoScript 將以上網址列入白名單就正常(如 hkmtrhah 之效果),冇列入白名單就好似我貼過嗰幅圖咁。

johnwong 呀?

係。打錯咗,Sorry。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Oliveber » 2011-12-14, 15:30

CSS3 真係好方便
Oliveber
天王星會員

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客