環保週

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

環保週

文章bananasims » 2010-02-25, 22:10

1. Inter-class recycle campaign
2. Lunch time light-off activity
(We hope that all of you can help switching off the lights during lunch time, until the end of lunch time)
3. Ming Kei car-free day
(held on 25.../2, some teachers join and we encourage all of you to take public transport on that day)
4. Give new names to our trees
5. Bring your own utensils in canteen

呢個環保週應該係我學校最唔環保既星期

1. 回收比賽
好地地老師櫃桶有一堆中化文化評論工作紙,一堆全新既南華早報全部移送晒去回收
中化文化評論工作紙上次做印多,下次可以再用,未用過就走去回收,唔係更唔環保?
南華早報我都有訂,佢未問過我地就咁拎走晒我地啲報紙走去回收,咁我比錢拎啲乜返黎?偷嘢麼?

2. 熄燈活動
呢個仲低能
我學校啲燈就全部光管,光管最晒電就係開燈嗰下,而剩返既時間就唔會晒
我學校個 "Energy Saving Tips" 都寫住話離開課室唔洗熄光管,咁先最慳電
不過呢班人唔係為環保而熄燈,將熄燈同環保加上等號,然之後為熄燈而熄燈
我平時食飯食十五分鐘到,45 分熄燈,返到黎 05 分我開燈溫書;10 分又有個學生會入黎熄,然之後又有人入黎開燈
呢三日日日前前後後開閂五六次,仲要有一次開閂相隔唔夠十秒
唔單止我嗰班,仲有走廊燈同隔離幾班
咁都叫環保?環保週係環保定係做比人睇?

上年萬聖節聽聞佢地貼咗張「壞lift」落個升降機到,搞到老師跑五層樓梯比人鬧
今日我同負責老師投訴咗,佢地話跟進,放長雙眼睇下點
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 環保週

文章kirisame » 2010-02-26, 16:28

好好好...............
car-free係唔楂車者
大把老師飛的返工
其實同楂車分別都唔大者

即管睇下有冇老師由楂車轉坐巴士地鐵小巴先算啦 :lol:
1. 回收比賽
好地地老師櫃桶有一堆中化文化評論工作紙,一堆全新既南華早報全部移送晒去回收
中化文化評論工作紙上次做印多,下次可以再用,未用過就走去回收,唔係更唔環保?
南華早報我都有訂,佢未問過我地就咁拎走晒我地啲報紙走去回收,咁我比錢拎啲乜返黎?偷嘢麼?

笑鳥
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章b_kevin_e » 2010-02-26, 16:41

唔理環保周定無冷氣日定咩咩830熄燈,呢d都係做騷!

之後可能又搞個麻鬼煩既「無冷氣日」
2年前學校搞「無冷氣日」,嗰日就熱到hihi,集中唔到上堂 :oops:
最後lunch頂唔順(我係課室食),開返冷氣,仲要較到最大 :P
仲有又有個「熄燈5分鐘」,好心啦,5分鐘就咪鬼熄啦

而家真係唔好叫學校搞咩「無冷氣日」,我個班房堆電風扇神神地(係全部),個刻度(1-5)係廢既,對正個刻度一定開唔到
呢2日已經開埋冷氣....
再搞「無冷氣日」,死得
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2010-02-26, 18:40

我地學校D燈係T4光管 一開就開 唔會好似T8咁閃
我地學校D冷氣新機 所以冇乜塵
如果哥堂唔係去第度上或者行開比較耐
我地絕對唔會熄燈
E+呢D天氣 D新冷氣
我地都係照開冷氣用泥抽濕

平時熄燈熄冷氣:?: 我「批」
熄左冷氣周圍出晒水LO 課室地下會比人踩到黑晒
頭像
人仔
金星會員

文章hamu278 » 2010-02-27, 07:36

搞咁多野,都係想係份校訊到加多一項活動姐,多鬼餘
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章大大師兄 » 2010-02-27, 10:32

基本上環保組織係要認牌子嘅,認住佢:「環保觸覺」,專做埋啲無聊 / 懶環保 / 無恥嘅嘢。

舉幾個例,以下全部都係 WiseNews 隨機搵出黎嘅:
2010 年 2 月 26 日 —— 明報 寫:無綫飲食節目環團轟鼓吹食翅

無綫電視翡翠台於周日播放的新飲食節目《為食總司令》,被環團轟鼓吹食用魚翅。環保觸覺表示,在剛過去的周日(21 日)晚,該個長1 小時節目逾半篇幅介紹以魚翅為主的菜式,使公眾以為食用魚翅正常不過,故予以強烈譴責,並以去信無綫要求調整節目方針。

2010 年 2 月 24 日 —— 蘋果日報 寫:未設高限 新廈破壞獅子山風景

關注屏風樓效應的環保觸覺主席譚凱邦表示,根據初步圖則,重建後的新世界中心建築傾向修長,不屬屏風樓宇,但樓高會嚴重破壞海旁及獅子山山脊線景觀,「將來由港島望過去,獅子山山脊線會破壞晒。」他指自08年中去信新世界要求降低樓高,但一直未獲回應。他指整個尖沙嘴區惟獨新世界中心地段未設高度限制,相信政府也無意阻止有關項目,期望政府以紅磡灣海旁土地,與新世界交涉降低海旁發展地積比率。

2010 年 1 月 11 日 —— 星島日報 寫:環保觸覺去信中學籲師生參與

環保觸覺今日亦發信予全港四百多所中學,並電郵予環保觸覺網絡內逾五百名老師,呼籲他們帶領學生一同出席反高鐵集會,希望有五十至一百所中學響應。

2009 年 12 月 12 日 —— 信報 寫:團體指商場屬另一「發水」重災區

環保觸覺主席譚凱邦表示,根據現行屋宇署作業備考,商場的中空位可獲不計算樓面面積,組織調查近期落成的六個大型商場的中空位面積,包括朗豪坊、Megabox、時代廣場、APM、又一城及新世紀廣場,發現朗豪坊中空位佔樓面面積的三成三,達十八萬三千平方呎,使朗豪坊成為巨型的「發水商場」,亦是旺角區最阻風的建築物,完全堵塞奶路臣街這條由西向東的通風廊;第二位的又一城亦「發水」達十三萬四千平方呎【表】。

2009 年 12 月 2 日 —— 蘋果日報 寫:【本報訊】政府剛禁止發展商在售樓書內加入誇張失實圖畫,惟長實集團立刻「搵到法律罅」。環保團體發現,上周末開售的長實將軍澳堆填區附近新盤領峯,售樓書內沒有任何實景圖,但附送兩本宣傳冊卻充滿天堂般的圖畫與外國美景,又隱瞞領峯日後將會被30多座50層巨廈包圍的真相,嚴重誤導買家。立法會議員梁家傑促請政府立法,強制發展商在售樓處設實景模型。記者:黃偉駿

譚凱邦表示,兩本宣傳冊子因不屬售樓書,不受新指引規限,封面設計得金碧輝煌,內容盡是畫家筆下圖畫及外國風景的圖片,跟領峯附近環境風馬牛不相及。至於規定披露實況的售樓說明書,除了封面設計沉悶外,內容連一張領峯附近實景圖也沒有,「裏面除咗得幾張冇乜人明嘅分區計劃大綱圖,一張相都冇,試問普通市民點會去睇?」

2009 年 10 月 27 日 —— 商報 寫:環團倡規限屋苑「發水」車場

【商報專訊】記者黃燕儀報道:本港樓宇越建越高,有環保團體批評,當局將停車場豁免計算入樓面面積,令屋苑多層停車場層數太多,新建樓宇大幅「發水」,影響街道通風,建議當局收緊修例,在新建樓宇興建第2層以上的停車場時,只能豁免一半樓面面積。

環保觸覺早前調查了300個於2001年落成的屋苑停車場,發現當局停車場豁免樓面政策存有漏洞,發展商利用停車場的地積豁免,興建更多高層住宅,當中有八成樓宇的停車場有2層高,一成有3層或以上,最高達到9層。

2009 年 10 月 18 日 —— 大公報 寫:環團「反麥」籲暫停光顧

【本報訊】環保觸覺代表批評美式連鎖快餐店麥當勞,每日丟棄大量即棄餐具,對環境造成巨大壓力。多名代表在尖沙咀天星碼頭附近一間分店外拉起橫額,向途人收集簽名,呼籲市民暫停光顧該餐廳。麥當勞發表聲明,強調餐廳一向奉行「多減量、多再用、多再造」政策。

環保觸覺昨日發起「反麥當勞日」行動,多名代表下午到七間麥當勞分店外抗議,批評餐廳每日丟棄大量即棄餐具。在尖沙咀天星碼頭附近一間麥當勞外,多名代表拉起橫額,收集途人簽名,要求市民承諾今年暫停光顧麥當勞。

聲明稱,麥當勞有不同的環保措施,是首間參與環境保護署「充電池回收計劃」之餐飲集團,並與環保觸覺合作推出「無飲管日」,不斷構思可行的環保計劃,加強環保教育工作。

2009 年 8 月 24 日 —— 商報 寫:環團倡即棄餐具徵費五角

【商報專訊】記者周偉立報道:本港部分連鎖快餐店浪費即棄餐具情況嚴重。環保組織環保觸覺一項調查發現,本港的快餐佔每月丟棄逾1000萬件即棄餐具,建議政府研究就即棄餐具徵費。

環保觸覺建議,當局應向即棄餐具每件徵費5角,認為可減少固體廢物,而快餐店可仿效日本和韓國,為即棄餐具進行分類回收,或改用可重用的餐具。

2009 年 8 月 17 日 —— 明報 寫:環團轟火鍋店開冷氣打邊爐加劇暖化

環保團體「環保觸覺」發現,部分提供火鍋的食肆,室溫最低只有19.4℃,團體批評在酷熱天氣下仍供應熱辣辣的火鍋菜式,食肆須相應調低空調溫度以保持涼快,估計較正常情况額外消耗兩成電力,間接令電廠排放二氧化碳量上升,加劇全球暖化。天文台呼籲市民由從生活細節開始節能,除可紓緩全球氣溫上升速度,亦可減少發生極端天氣的可能。

大快活譚魚頭室溫僅19℃環保觸覺過去兩周曾到大快活、小肥羊、譚魚頭及稻香4 家食肆量度室溫及火鍋上方的溫度,發現尖沙嘴譚魚頭火鍋散發的蒸氣高達56.2℃;該店在晚上客滿時,室溫為23.1℃,部分顧客離開後則跌至 19.5℃;荃灣地鐵站旁的大快活,在只有三成顧客打邊爐的時段,室溫只有19.4℃,環保觸覺後來轉到另一間大快活,量度的室溫為24℃至25℃,當時店內有七成人打邊爐。環保觸覺人員在幾乎所有顧客都打邊爐的小肥羊,量度到23℃至25℃的室溫。量度氣溫的人員發現,部分食肆有顧客披着披肩打邊爐,與室外汗流浹背的市民形成強烈對比。

促食肆推涼快飲食文化

環保觸覺日前去信上述4 間食肆,要求在11 月後才推出火鍋菜式,在夏季以其他菜式代替,推廣涼快飲食文化,至昨日仍未有回應。環保觸覺會外務秘書周曉昕指出,該調查並非針對提供火鍋的食肆,而是希望消費者留意,個人行為也會導致全球暖化, 「不是叫大家不要打邊爐,而是夏天應盡量避免」。

環保觸覺主席譚凱邦引述飲食界人士表示,食肆所需的製冷量,較一般商舖平均高出50%,中式食肆如酒樓更高出70%,相信與火鍋有關。資料顯示,每調低1℃空調可節省3%電力,如以政府提倡的25.5℃室溫為標準,量度到19℃室溫的食肆,浪費了約兩成電力。

好啦,回正題,針對學校嘅一啲環保活動,包括無冷氣日熄燈活動,都係由環保觸覺或自然足印舉辦。(自然足印乃係現任環保觸覺主席譚凱邦於 02 年創辦嘅組織)

各位下次路過鵝頸橋,知要打邊個小人啦。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章b_kevin_e » 2010-02-27, 12:45

大大師兄 寫:基本上環保組織係要認牌子嘅,認住佢:「環保觸覺」,專做埋啲無聊 / 懶環保 / 無恥嘅嘢。

(唔quote d news啦)

好啦,回正題,針對學校嘅一啲環保活動,包括無冷氣日熄燈活動,都係由環保觸覺或自然足印舉辦。(自然足印乃係現任環保觸覺主席譚凱邦於 02 年創辦嘅組織)

環保觸覺,都唔係單純環保組織咁簡單(懷疑緊佢地要上位做政黨)
我一早對佢冇好感
巴士冷氣要26-28度,膠到冇朋友,真係為上位而上位

講真呀,呢d無冷氣日同熄燈活動都唔知係咪有咁大幫助(象徵?)
我課室d燈除左lunch同pe堂之外,上堂時間都會長開
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章KeroChu » 2010-02-27, 17:54

b_kevin_e 寫:
大大師兄 寫:基本上環保組織係要認牌子嘅,認住佢:「環保觸覺」,專做埋啲無聊 / 懶環保 / 無恥嘅嘢。

環保觸覺,都唔係單純環保組織咁簡單(懷疑緊佢地要上位做政黨)
我一早對佢冇好感

講真呀,呢d無冷氣日同熄燈活動都唔知係咪有咁大幫助(象徵?)

膠,搞埋D無冷氣日係唔系想人地中暑 :evil:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章人仔 » 2010-02-27, 19:13

我一早對佢冇好感

巴士26~28
不如唔好開啦英文數字
頭像
人仔
金星會員

文章johnwong32000 » 2010-02-28, 00:16

人仔 寫:

我一早對佢冇好感

巴士26~28
不如唔好開啦英文數字

26-28?咪同冬天ge港鐵車廂一樣lo,又熱又難頂。如果架車多人仲慘,大家一齊臭。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-28, 12:48

johnwong32000 寫:
人仔 寫:

我一早對佢冇好感

巴士26~28
不如唔好開啦英文數字

26-28?咪同冬天ge港鐵車廂一樣lo,又熱又難頂。如果架車多人仲慘,大家一齊臭。

頑保粥角實係未試過響繁忙時間響 ISL TWL KTL 呢三條線迫,弱智者粥角也
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章kirisame » 2010-02-28, 13:44

hkmtrhah 寫:
人仔 寫:

我一早對佢冇好感

巴士26~28
不如唔好開啦英文數字

頑保粥角實係未試過響繁忙時間響 ISL TWL KTL 呢三條線迫,弱智者粥角也

ktl真係迫到hihi
有位坐都好難頂 :oops:
唔開番大d冷氣係好難頂

仲有,平時室溫都30度
開冷氣開到28度,做咩唔直接開風扇啊 :twisted:

最好笑都係"環保卒葛"反高鐵
全世界環保分子都推動modal shift架啦
modal shift者,由汽車/飛機改去用海運/鐵路也
佢居然掉返轉,真係有趣有趣 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2010-02-28, 17:26

b_kevin_e 寫:環保觸覺,都唔係單純環保組織咁簡單(懷疑緊佢地要上位做政黨)
我一早對佢冇好感

譚凱邦 08 年參選過立法會議員(幸運地,他落選了)。

其實冷氣開 25 度或以上係頗為硬膠的,尤其對於一啲較為舊款嘅冷氣機。因為舊式的冷氣機格硬開至咁高度數時,耗電量反而會增加,同埋冷氣開到咁高溫,抽濕效果會降低。
而且每個人最舒服的指標不同,例如我就比一般人低。我傾向開低少少好,因為覺凍嘅就可以披件薄衫;開咁高,覺熱嘅唔通露體咩?

環保觸覺最乞人憎嘅就係成日投訴邊度邊度得十九度之類,但係佢地指溫度計係擺正出風口度㗎囉。 :ugeek: :evil
圖檔
大大師兄
地球會員

文章人仔 » 2010-02-28, 18:35

開25以上出自佢地口中的話
即係已經可以唔聽佢地講野
因為之前我聽過其他環保組織講
冷氣應該開22~25度
佢地理由係
22度以下就太凍
25度以上不如唔好開 晒電 :roll:
聽完之後仲記得哥年夏天CEM D電費單度夾住張傳單叫人開23~25度 :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章Frenchfriezz » 2010-02-28, 22:05

KeroChu 寫:膠,搞埋D無冷氣日係唔系想人地中暑 :evil:

你身體既構造都幾有趣喎,只係唔開冷氣就會中暑
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章bananasims » 2010-02-28, 22:46

以前未發明冷氣咪個個人中暑 :oops:
不過我覺得冷氣係有需要開,無冷氣嗰陣啲人掛住抹汗定係聽書
我學校 Form 1 有工程無電就話啫,冷氣真係有需要開
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章johnwong32000 » 2010-03-01, 08:37

bananasims 寫:以前未發明冷氣咪個個人中暑 :oops:

同意同意!我地呢代一入小學就有泠氣係感。 :oops:
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章人仔 » 2010-03-01, 13:15

bananasims 寫:以前未發明冷氣咪個個人中暑 :oops:

一讀書就有冷氣 :lol:
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2010-03-01, 20:15

+2
不過係屋企屋企多數唔開,最多風扇對正狂吹 :P
唔吹可能真係中暑 :oops:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-03-02, 00:44

kirisame 寫:

+2
不過係屋企屋企多數唔開,最多風扇對正狂吹 :P
唔吹可能真係中暑 :oops:

+3
我係真係焗到差唔多中暑/熱衰竭先開野
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員