好懷念小學生活啊!!!!

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

好懷念小學生活啊!!!!

文章tautau » 2010-01-07, 22:56

唔知係咪中學d人事好複雜
突然懷念小學果d生活啊!
食lunch可以同同學食飯盒
老師唔會對學生咁差架...
真係想返小學讀
各位有乜睇法? :?:
tautau
土星會員

Re: 好懷念小學生活啊!!!!

文章KeroChu » 2010-01-08, 10:41

tautau 寫:唔知係咪中學d人事好複雜
真係想返小學讀

我地小學無人看管之下食Lunch [ sos ad ]
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Kukuku » 2010-01-08, 11:46

好彩我未上中學姐 :P (風涼話)其實中學係點架 :?: D Miss惡吾惡 :oops:
頭像
Kukuku
土星會員

文章bananasims » 2010-01-08, 12:06

間間中學都唔同,不過唔好預料中學老師好似小學老咁呀媽教仔
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章tautau » 2010-01-08, 13:02

可能佢當你街外人...
tautau
土星會員

文章bteonnsg » 2010-01-08, 15:23

bananasims 寫:間間中學都唔同,不過唔好預料中學老師好似小學老咁呀媽教仔

我果間就勤力仔入去實唔慣,成日無功課做 :lol: (放長假都係,最多寫D野咁)

另外我小學果陣就真係勁慘,跑快少少又唔得,行入果D「禁區」又比D硬膠風紀窒(尤其係D平時同佢有仇果D呀,係唔係都莫須有上樓梯推你出嚟企先 :x

跑快兩步仲要你作篇幾百字嘅文做悔過書,真係好惡頂
bteonnsg
地球會員

文章KeroChu » 2010-01-08, 15:47

bteonnsg 寫:
bananasims 寫:間間中學都唔同,不過唔好預料中學老師好似小學老咁呀媽教仔

我果間就勤力仔入去實唔慣,成日無功課做 :lol: (放長假都係,最多寫D野咁)

另外我小學果陣就真係勁慘,跑快少少又唔得,行入果D「禁區」又比D硬膠風紀窒(尤其係D平時同佢有仇果D呀,係唔係都莫須有上樓梯推你出嚟企先 :x

仲有D非常低能既規矩:
1. 不得使用handrail,否則會被拉去見老師[ 3 6 9 ][ s o s a d ]
2. 圖書館既電腦每人只能使用5分鐘[ s o s a d ](點做Project)
3. 在教員室外設有所謂的反思區,被老師捉到要企系個度一個小息,企系個度真系當眾出醜(現已停用)
4. 要嚴格執行左上右落之規矩,否則又拉去見老師
5. 不得擅進學校後方車輛停泊通道,處理方法同上(聽講會有同學溝隔離學校D女/仔)[ 3 6 9 ][ s o s a d ][ b a n g h e a d ]
頭像
KeroChu
地球會員

文章hamu278 » 2010-01-08, 15:57

KeroChu 寫:
bteonnsg 寫:

仲有D非常低能既規矩:
1. 不得使用handrail,否則會被拉去見老師[ 3 6 9 ][ s o s a d ]
2. 圖書館既電腦每人只能使用5分鐘[ s o s a d ](點做Project)
3. 在教員室外設有所謂的反思區,被老師捉到要企系個度一個小息,企系個度真系當眾出醜(現已停用)
5. 不得擅進學校後方車輛停泊通道,處理方法同上(聽講會有同學溝隔離學校D女/仔)[ 3 6 9 ][ s o s a d ][ b a n g h e a d ]

講開,仲有小息打鐘要定格 :P :P
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2010-01-08, 16:11

hamu278 寫:
KeroChu 寫:
bteonnsg 寫:

仲有D非常低能既規矩:

我小學就無乜規矩既
最嚴既規矩咪講粗口
我記得嗰陣個大草地只有一三五可以入

bteonnsg 寫:

而家你間學校啲會考平均分仲低過我嗰間 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章ccya965041 » 2010-01-08, 16:16

個陣小學一有電腦,d人好似傻咁樣,
現在有電腦,用到我驚 :oops:
頭像
ccya965041
木星會員

文章b_kevin_e » 2010-01-08, 16:29

hamu278 寫:講開,仲有小息打鐘要定格 :P :P

+1
不過自從小4開始我唔駛再定格(風紀特權) :P :P

ccya965041 寫:個陣小學一有電腦,d人好似傻咁樣,

我讀小學學校d電腦全部Windows NT
上堂同打機都係嗰堆機

我一走就換哂XP :evil:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章KeroChu » 2010-01-08, 18:08

hamu278 寫:
KeroChu 寫:
bteonnsg 寫:

仲有D非常低能既規矩:

有呢個規定,部份幼稚D既低班同學或許會系打鐘個時做個好笑到爆肚既動作,例如同另一個同學扮打交[ s o s a d ]
頭像
KeroChu
地球會員

文章KeroChu » 2010-01-08, 18:10

b_kevin_e 寫:
hamu278 寫:講開,仲有小息打鐘要定格 :P :P

+1
不過自從小4開始我唔駛再定格(風紀特權) :P :P

ccya965041 寫:個陣小學一有電腦,d人好似傻咁樣,

我讀小學學校d電腦全部Windows NT
上堂同打機都係嗰堆機

我一走就換哂XP :evil:

我地小學仲有用Windows 2000(電腦室)(部份轉用HP Compaq個類臺機),圖書館個D電腦只有566mhz,256mb RAM,Windows NT,再加上一個「擔保2000年仍可使用」之類D貼紙[ 3 6 9 ]
頭像
KeroChu
地球會員

文章Freeman » 2010-01-08, 18:58

以前小學有WINDOWS 3.1 :lol:
Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-01-08, 21:52

tautau 寫:唔知係咪中學d人事好複雜
真係想返小學讀

我係懷念以前學習唔駛搞好多野,依家就要搞好多野,以前小學係老師代勞。
仲有D老師真係似我媽,苦口婆心。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章tautau » 2010-01-08, 22:45

我都要定格咁企係度^^
個風紀吹哨子,所有人玩定格
之後個風紀睇定d再等5分鐘
再吹多下
toliet中都要走佬
tautau
土星會員

文章bteonnsg » 2010-01-09, 10:13

我間小學有以下弱智規則+常見事情

1.設立N多個禁區,學生小息時不得進入
2.小息去廁所要攞卡
3.搭lift都要攞卡
4.D班長成日轉堂記壞學生名果陣對D唔順眼嘅人郁一郁
5.小食部野食分健康同唔健康小食部野食分健康同唔健康,但唔健康你賣嚟做乜啊?
6.走火警仲要顧隊型齊、唔出聲(真火警果陣如果係咁一早死左啦)
7.小息打鐘定格(上面好多人都講左)
8.從來無女仔係會被罰企的(好似係)
9.風紀當街捉人(通常係D唔順眼同唔啱啞嘅,有時唔肯借功課比佢抄[聽聞]果D人都會被人罰)
10.改D弱智成長課,但對成長毫無幫助

(待補完)
bteonnsg
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-01-09, 20:25

我從來都唔會認自己係讀果間小學,因為根本冇歸屬感/冇野值得我留戀
唯一搞笑既咪走火警囉,我小學係千禧校舍,Fire drill果陣真火警鐘同埋火警燈狂響+閃,頂樓有人造火警,校工係咁撥D煙出黎 :P
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章KeroChu » 2010-01-09, 21:00

Frenchfriezz 寫:唯一搞笑既咪走火警囉,我小學係千禧校舍,Fire drill果陣真火警鐘同埋火警燈狂響+閃,頂樓有人造火警,校工係咁撥D煙出黎 :P

我地學校系90年代初校舍,每次火燭既地方都系Art Room :mrgreen: ,加上人造火警(I mean真系燒野),像真度可與真實想提,甚至因為咁搞出個真火警來(快s o s a d)
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-01-09, 21:06

KeroChu 寫:我地學校系90年代初校舍,每次火燭既地方都系Art Room :mrgreen: ,加上人造火警(I mean真燒野),像真度可與真實想提,甚至因為咁搞出個真火警來(快s o s a d)

你果陣親眼見過真既火警咩? :roll:

仲有,我想問紅字搞乜? :roll: :roll:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客