香港教育制度 => 玩完

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: 香港教育制度 => 玩完

文章bananasims » 2009-12-16, 12:35

大大師兄 寫:
bananasims 寫:而家 A-Level 都係有通識
我聽啲大學師姐話通識根本無得死背

根本你分析能力同跟大路思維就 A,偏激、特殊、不道德咁作答就好易肥。

食慒咗?
中化夠係要求分析力強啦,咪又係個個走去背 :roll:

順便回帶,陶傑試做通識卷
http://bit.ly/5qlav6
http://bit.ly/4LaVar

唔好潛水呀 :twisted:

拜託,拜託,批評前請先了解中化呢一科,唔好自暴其短。
一個需要背既科目唔代表嗰科有問題,我地要睇背既係乜嘢。
如果我地背 marking scheme 就可以拎高分,代表嗰科既課程有問題。

好似數學科,我地個個都要背嗰啲 condition、名、方程,咁樣係咪代表佢差?如果數學背 marking scheme 就可以有高分的話就話有問題啫。
同中化一樣,我地要背既係課文內容,兼且要融會貫通,對儒家既文化有核心認識,再喺試場裹用你背既知識分析嗰個 situation,先至可以拎高分。靠背 marking scheme 有分拎,幾分囉。

中化係要背晒堆課文,兼且要融會貫通、分析,先至答到
好似話儒家要捨生取義係咪陳義過高,如果你就咁喺書到掟句「人生的意義」既「要酌量放棄道德底線,並且喺日後全力修復」,請問你又點拎高分?
你要先分析、了解題目,作出解釋,先用到呢個 point 去駁返捨生取義唔適當。
死背係無可能。

再舉數學做例子
(3a + 2b)^2 = ?
睇完 marking scheme 知個答案
不過條題目改做
(2a + 3b)^2 的話,你又識唔識做?
咁樣你咪要背
(a + b)^2 = a^2 + 2ab + b^2
先識做囉

歷史,眾所周知係要背野
不過係背嗰啲「俄土戰爭係 1877 年」、「奧匈係喺法國訪問俄國後先向塞爾維亞發出最後通諜」
而非「奧匈喺法國訪問後先發出最後通諜,因為佢唔想有空間解決問題」,否則條題目變化一下就奶晒野
另外如果你背完野又唔分析,又唔 elaborate,照塞入去
咪比人一句 "too factual" 比你 0-15 囉!

背唔一定代表嗰科既課程有問題
我只可以講靠背 marking scheme 先可以話嗰個課程有問題
完全乜野都唔背嗰啲就真係天才,唔好背,sin45 計 abs value 點計出黎 :lol: (用 binomial approximate一樣要背)

雖然我中化考得麻
不過我完全唔見得中化個課程有乜問題
你話中化可以背黎溫書,咁樣我都願聞其詳
因為我中化聽下書,無特登背過野都係徘佪係 20~24 分,我想拎高過 25 分 :roll: 又唔知點拎好

早就估到你拎陶傑做例子啦
一黎,第一次考試你能能唔能夠保證可以拎高分?二黎,陶傑既思想相對現有大路思想,係咪比較極端?
通識科係要你將各個角度既論點綜合,再分析得出自己既立場
而唔係有既有立場而去武斷下定論
而立場幾時都係大路思想(正反都有)
好似 History 咁,如果你講希特拉/英法完全唔洗為二戰負責,基本上起評點都係 0~15
而你支持希特拉需要為二戰負大部份責任、或者英法需要為二戰負上大部份責任,呢啲先至叫大路思想
除非你能夠舉出大量既例子說服考官
通識科唔係你發表偉論既場地,要發表偉論請去網誌、報紙、議事論事發表
我完全支持你有發表言論既自由,即使你既意見唔同我,我都唔會話你食慒咗
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章ccya965041 » 2009-12-16, 12:46

唔好講中化,就算係微積分,你靠死背真係唔會攞得高分,
次次出題都唔同,你要了解個pattern,之後再做番出黎,
當中都要明白concept先至攞到高分
頭像
ccya965041
木星會員

文章bananasims » 2009-12-16, 13:18

ccya965041 寫:唔好講中化,就算係微積分,你靠死背真係唔會攞得高分,
次次出題都唔同,你要了解個pattern,之後再做番出黎,
當中都要明白concept先至攞到高分

今日先測完
有同學咪死背囉
見到個 klnx(k is constant)就走去用 product rule
有啲仲好野
y^y
= y x y^(y-1)
= y^y
O 晒咀
呢啲咪叫死背、唔識融會貫通
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章ccya965041 » 2009-12-16, 14:23

product rule已經係最簡單了,
最多人衰係chain rule
頭像
ccya965041
木星會員

文章bananasims » 2009-12-16, 15:24

就算識計又點
香港自稱有全世界最難既 Pure Maths
不過唔識 application 呢 8-)
聽啲人話建築署嗰啲人成日鬧嗰啲大學生
Pure Maths 攞 A,不過 Pure Maths 啲嘢通通唔記得,普通一條工程既數都唔識計

唔好講 Pure 同建築,淨係我科 M&S 同 ECON
ECON 老師話有讀 M&S 既人可以試下用微積分計 ECON 既 Elasticity
開頭我都覺得難,不過試完都覺得好易計
不過有班友試都唔試,有啲連 First Principle 都唔記得條式!
淨係識得應付考試,學黎都廢既

尋日同今日落雨
傾計傾呢個咩 rain,有讀 GEOG 嗰啲竟然話唔知
frontal rain 囉,冷暖空氣相撞出現一個 front,產生雨水

如果繼續行舊制(除咗文科,因為大部份文科都改晒 syllybus),香港就真係玩完啦
334 多咁多 application,呢啲先有用嘛
334 初頭無可能成功,不過慢慢就知點解佢好架啦
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-12-16, 16:39

LS 其實幾考分析
不過我校中一、二之通識卷,竟然加入填充… :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2009-12-16, 16:45

我學校啲卷 MC 都有添啦
通識係啲師資問題
不過唔係因為呢啲小細節而要成個項目推到
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-12-16, 16:53

比篇新聞你睇,然後答長問題,呢種感覺不知幾爽,所以我愛通識。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2009-12-16, 19:09

呢啲就睇人

唔清楚 334 既通識點,遲啲問下啲師弟
我有個朋友讀協恩,佢話 A-Level 通識個佢修既單完有資訊科技
啱啱考完試,佢話佢老師叫佢上網 search 啲智能電飯煲之類既野,一題都無出過 :P
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-12-16, 21:16

我覺得我學校通識個模式仲係停留響 "死背" 階段…
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-12-16, 21:59

hamu278 寫:我覺得我學校通識個模式仲係停留響 "死背" 階段…

間書……間書……背 terms……背 terms……(雖然有啲 terms 係必要的)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章kirisame » 2009-12-17, 08:01

hkmtrhah 寫:
hamu278 寫:我覺得我學校通識個模式仲係停留響 "死背" 階段…

間書……間書……背 terms……背 terms……(雖然有啲 terms 係必要的)

唔係嗎.............通識好似唔係咁讀/教 :oops:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2009-12-17, 09:40

kirisame 寫:
hkmtrhah 寫:

唔係嗎.............通識好似唔係咁讀/教 :oops:

佢話「咩係青少年」要背 terms :oops:
好似 ECON 咁,咩係 Law of Diminishing Marginal Returns :oops: 咩係 Historical Cost
呢啲題目好乞人憎
好彩 GEOG 無問咩叫 High Accessibility, 咩叫 Settlement
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-12-17, 19:35

dickyho01025 寫:
bananasims 寫:334 同通識好重要 :oops:

但係.....講真......真係驚通識變左另外一科死背書既科.........我見而家既Form4係咁教==比本教科書佢讀(密麻麻的data==)......
通識係重要.....但係要睇下點樣教同點樣教......
第二屆白老鼠自歎倒霉......

搞通識唔係問題

只係通識呢樣野比教育局搞到變左做pat唔知咩野啫

依加

通識->用書(根本唔應該用書,通識著重根本係時事,你本書9月印你知出年3,4月會點?)->通識跟時事,自然要年年更新->書商$$$ :mrgreen:
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-12-18, 05:17

試題
http://ls.edb.hkedcity.net/LSCms/file/a ... SAMPLE.pdf

唔好政府講乜就信乜,睇吓啲學校真係點實施啦。
仲有,請 BNN 定義何謂大路思想。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-12-18, 11:06

大佬,政府做既應該係大路,唔係搞細節
香港政府之前搞項目比人狂插咪喺度搞細節,又忽略咗大嗰邊囉

好似八萬五就最明顯,我支持八萬五建屋計劃,不過政府錯就真係好錯,就係將個計劃命名為「八萬五」
起幾多樓,即係八萬五千伙,呢啲係根本細節上既野,又要定死咗自己
又唔可以跟據經濟狀況、樓宇供給去靈活改變數目
咁啱出黎又要唔啱時勢,最後唔失敗就假啦
而家班人又喺度嘈樓價貴,咪就係要靠建屋計劃呢啲政府干預去維持平衡囉

學校點樣實行係一個細節既問題,不過細節有問題唔代表個大制度有問題
你要知道,無一個制度一開始係完美
我無話呢啲唔係問題,不過係需要時間去優化
會考中文改制初頭咪又係搞得好差,從建議中慢慢優化返,而家評價都話好過舊制啦
唔應該一尾嘈一開頭有問題就回復返舊制
嘈嗰陣不如諗下啲方法優化下個制度,慢慢改進啦

大路思想咪即係社會有普遍共識既思想
好似食貓食狗呢啲,普通香港人都唔會支持,咪比較偏門既思想
如果佢問到呢啲問題你又答食呢啲係無問題的話,好難得到考官支持囉

不過大路思想都可以有兩面
好似高鐵問題,支持、反對都可以係大路思想

呢個字比較含糊,只可能 assert 而好難落一個好準確既定義
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-12-18, 12:38

bananasims 寫:大佬,政府做既應該係大路,唔係搞細節
香港政府之前搞項目比人狂插咪喺度搞細節,又忽略咗大嗰邊囉

好似八萬五就最明顯,我支持八萬五建屋計劃,不過政府錯就真係好錯,就係將個計劃命名為「八萬五」
起幾多樓,即係八萬五千伙,呢啲係根本細節上既野,又要定死咗自己
又唔可以跟據經濟狀況、樓宇供給去靈活改變數目
咁啱出黎又要唔啱時勢,最後唔失敗就假啦
而家班人又喺度嘈樓價貴,咪就係要靠建屋計劃呢啲政府干預去維持平衡囉

學校點樣實行係一個細節既問題,不過細節有問題唔代表個大制度有問題
你要知道,無一個制度一開始係完美
我無話呢啲唔係問題,不過係需要時間去優化
會考中文改制初頭咪又係搞得好差,從建議中慢慢優化返,而家評價都話好過舊制啦
唔應該一尾嘈一開頭有問題就回復返舊制
嘈嗰陣不如諗下啲方法優化下個制度,慢慢改進啦

大路思想咪即係社會有普遍共識既思想
好似食貓食狗呢啲,普通香港人都唔會支持,咪比較偏門既思想
如果佢問到呢啲問題你又答食呢啲係無問題的話,好難得到考官支持囉

不過大路思想都可以有兩面
好似高鐵問題,支持、反對都可以係大路思想

呢個字比較含糊,只可能 assert 而好難落一個好準確既定義
:0)咁如果個考官都支持食貓狗點算,考生無可能知道考官性格架喎,你咁講咪講到考生應該配合考官?

答案咁樣已經變左做唔係講證據同LOGIC有無錯,而係用所謂嘅「道德」嚟改卷
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-12-18, 13:06

幾時考試都係你配合個考官而唔係考官配合你啦
用人黎改卷永遠都有呢一個問題

好似有啲題目,話非法下載正唔正確
你答正確基本上都係會比好低分
所以識得配合考官係一種考試技巧

任何一個有主觀判斷既卷都係有呢個問題
文科啲卷大部份都係主觀判斷,
唔係點解文科 20 分可以話高分過理科 20 分
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-12-19, 07:57

舉例唔好舉到咁差,「非法下載」就梗係唔正確㗎啦,除非嗰個社會唔係法治囉 (clown-jesus.gif)

八萬五 —— 炒咗個政策嘅原因有好多,有啲係重要原因,有啲係小原因,將個名叫做「八萬五」唔係八萬五衰咗嘅重點 :oops: :oops: :oops:

跟住嗰段,我想講,洗濕咗個頭可以當乜事都冇,下一年即刻變返舊制㗎咩?唔通閣下想學董伯伯,「唔提及就等於唔存在」?依家三三四已經洗到個頭勁濕,你覺得轉舊制嘅可能性,係咪低於零?我冇支持過回復舊制,作出改善(「優化」)好明顯係唯一出路,但係咪唔搵頭一兩屆學生做白老鼠不可?出咗模擬試題,就已經有可以針對、建議改善嘅地方,唔一定要等到真係考第一屆文憑試嘅時候先至講囉,除非份 mock 係流嘅啫。

至於大路思想,唔知 bnn 有冇讀過謬誤,有種叫做「訴諸多數」的謬誤——即一個言論僅僅因為受大多數人接受和歡迎便被確認為真。(source)舉一個例,壬圓論壇大多數會員都認為模擬香蕉係米王,唔代表模擬香蕉一定係米王。我明白考生為保安全,多數會以大路思想作答,冇問題。但係唔代表小眾思想得唔到分係應該。假如我提出理據答模擬香蕉並非壬圓米王,而考官比低分我,係咪我答小眾思想嘅錯?定係考官質素差嘅錯?前提:「通識科着重考生能否清晰、簡潔及合乎邏輯地闡述和支持其觀點,而非背誦資料的能力。」(見模擬試題封面)因此只要支持模擬香蕉並非壬圓米王的觀點係清晰、簡潔、合邏輯,(理論上)就會得到高分,記實模擬香蕉係米王為大路思想,一來容易跌入「訴諸多數」的陷阱,二來又會唔會係另一角度的「背誦資料」?

另外 bnn 提過嘅兩個例子:支持希特拉及食貓食狗,唔好意思,支持希特拉已經有共識係有問題(某些歐洲國家更可以被刑事入罪);食狗食貓就係犯香港法律。犯法嘅嘢冇爭議餘地,因此舉呢啲例來證明小眾思想得唔到分係考生抵死,並不正確。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-12-19, 12:07

中五會考中文改制就係好例子
份模擬試題開始出,啲人批評建議,最後出到好似 perfect 咁,無人話有問題
最後 2007 嗰陣咪又係出晒事比人嘈
我都想無白老鼠啦
不過,呢啲咁理想既野事實係做唔到
事實上係一定要考過幾年先至知道份卷出成點先至做得最好
Ought means Can
考多幾年先再評定都未遲

二,澄清返
我唔係話小路思想係等如錯
不過,你如果答咗小路思想,就唔好期望個考官比好高分你
然之後考試香咗就話有問題

都講咗,人改既卷一定有呢啲問題
改得好唔好就係好睇考官質素
亦都無可能一步到位

香港其實最好就學返大陸既改卷方式
聽聞返黎,
一 group 人(大約十幾個)改一題
即係每位考官都只可以改一題
咁樣可以保持個尺度準確
bananasims
太陽會員

上一頁下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 15 位訪客