好鬼憎做ENGLISH BUILDER

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: 好鬼憎做ENGLISH BUILDER

文章b_kevin_e » 2009-11-12, 21:40

大大師兄 寫:
b_kevin_e 寫:早幾日教英文個阿SIR爆左買EB個數
冇記錯就係6萬蚊..... :oops: :oops:

吊高黎賣 圖檔

唔知係唔係6年加埋60000 :oops: 唔係好清楚
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bteonnsg » 2009-11-12, 22:20

買EB?即係幫D學生買個AC比佢地做?
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-11-12, 23:19

bteonnsg 寫:買EB?即係幫D學生買個AC比佢地做?

即係學校比錢,學生做佢啲十九練習。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-11-14, 13:01

大大師兄 寫:
b_kevin_e 寫:早幾日教英文個阿SIR爆左買EB個數
冇記錯就係6萬蚊..... :oops: :oops:

吊高黎賣 圖檔

搵大陸去整呀,RMB 600 都得啦……
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-11-17, 19:59

嘟街,今日我班主任又嘈我,又話如果我再唔做就見家長。
又lor呢招來噠我,大佬,亂做不如唔好做。
我又唔記得密碼,你叫我點做!?[369][369]
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-11-17, 23:17

kerochu 寫:嘟街,今日我班主任又嘈我,又話如果我再唔做就見家長。

好明顯呢個 moment 根本就唔應該係用「[369]」先啦係咪?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Freeman » 2009-11-18, 00:35

hkmtrhah 寫:
kerochu 寫:嘟街,今日我班主任又嘈我,又話如果我再唔做就見家長。

好明顯呢個 moment 根本就唔應該係用「[369]」先啦係咪?

我既心底話 :?
Freeman
地球會員

文章KeroChu » 2009-11-18, 06:46

hkmtrhah 寫:

耻笑班主任中,講左話唔記得密碼又唔聽[sosad]
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2009-11-18, 16:01

kerochu 寫:
hkmtrhah 寫:

我覺得老師叫你做無問題喎
老師咁好人叫你做為乜先,又要比你「恥笑」一輪,衰老師唔理你仲好
叫你做咪對你好,到頭來個成績因為呢啲咁既野衰咗你對唔對得住自己
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2009-11-18, 16:31

你唔記得左密碼,會係老師 o既 責任?
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章KeroChu » 2009-11-18, 16:57

hamu278 寫:你唔記得左密碼,會係老師 o既 責任?

唔系呢個意思,我只系話呢個練習難到Hihi,點做。
頭像
KeroChu
地球會員

文章bteonnsg » 2009-11-18, 18:18

kerochu 寫:
hkmtrhah 寫:

鬼叫呢個年頭咁多人用埋呢D理由扮野,仲有你唔見密碼唔識去人客戶服務度攞番咩:o)
bteonnsg
地球會員

文章chungcf2006 » 2009-11-18, 18:19

kerochu 寫:

盡你能力囉,又唔係要你 100% 啱 ;)
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章hamu278 » 2009-11-18, 18:32

kerochu 寫:

如果份考試卷難到 hihi,你係咪唔會做?
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bteonnsg » 2009-11-18, 19:04

hamu278 寫:
kerochu 寫:

如果份考試卷難到 hihi,你係咪唔會做?

求其撞幾題都得啦,我就唔信MC同填充呢類野都做唔到
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-11-18, 23:35

亂做啦⋯⋯
圖檔
大大師兄
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-11-21, 11:54

大大師兄 寫:亂做啦⋯⋯

圖檔
亂做左啦,搞到LISTENING全部錯哂 :P :P
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bteonnsg » 2009-11-21, 15:20

.jpg

FAILED.
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-11-23, 13:18

bteonnsg 寫:
.jpg

FAILED.

仲唔係吊高黎賣 圖檔 圖檔 圖檔

我個 English Builder 已經進入無限期唔登入狀態,直至 miss 催我做為止(我發覺佢係唔睇㗎) :D
圖檔
大大師兄
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-11-23, 17:30

大大師兄 寫:
bteonnsg 寫:
.jpg

FAILED.

仲唔係吊高黎賣 圖檔 圖檔 圖檔

我個 English Builder 已經進入無限期唔登入狀態,直至 miss 催我做為止(我發覺佢係唔睇㗎) :D

http://hk.news.yahoo.com/article/091122/4/faso.html
4校購教材同要求 揭招標漏洞 僅一供應商符合 議員促教局調查
(明報)2009年11月23日 星期一 05:10

【明報專訊】本報發現最少有4間中學以公帑招標採購「網上英語學習平台」時,招標文件中英語教材來源的要求極相似,疑造成不公平競爭,令個別供應商較有優勢中標。事件揭出教育局招標指引和監管有漏洞,容學校以不公平條款招標。立法會 教育界議員張文光 促教育局調查事件。條件較佳的供應商智慧門否認曾助學校撰寫招標文件,指中標是學校的專業判斷。

需BBC國家地理路透社材料

近年不少學校獲撥公帑,為學生成立網上學習英語平台。據本報蒐集資料,至少6間去年招標網上英語平台的中學,招標文件內容及格式極相似。

其中4間中學的招標文件更列明英語教材須「主要來自BBC、國家地理頻道及路透社」;有5間中學的招標文件要求教育平台須有「句子改正系統」,即可用電腦自動改正學生句子錯誤。

僅供應商智慧門符合要求

現時本港四大網上英語平台中,只有智慧門的「English Builder」同時獲授權使用BBC、國家地理頻道及路透社三大國際機構的資料作教材。其餘3公司分別使用南華 早報、Standard、劍橋 大學出版社或BBC資料,換言之,上述限制教材來源的招標條文下,智慧門較有優勢。

同要求「句子改正系統」

最後,6中學至少有4間選用了「English Builder」。一間曾收過招標文件的網上英語平台供應商亦訴苦質疑投標過程不公。他指除記者發現的教材限制之外,5間學校招標文件條件同樣要求中標者必須設有「句子改正(電腦)系統」亦不合理,因這變相拒接納聘人替學生改正句子的供應商。

教育界人士估計,標書條件不約而同對某供應商特別有利原因可能有三﹕一是校方早就傾向使用某供應商產品;二是老師不懂寫標書,遂向供應商求助要求提供標書範本;三是負責招標的老師「抄」其他學校的標書以省工序。

合約可達20萬

學校的英語教材合約雖按年計,但亦有投標商建議學校簽6年服務合約,以取得教材網上平台系統永久使用權,故合約總值由10萬元至20萬不等。消息指出,「English Builder」向每學校每年收取的費用,較部分競爭者貴近一倍。

招標後落實使用English Builder的4間中學,只有一間的校長願意回應本報。她堅持招標過程公平,但以負責老師正放長假為由,未能回應當初怎制定標書。惟她認同,標書條件不應限制過多或偏幫某供應商。

校方稱公平 智慧門否認獨家

智慧門回應時,堅決否認曾協助學校撰寫招標文件,強調「撰寫標書絕非我們的服務」,至於多間學校招標文件要求網上英語平台須主要選用指定的國際內容(BBC,國家地理頻道及路透社),智慧門則認為這是學校的專業判斷,並強調有關國際內容並非智慧門獨家採用。

智慧門續稱其產品的價格或使用年期,並無劃一標準及安排。

明報記者 陳志偉

有咁既標書就有咁既BUILDER :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

上一頁下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 21 位訪客