SIMHK 的網頁及下載程式的問題

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

Re: johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

文章KeroChu » 2009-10-13, 17:11

tpcl 寫:
:arrow: 唔該你都發文前再三 proofread 你篇野
should be "best", not "goodest"
:arrow: and also, my english isn't good. IM NOT A PRO.

圖檔

我真系想笑你真心膠,Goodest系諷刺D人既英文好廢,唔系讚人地英文勁lor(若想知詳情請到網典),
就算你唔系PRO,你最起碼都要串岩字同埋用岩Grammar,唔好一味用IM NOT A PRO來做藉口。

仲有,你打算6舊水就買Server?小朋友,一台普通Workstation都幾千蚊啦,你買部Server先600蚊?你分期供咩,仲有啊,你打算將個Server擺系邊?屋企?小心著火wor;有BTM設備既廠廈?貴到你死wor;HKIX?你有無咁既能力先?
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

文章hamu278 » 2009-10-13, 19:35

好心你地唔好貪平,走去用一年 600 蚊租部超廢美國 server 啦!唔該,放係香港既數據中心啦!你地 d 路線通常都係香港人 download 架啦!

PS: 本人極之懷疑,你地所謂 "server",只係一個普通網存 account / reseller account。
PS2: 租部香港 VPS 都好丫!
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章KeroChu » 2009-10-13, 19:42

hamu278 寫:好心你地唔好貪平,走去用一年 600 蚊租部超廢美國 server 啦!唔該,放係香港既數據中心啦!你地 d 路線通常都係香港人 download 架啦!

PS: 本人極之懷疑,你地所謂 "server",只係一個普通網存 account / reseller account。
PS2: 租部香港 VPS 都好丫!

根本就系,600蚊一年個D當然系網存,正常租Server系每個月600幾,唔系每年600幾。
我大約知道佢想租邊個網存,應該系一個叫domaincheck.net網存公司,又話咩送域名,送10gb空間,無限流量,
我倒系有D懷疑佢地出太平洋既頻寬夠唔夠。
最後由 KeroChu 於 2009-10-13, 19:46 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2009-10-13, 19:44

老實講,有乜需要去到租 server?
香港 BVE 又唔係多人玩
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: SIMHK 的網頁及下載程式的問題

文章KeroChu » 2009-10-13, 19:49

bananasims 寫:老實講,有乜需要去到租 server?

講真,以前Kai Tak Depot用Geocities就夠用,就算卑你集合曬所有香港BVE路線同列車檔,我認為2gb空間已經足夠有餘,而且應該仔細考慮是否將檔案上載到filebox,之後用Google Pages連接去檔案下載頁。
頭像
KeroChu
地球會員

文章hamu278 » 2009-10-13, 20:07

bananasims 寫:老實講,有乜需要去到租 server?

根本就係。 _ _ Host 唔用 MySQL 的話,HK$200 一年添啦!
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-13, 20:11

又有吸濕大笨象七左潛水:
圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-10-13, 20:33

tpcl 寫:...when i was in primary 4!!!!

知又唔用,臭你又奶?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-10-13, 21:25

擺明又系D野心勃勃的小朋友上來,透過供人下載JohnWong的路線檔來谷流量。
一個字講完:狗。
最後由 KeroChu 於 2009-10-13, 21:38 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-10-13, 21:35

kerochu 寫:不喜勿插,我只系憑個人Feeling來寫,與本論壇無關係。

離題都要講,怕俾人插就咪鬼抽人水啦,又要惡又要A字膊 :roll:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章KeroChu » 2009-10-13, 21:37

Frenchfriezz 寫:
kerochu 寫:不喜勿插,我只系憑個人Feeling來寫,與本論壇無關係。

離題都要講,怕俾人插就咪鬼抽人水啦,又要惡又要A字膊 :roll:

系鬼怕卑人插,之前KTT單野我已經卑人插左幾十萬次。
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-10-13, 21:39

kerochu 寫:系鬼怕卑人插,之前KTT單野我已經卑人插左幾十萬次。

一單還一單,我而家見到既就係你抽完人水叫人不喜勿插
咁唔係怕俾人插既免責聲明又係乜野?
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章KeroChu » 2009-10-13, 21:42

kerochu 寫:系鬼怕卑人插,之前KTT單野我已經卑人插左幾十萬次。

一單還一單,我而家見到既就係你抽完人水叫人不喜勿插
咁唔係怕俾人插既免責聲明又係乜野?

NoNoNo,口頭禪來的,僅此一次下不為例OK?放我一馬好嗎 :?:
頭像
KeroChu
地球會員

文章Puff » 2009-10-13, 21:43

Oh, 比人話返我轉頭.

唔該想串返我之前 google 下咩叫 goodest 先啦 :oops: :mrgreen:

http://evchk.wikia.com/wiki/Goodest
EVCHK 香港網絡大典 寫:Goodest 是 Best 的語誤,是用來形容某人的英文及文法「Goodest」(最好) 的人,則暗諷他們英文水平很差。
語出2005年的2000FUN討論區,當時有部分2000FUN討論區會員認為2000FUN討論區是香港最"Goodest"的,因而被恥笑,接著被廣泛使用。
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章Puff » 2009-10-13, 21:45

人妻琪隻 Yelling 又要威又要帶頭盔 :lol:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-14, 17:17

tpcl 寫:Im very sorry to tell you that I have learnt about W3C.org myself when i was in primary 4!!!!
i know what is does and what services it provides!!!
The validation tool will list all error and warnings in your webpage coding for you, right??!!
If it pass the required level, it will give u a icon/logo thing to EMBED it to the site to let people know, right??!!!!
Also our current website is bad, i know that. THEREFORE WE ARE MAKING A NEW ONE-WE HAVE STARTED ALREADY!!
bottom line, please make sure what we know and what we dont know before saying like:
:arrow:
唔係呀?W3C 個 Vaildation Tool 都唔識?

但係我絕對唔能夠保證可以做到「去 www 某 server 送回檔案資料」呢個動作。

咁我估唔到你(地)係唔識「HKIX」呢個物體。

手骨崩左一忽要打石膏都要小你一獲。

第一個 arrow 我頭先響上面已經 reply 左,懶打。
第二個 arrow 嗰句我係講緊個 dl-er cross-platform 響 Linux 用嗰時個問題,你唔好搞錯。
第三個 arrow ,我呢句已經唔係曲線,HKIX 響香港內連咁多網絡、ISP,自然內連好快。如果我自己砌完 server 我都會放去 HKIX 做託管。

tpcl 寫:FYI, you still haven't reply me about:
tpcl 寫:
但係我絕對唔能夠保證可以做到「去 www 某 server 送回檔案資料」呢個動作。

our program does this exactly. we use webclient to do this. i think u know how to configure it right?

你地夠隻眼開隻眼閉唔答我起馬七條問題,我做乜狗一定要答你?
而且嗰句我係講響 Linux 個運作,你要挑我機都唔該合理先挑。

重有呢,wikia 個 JC4277 再響網典狗寫我呢,我就真係搵人寫你架啦。
到時寫到你一文不值就唔好學 KTT 咁哎媽媽幫手。
最後由 hkmtrhah 於 2009-10-14, 19:14 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-10-14, 18:27

No Webclients Please, It's very annoying to Download Java to read your website,
Please use CMS instead using Webclients.
頭像
KeroChu
地球會員

文章hamu278 » 2009-10-14, 18:36

hkmtrhah 寫:
tpcl 寫:Im very sorry to tell you that I have learnt about W3C.org myself when i was in primary 4!!!!
i know what is does and what services it provides!!!
The validation tool will list all error and warnings in your webpage coding for you, right??!!
If it pass the required level, it will give u a icon/logo thing to EMBED it to the site to let people know, right??!!!!
Also our current website is bad, i know that. THEREFORE WE ARE MAKING A NEW ONE-WE HAVE STARTED ALREADY!!
bottom line, please make sure what we know and what we dont know before saying like:
唔係呀?W3C 個 Vaildation Tool 都唔識?

咁我估唔到你(地)係唔識「HKIX」呢個物體。

手骨崩左一忽要打石膏都要小你一獲。

第一個 arrow 我頭先響上面已經 reply 左,懶打。
第二個 arrow 嗰句我係講緊個 dl-er cross-platform 響 Linux 用嗰時個問題,你唔好搞錯。
第三個 arrow ,我呢句已經唔係曲線,HKIX 響香港內連咁多網絡、ISP,自然內連好快。如果我自己砌完 server 我都會放去 HKIX 做託管。

tpcl 寫:FYI, you still haven't reply me about:
tpcl 寫:

our program does this exactly. we use webclient to do this. i think u know how to configure it right?

你地夠隻眼開隻眼閉唔答我起馬七條問題,我做乜狗一定要答你?
而且嗰句我係講響 Linux 個運作,你要挑我機都唔該合理先挑。

重有呢,wikia 個 JC4277 再響網典狗寫我呢,我就真係搵人寫你架啦。
到時寫到你一文不值就唔好學 KTT 咁哎媽媽幫手。

Ummm... 是咁的:

1) 印象中,香港幾間 ISP 都係不需要經 HKIX,就可以互連
只有 HKBN 要經 HKIX / HKIX2,先可以連其他香港 ISP

經 HKIX(2) 互連,速度反而會比較慢

2) 印象中,HKIX 係冇託管
有 server,要放 Datacenter。

(好似係)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-14, 19:02

hamu278 寫:Ummm... 是咁的:

1) 印象中,香港幾間 ISP 都係不需要經 HKIX,就可以互連
只有 HKBN 要經 HKIX / HKIX2,先可以連其他香港 ISP

(好似係)

我咪話我搞錯
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hamu278 » 2009-10-14, 19:20

hkmtrhah 寫:
hamu278 寫:Ummm... 是咁的:

(好似係)

我咪話我搞錯

OK. 我冇爬文,我錯,Sorry。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

上一頁下一頁

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客