SIMHK 的網頁及下載程式的問題

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

Re: johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

文章matthew20029 » 2009-10-12, 22:10

SimHK正式回覆
讓我解釋一下:
你們DL的原因是因為網站正進行維護工作,所以下載工具已被刪除,
為閣下做成不便致歉。

你以為我無提議過咩?
結果佢係話自己有個sever響唔知邊度,唔用wo。

我們考慮過將檔案放在BOX.NET,但由於我的戶口有問題(信用卡過數問題),
所以暫時擱置將檔案放在BOX的位置計畫。

我們會繼續改善網站及下載程式。

HOST去BVEHK即係比個COPYRIGHT(TKP宣稱)比佢地, 你仲放唔放?

HOST去BVEHK,不是吧?
這只是試用版而已,還有一個大家都知道的原因(我不多說),請自己爬文

但你地的作品仲未達到 Premium 的水平喎
我試過用過你地個 app,但 2 次都唔成功(2 個唔同日子去試),而家直頭連個 app 都 dl 唔到。

對不起,請給些少時間給我們改善。

其實呢個 step 有乜用?我只係覺得好多餘。個 app 根本就阻止唔到有人重新上載檔案,個嘢個 step 仲煩過去 Adobe 個官網 dl Trial software。煩得來仲要 dl 唔到,個 app 仲似乎係 hard code 個 dl item,好唔 Pro。
如果只係想有個 counter 功能 + 防盜連的話,我諗網上都有唔少免費的 PHP program 畀你揀,唔洗自己寫。

其實因為這個SERVER太慢,已帶給我們不少煩惱,所以也不能使用PHP。
為此,我們正研究購買多一部SERVER(30MBPS)。

其實都唔會有好多人 dl,openBVE 又唔係啲乜大 game,照計一般的 hosting plan 都可以承受徥到。

就是因為第一次開放的時候,我們的SERVER(每年600元)不消5分鐘便當機了,
所以就要用以上的方法解決,例如購買SERVER/改善網頁大小等/改善下載工具。(未落實的計畫,請暫時不要給意見)

大家有任何不滿意的地方或問題,可以隨便發表,我們會用心聆聽
SIMHK(12/10/2009/10:10PM)
最後由 matthew20029 於 2009-10-12, 22:20 編輯,總共編輯了 1 次。
matthew20029
天王星會員

Re: johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

文章tpcl » 2009-10-12, 22:12

You have got a same problem which has done by many children in Hong Kong before.

im very sorry to tell you that your sentence also contains a few mistakes:
should be "the same problem", not "a same problem"
and to be more accurate, it should be "has been done", not "has done"
tpcl
天王星會員

文章Puff » 2009-10-12, 22:16

乜 Server 係用網絡速度黎衡量架咩 :mrgreen:

定係你係自已屋企架 Server 架炸 :lol:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章matthew20029 » 2009-10-12, 22:36

致PUFF:
閣下說的對,
我們是打算買SERVER,
而不是打算租SERVER。
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-13, 00:18

我懶得再做咁多有謬誤的人身攻擊,還掂對你地呢啲係唔少人心目中係「成日吊高自己黎賣的人」來講根本就等於冇用。

老老實實,返返其中一個重點,我諗你地個 Alvin Wong 應該都響 BVEHK 話過你地個 dl-er 唔係 Cross-platform 係一個問題。首先,openBVE 響官方上已經講左可以 Cross-platform,咁即係你要預左有啲人係用其他 OS 玩 oB。但係你地係用 VB.net 去寫(?)個 dl-er,雖然話 .net 可以經 wine+mono / 齋 mono 就可以好基本地 load 到,但係我絕對唔能夠保證可以做到「去 www 某 server 送回檔案資料」呢個動作。你如果叫人用返 Windows 下載返,或者之類的說話的話,咁你個 software 就真係好唔 user-friendly,因為你(地)冇 care 過唔係用 Windows 既用家。

另外一樣有問題的地方係你個 dl-er,響用 Router 的用家係要先響 Router set virtual server 先 d/l 到。
我之前直頭要響 Facebook 問 hsk 個 dl-er 要用咩 port,我差唔多等佢 msn → msn 傾 → 佢代我問,都用左半日時間我先知係用咩 port。
而且,我識得響 router set virtual server 唔代表其他用戶都識,咁係咪又係唔 user-friendly?

你(地)先前講話你(地)個 server 係行得好慢,玩唔得咁多 PHP 的野。但我想講,雖然我唔識硬件野,但你真係要自建 server 就起馬要用到 dual core CPU (?),同埋網絡頻寬都要用好大先夠快。我估你地最多都係擺你地部 server 響自己屋企,或者之類的地方,先搞到咁撓搞。btw, 你可唔可以講清楚你係網絡慢定係部機 process 慢如果你係前者的話,咁我估唔到你(地)係唔識「HKIX」呢個物體。

matthew20029 寫:我們的SERVER(每年600元)

又買又租,又話自己有,究竟事實係點?

matthew20029 寫:第一,那三位人兄都是在網上認識的,我覺得還未有資格叫做朋友,應該叫作網友。(朋友的定義我唔多講)
第二,你不支持我不反對,但「甜仔團隊」這個名詞請不要應用,因為名義這方面我分得很清楚(你可以說團隊裡某某組員為甜仔)
第三,人人也會犯錯,只是那個人會不會改

第一,唔怪得你地成個 team 個情況就係又協調又唔協調。
第二,假設有個賊要偷你野,你唔會同去講話「請你唔好偷」呢啲唔合邏輯的動作卦?
第三,假設你所做的野岩晒,但你地位「gundam」同「KCR_SP1900」所做的個人野就有如同你地個招牌撥屎一樣。你話組織同個人係兩回事,但我可以好肯定咁講,組織係幾個人加埋一齊然後做 average,只要你地其中一個人係有臭史,你都唔使旨意有大部份人褒獎。

tcpl 寫:Yes, you're right. But isnt clearer is better? You understand/know about a thing doesnt mean that all people understand/know.

同一個人講野唔同同全世界人講野
最後由 hkmtrhah 於 2009-10-13, 00:44 編輯,總共編輯了 3 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Puff » 2009-10-13, 00:24

matthew20029 寫:就是因為第一次開放的時候,我們的SERVER(每年600元)不消5分鐘便當機了,
所以就要用以上的方法解決,例如購買SERVER/改善網頁大小等/改善下載工具。(未落實的計畫,請暫時不要給意見)

Server $600/yr?

咁平?USD 定 HKD 呀?

就算係 USD 都只租到 PIII / P4 級數架炸喎?

HKD 就更加無可能租到 :mrgreen:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章tpcl » 2009-10-13, 00:35

但係我絕對唔能夠保證可以做到「去 www 某 server 送回檔案資料」呢個動作。

our program does this exactly. we use webclient to do this. i think u know how to configure it right?
tpcl
天王星會員

文章tpcl » 2009-10-13, 00:39

咁我估唔到你(地)係唔識「HKIX」呢個物體。

i know: its for testing the data transfer speed from the computer to the ISP and the ISP links to HKIX server right?
tpcl
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-13, 00:43

tpcl 寫:

i know: its for testing the data transfer speed from the computer to the ISP and the ISP links to HKIX server right?

得,我呢個講錯,我收返
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章matthew20029 » 2009-10-13, 00:45

我懶得再做咁多有謬誤的人身攻擊,還掂對你地呢啲「成日吊高自己黎賣的人」來講根本就等於冇用。

有甚麼證明?
可否以我做例子?
我已經表明了我是新手,幾時有吊高自己黎賣?

老老實實,返返其中一個重點,我諗你地個 Alvin Wong 應該都響 BVEHK 話過你地個 dl-er 唔係 Cross-platform 係一個問題。首先,openBVE 響官方上已經講左可以 Cross-platform,咁即係你要預左有啲人係用其他 OS 玩 oB。但係你地係用 VB.net 去寫(?)個 dl-er,雖然話 .net 可以經 wine+mono / 齋 mono,但係我絕對唔能夠保證可以做到「去 www 某 server 送回檔案資料」呢個動作。你如果叫人用返 Windows 下載返,或者之類的說話的話,咁你個 software 就真係好唔 user-friendly,因為你(地)冇 care 過唔係用 Windows 既用家。

另外一樣有問題的地方係你個 dl-er,響用 Router 的用家係要先響 Router set virtual server 先 d/l 到。
我之前直頭要響 Facebook 問 hsk 個 dl-er 要用咩 port,我差唔多等佢 msn → msn 傾 → 佢代我問,都用左半日時間我先知係用咩 port。
而且,我識得響 router set virtual server 唔代表其他用戶都識,咁係咪又係唔 user-friendly?

你(地)先前講話你(地)個 server 係行得好慢,玩唔得咁多 PHP 的野。但我想講,雖然我唔識硬件野,但你真係要自建 server 就起馬要用到 dual core CPU (?),同埋網絡頻寬都要用好大先夠快。我估你地最多都係擺你地部 server 響自己屋企,或者之類的地方,先搞到咁撓搞。btw, 你可唔可以講清楚你係網絡慢定係部機 process 慢?如果你係前者的話,咁我估唔到你(地)係唔識「HKIX」呢個物體。

多謝閣下的意見,你的意見非常有用,我們會嘗試使用PHP來提高支持度,又或者網上上存空間供大家下載。

又買又租,又話自己有,究竟事實係點?

或者我解釋得不清楚,其實我們現在正使用租回來的SERVER,
因為現正使用的SERVER是在美國的,
所以會比較慢。
我們因此要決定買不買一部新的SERVER。
dual core CPU?錢不是問題吧。

第一,唔怪得你地成個 team 個情況就係又協調又唔協調。
第二,假設有個賊要偷你野,你唔會同去講話「請你唔好偷」呢啲唔合邏輯的動作卦?
第三,假設你所做的野岩晒,但你地位「gundam」同「KCR_SP1900」所做的個人野就有如同你地個招牌撥屎一樣。你話組織同個人係兩回事,但我可以好肯定咁講,組織係幾個人加埋一齊然後做 average,只要你地其中一個人係有臭史,你都唔使旨意有大部份人褒獎。

第一,網上識的人,你想有幾熟?當然可以很熟,但我們現在都只是網友,一起為OB作品努力而已。
第二,古代的成語故事也有對賊說「請你唔好偷」這些故事的啦,賊也可以改過阿。
不懂改過的人才是完全失敗的人啊。(個人意見)
第三,大家都是為自己理想努力,仲使言行有些過火,令你不認同他們。其實SimHK都不是會收錢的,我們並沒有好處,只是為自己的理想而奮鬥。
我不介意大部份人「褒獎」,因為他們不玩的話,我們也沒有損失,我們的作品只是希望令大家可以用來愉快地玩,並不是要收取甚麼好處。

最後,既然坑口兄覺得我們的言行非常過火,我會嘗試改善,至於其他人呢,我就沒法控制,我只能做好自己的本分,減少被罵的機會。

備註:本人的年紀很小,希望閣下不要用一些詞語,例如「褒獎」,因為我是看不懂的,只能聽別人解釋。
希望閣下指出閣下認為的那一個是甜仔。(我從來在平常時也不說這些,我相信大部分組員都是不會說這些的),
而不是指出SIMHK是甜仔組織。
最後由 matthew20029 於 2009-10-13, 00:55 編輯,總共編輯了 3 次。
天王星會員

文章tpcl » 2009-10-13, 00:48

我懶得再做咁多有謬誤的人身攻擊,還掂對你地呢啲係唔少人心目中係「成日吊高自己黎賣的人」來講根本就等於冇用。

i would like to correct this concept in their mind to whom it may concern:
our team is just a simple team, we arent an advanced team, we arent fully satisfied with ourselves/the works that we made and we would like to hear about more reasonable opinions from different people.
And of course, we know that many improvements can be made in our team. We welcome all types of appropriate comments.
tpcl
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-13, 01:19

matthew20029 寫:有甚麼證明?
可否以我做例子?
我已經表明了我是新手,幾時有吊高自己黎賣?

tpcl 寫:our team is just a simple team, we arent an advanced team, we arent fully satisfied with ourselves/the works that we made and we would like to hear about more reasonable opinions from different people.

唔係你兩個,係(尤其係)你的某組員。(ref.: [1][2]
除左佢之外,另有兩個人係。

matthew20029 寫:備註:本人的年紀很小,希望閣下不要用一些詞語,例如「褒獎」,因為我是看不懂的,只能聽別人解釋。
希望閣下指出閣下認為的那一個是甜仔。(我從來在平常時也不說這些,我相信大部分組員都是不會說這些的),
而不是指出SIMHK是甜仔組職。

我想講係:
點解 alvinwong 竟然可以抄 komachi_carlyle 的某一頁資料,抄到係一字不漏咁抄過去,但竟然可以連 EAL?ERL? 呢篇文都未睇過就話人地係錯?
點解 Frenchfriezz 之前話 EAL 係真係指東鐵線,而且佢係有暗示左參考資料響邊度(大約位置),但你地的 gundam 就死雞撐飯蓋?
點解 Frenchfriezz 只係做返佢自己講返自己的說話,表達自己的意見,但 gundam 就「神經過敏」咁話人乜野係尊重?
老實,如果真係尊重的話,我唔認為應該要為左他人接唔接受而強行改自己點講。人人都有唔同的尺,但你地個 gundam 好明顯就係格硬將自己把尺加響人地身上,然後就用黎為自己辯護。
然後你地個 KCR_SP1900 就響 EVCHK 寫 Frenchfriezz 條目的時候顛倒是非,又唔跟格式,又冇好好排版,講到又好理虧。之後我走去掛「NPOV」、「cleanup」、「need discussion」,指佢個條目有問題呢,佢竟然一 d 理由都冇就走左去剷左個幾個模版。
寫個條目,又話小朋友,又話 9up,但係佢講的野根本就冇錯。
之後,我、KeroChu,去 KCR_SP1900(JC4277)個 user talk page 警告佢,叫佢唔好再搞破壞,但係點?清空成版去。

我原本都唔想六六.四四講晒出來,但事實上你地的有啲組員所做的野同一個弱智仔冇分別,乜野都唔經大腦,咁自然就會畀人標籤為甜仔。
你地啲甜仔成日都擺埋你個招牌上檯,我諗你個組織想唔畀人標籤做「甜組」都幾難。

O.T.:我響度要警告 Wikia 用戶 JC4277 ,你唔好再諗住響 Frenchfriezz 個條目度顛倒是非。你郁我一次我就搵成川人郁你。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-10-13, 06:12

tpcl 寫:

i would like to correct this concept in their mind to whom it may concern:
our team is just a simple team, we arent an advanced team, we arent fully satisfied with ourselves/the works that we made and we would like to hear about more reasonable opinions from different people.
And of course, we know that many improvements can be made in our team. We welcome all types of appropriate comments.

600蚊租到主機!?你唔好呃我啦,琴日我睇PCM,見到800蚊都凈系租到E2140(1.6GhZ,500GB,2GB)。
如果你用600蚊一個月,個D就系叫網存計畫而唔系租主機,呢點你要分清楚。

租主機即系你自己用一個主機,網存計畫即系你要同人地Share一部主機,分別好大,搞清楚再來。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Puff » 2009-10-13, 06:48

我被無視了 :mrgreen:

---

講真,我個人經驗最抵 $300/month 先租到一部 Pentium 3 級數既伺服器 :mrgreen:

何來 $600/yr 就到部伺服器返黎 :mrgreen:
Puff
木星會員

文章tpcl » 2009-10-13, 10:59

租主機即系你自己用一個主機,網存計畫即系你要同人地Share一部主機,分別好大,搞清楚再來。

The difference between them: i have already understand it long time ago
tpcl
天王星會員

文章tpcl » 2009-10-13, 14:56

FYI, you still haven't reply me about:
tpcl 寫:
但係我絕對唔能夠保證可以做到「去 www 某 server 送回檔案資料」呢個動作。

our program does this exactly. we use webclient to do this. i think u know how to configure it right?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Im very sorry to tell you that I have learnt about W3C.org myself when i was in primary 4!!!!
i know what is does and what services it provides!!!
The validation tool will list all error and warnings in your webpage coding for you, right??!!
If it pass the required level, it will give u a icon/logo thing to EMBED it to the site to let people know, right??!!!!
Also our current website is bad, i know that. THEREFORE WE ARE MAKING A NEW ONE-WE HAVE STARTED ALREADY!!
bottom line, please make sure what we know and what we dont know before saying like:
:arrow:
唔係呀?W3C 個 Vaildation Tool 都唔識?

tpcl
天王星會員

文章kirisame » 2009-10-13, 15:25

Puff 寫:我被無視了 :mrgreen:

---

講真,我個人經驗最抵 $300/month 先租到一部 Pentium 3 級數既伺服器 :mrgreen:

供5年買部mac mini啦 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章Puff » 2009-10-13, 16:05

tpcl 寫:Im very sorry to tell you that I have learnt about W3C.org myself when i was in primary 4!!!!
i know what is does and what services it provides!!!
The validation tool will list all error and warnings in your webpage coding for you, right??!!
If it pass the required level, it will give u a icon/logo thing to EMBED it to the site to let people know, right??!!!!
Also our current website is bad, i know that. THEREFORE WE ARE MAKING A NEW ONE-WE HAVE STARTED ALREADY!!
bottom line, please make sure what we know and what we dont know before saying like:

What the f**k.
Firstly, 你係小四知道 Validation Tools 又點?

Secondly, 你篇英文有 90% 係 goodest 成份,我睇唔明。

我地唔係你肚入面條蟲,你唔想人曲解你誤會你所想表達既野,

唔該發文前再三 proofread 你篇野。上一版已經講過一次。
Puff
木星會員

文章Puff » 2009-10-13, 16:07

kirisame 寫:
Puff 寫:我被無視了 :mrgreen:

---

供5年買部mac mini啦 :lol:

整兩部 Mac Mini,買部 Firewall (w/ Router function) 同 Hub 啦 :mrgreen:

Internet -> Firewall -> (Port #1) Mac Mini Web <- LAN Hub <- Mac Mini SQL
:mrgreen:

要殘都只會得部 Firewall 殘,除非個 Hacker 勁到連 Web Server 都殘埋,但係永遠都殘唔到入 SQL :mrgreen:
Puff
木星會員

文章tpcl » 2009-10-13, 16:13

Firstly, 你係小四知道 Validation Tools 又點?

Secondly, 你篇英文有 90% 係 goodest 成份,我睇唔明。

我地唔係你肚入面條蟲,你唔想人曲解你誤會你所想表達既野,

唔該發文前再三 proofread 你篇野。上一版已經講過一次。

[/quote]
:arrow: but hkmtrhah say i dont even know what "W3C Validation Tools" are, im here to tell him i know it long tiem ago. Since he think i dont know about it, i just want to clearify the turth. understand?
:arrow: 唔該你都發文前再三 proofread 你篇野
should be "best", not "goodest"
:arrow: and also, my english isn't good. IM NOT A PRO.

FYI, the following conversation (from you), is useful for you too:
You have got a same problem which has done by many children in Hong Kong before.

CAN YOU PROOFREAD YOUR PASSAGE BEFORE YOU POST IT?

``[[plz dun use chinglish in I-Circle Forum``>,<]]]]],,
tpcl
天王星會員

上一頁下一頁

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 5 位訪客