johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

文章johnwong32000 » 2009-10-04, 01:16

這個主題經已分割。即是由那篇文章之後就會接駁到網頁製作內的這篇文章
這個主題是討論 SIMHK 的其他問題(例如 openBVE 作品、成員、發展等)。有關該組織的網頁及下載程式的問題請到網頁製作版的相應主題討論。

係,大家無睇錯,本人己經加入佢地。(簽左"死約")
希望有D傑作帶俾大家。
圖檔
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

Re: johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

文章大大師兄 » 2009-10-04, 15:47

Discuz 7.0 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔

一開個 Simhk 首頁,淨係想講一隻字:膠。

(以上內容係指 Simhk 的網頁設計,與 johnwong32000 加入一事無關)
圖檔
大大師兄
地球會員

Re: johnwong32000加入左Simhk(香港模擬鐵路製作)

文章人仔 » 2009-10-04, 18:41

大大師兄 寫:Discuz 7.0 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔

(以上內容係指 Simhk 的網頁設計,與 johnwong32000 加入一事無關)

DZ7有咩問題 :?:
dz7就=膠乎 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-10-04, 21:00

人仔 寫:
大大師兄 寫:Discuz 7.0 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔

DZ7有咩問題 :?:
dz7就=膠乎 :?:

唔係純粹用 Discuz! 幾嘅問題,完全唔係,而係基本上成個設計都比較... 雜亂。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-10-04, 22:58

唔好離題
要討論 Discuz 就去返網頁製作果度傾。

johnwong32000 寫:係,大家無睇錯,本人己經加入佢地。(簽左"死約")
希望有D傑作帶俾大家。

咁就要睇吓啦 ;)
頭像
efilm
地球會員

文章UCR683 » 2009-10-04, 23:05

那就祝阿John做出來的作品,有更深一層的進步了。
當然也要視乎openBVE 的發展情況而定。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章johnwong32000 » 2009-10-05, 13:39

UCR683 寫:那就祝阿John做出來的作品,有更深一層的進步了。
當然也要視乎openBVE 的發展情況而定。

當然la,不過而家係我帶住佢地,唔係佢帶佢我地。
仲有我己經整左D 野去搞佢地個網站,希望暫時令到呢件膠早日溶化。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章人仔 » 2009-10-05, 17:55

港澳線希望圖檔
夠十個字唔bam得我
頭像
人仔
金星會員

文章raden_hsk » 2009-10-06, 22:52

想請問我地有用Discuz 7咩?
頭像
raden_hsk
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-07, 20:55

raden_hsk 寫:想請問我地有用Discuz 7咩?

A 生嗰個乜「oB Dev'er Ctr.」
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章matthew20029 » 2009-10-11, 02:33

其實johnwong32000只是加入SimHK
令SimHK提供高質素的路線和車給大家
SimHK是一個團體
而不是個人組織
所以希望大家將焦點放在SimHK身上.

網站的好與否
與SimHK的作品沒關
希望大家能繼續提供意見

再次希望各位能提供KTL素材

備註:johnwong32000(Kinkidt)和SIMHK是不同團體。
最後由 matthew20029 於 2009-10-12, 17:18 編輯,總共編輯了 1 次。
matthew20029
天王星會員

文章matthew20029 » 2009-10-11, 02:36

聽了坑口兄的意見,
決定刪除這個回覆,
將下面和上面的回覆合併。
最後由 matthew20029 於 2009-10-12, 17:19 編輯,總共編輯了 1 次。
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-11, 10:55

matthew20029 寫:其實johnwong32000只是加入SimHK
SimHK是一個團體
而不是個人組織
所以希望大家將焦點放在SimHK身上

備註:johnwong32000(Kinkidt)和SIMHK是不同團體。

matthew20029 寫:網站的好與否
與SimHK的作品沒關
希望大家能繼續提供意見

再次希望各位能提供KTL素材

一,呢度係 I-Circle,唔係你去開既甜版,我地鍾意點講你都唔可能扭轉人地諗法
二,呢度十個有九個都係有搞網站,user-friendly 呢樣野響整網站上係好重要,亦同時影響到人地個感覺
三,你做乜野要 off-topic?
四,我地個個都知 johnwong 同 simhk 係唔同野,佢個人係 join 你但佢自己個近畿係獨立──呢啲野我地識分,唔使你開班教人閱讀理解能力
五,我至恨人地一個同一樣的內容講兩次,同埋唔識改回覆。你話你係去開高登唔記得改的話,咁請你嫁鄉除俗,我淨係響 BVEHK 睇你咁樣唔識改文係咁谷發文量儲積分都好令我眼火爆
六,以你過往響 BVE/oB 界既臭史,我相信一個 IQ 只有 75 的人都知應唔應該畀素材你使

你之後鍾意鬧我,小我,搵你班卒寫我上網典,無所謂。但唔好唔記得唔少地方個場我都有睇,你搞得我果朵,我就要你同你班卒生不如死。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章kirisame » 2009-10-11, 12:52

matthew20029 寫:其實johnwong32000只是加入SimHK
SimHK是一個團體
而不是個人組織
所以希望大家將焦點放在SimHK身上

重點是simhk之前嘅黑歷史,作品質素
與組員嘅態度問題
至少我唔能夠接受人地以君臨天下嘅態度問問題
仲有,保己版權不遺餘力,侵人版權比人捉到就死雞撐飯蓋

記得一句:用善意換取善意(來源:呆丸cc)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章matthew20029 » 2009-10-12, 17:17

我用Q&A的方式回答閣下的問題
呢度係 I-Circle,唔係你去開既甜版,我地鍾意點講你都唔可能扭轉人地諗法

我幾時有開個版?這只是我在I CIRCLE裡的第四個回覆
被指開甜版的那位好像是某某a字頭的會員吧(由於我不知來龍去脈,我也不作討論)
呢度十個有九個都係有搞網站,user-friendly 呢樣野響整網站上係好重要,亦同時影響到人地個感覺

我明白此軟件對閣下非常不便。
而網頁的介面和支持度都要有所改善。
所以我們正在研究怎樣支持火狐狸及GOOGLE瀏覽器。

而我們也正在研究怎樣改善下載軟件的支持度。

其實軟件只是用來選擇有心下載的人,及防止有人不斷下載,
因為我們的SERVER已試過因太多人下載而兩次終止服務。
對於此軟件做成的不便,本人深感抱歉。
(之前已經說過)
你做乜野要 off-topic?

離題是我不對,那我為離題說聲對不起吧
我地個個都知 johnwong 同 simhk 係唔同野,佢個人係 join 你但佢自己個近畿係獨立──呢啲野我地識分,唔使你開班教人閱讀理解能力

寫清楚些,對大家都有好處
我至恨人地一個同一樣的內容講兩次,同埋唔識改回覆。你話你係去開高登唔記得改的話,咁請你嫁鄉除俗,我淨係響 BVEHK 睇你咁樣唔識改文係咁谷發文量儲積分都好令我眼火爆

我無高登AC,BVEHK發問的問題令你火爆的話,那請不要看。我這樣做的原因只是因為令更多人可以留意那個POST
以你過往響 BVE/oB 界既臭史,我相信一個 IQ 只有 75 的人都知應唔應該畀素材你使

那次我侵犯版權是我不對,所以自那次以後我都採用真相,減少侵犯版權的機會。我相信只是閣下不會讓我使用閣下的素材(如有)。
人人也會做錯,你不接受我也沒辦法的阿

你之後鍾意鬧我,小我,搵你班卒寫我上網典,無所謂。但唔好唔記得唔少地方個場我都有睇,你搞得我果朵,我就要你同你班卒生不如死。

A:我無時間寫網典,還有,我會尊重閣下的意見,我覺得如果閣下有理的話,那我都會順期自然地接受。生不如死?電腦只是一個工具,是一個虛擬世界,我想大家都是因為電腦的方便才使用他,並不是用來發表罵戰。

請問閣下可否提出那件作品,我們會嘗試改善。

與組員嘅態度問題

例如呢?

侵人版權比人捉到就死雞撐飯蓋

那次是我起初不知自己侵犯了版權,以為所有素材都是沒問題的才會死雞撐飯蓋,後來我知道真的有侵犯版權的時候,我也有說對不起啊

如果閣下覺得我用詞不當或提出的理由無理,你可以回復我,看看我有甚麼可以改善。
我很樂意接受大家的意見,當然,態度好一些,對大家都有好處的。
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-10-12, 18:22

被指開甜版的那位好像是某某a字頭的會員吧(由於我不知來龍去脈,我也不作討論)

甜版係知邊度都唔識,我好建議你先做資料搜集。

唔係呀?W3C 個 Vaildation Tool 都唔識?
重有,你地 d Pages 配色好有問題,灰底黑字。

(之前已經說過)

弱智,個軟件用 PHP 寫咪得。

長話短說,對大家有更大好處

我無高登AC,BVEHK發問的問題令你火爆的話,那請不要看。我這樣做的原因只是因為令更多人可以留意那個POST

丫,一個從來都冇上過高登的人應該會係問返人「咩係高登?」架喎,而唔係好似你話「冇高登 a/c」──咁唔怪得你班人成班道德(西)咁啦。
我都話係你 reply 要係咁斷開好有問題呀,講到明係乜都 get 錯野。
重有呢呀生,要想人地睇到唔使用「暗推 post」呢啲十九招架,你做得好人地實 click 啦係咪呀?

那次我侵犯版權是我不對,所以自那次以後我都採用真相,減少侵犯版權的機會。我相信只是閣下不會讓我使用閣下的素材(如有)。

點解唔接受?又態度差,又強行拋波畀人,癡線。

A:我無時間寫網典,還有,我會尊重閣下的意見,我覺得如果閣下有理的話,那我都會順期自然地接受。生不如死?電腦只是一個工具,是一個虛擬世界,我想大家都是因為電腦的方便才使用他,並不是用來發表罵戰。

咁我講清楚啲啦,唔係齋係「你」,係「你地」。工具?虛擬世界?方便?咁唔好玩 BVE/oB 喇,唔好整 BVE/oB 路線喇,你都只係當係「為左你既方便而用的工具」,咁使乜整?
罵戰?又黎多個第一日識我既人?

喂,你係咪唔明咩叫「黑歷史」?

例如呢?

拿,你自己都係啦。
唔好話我係呀,我那碴都有譜呀,唔會做煩膠、顛膠呀。你地呢?唔好玩啦……

重有呢,我絕對唔會容忍一啲懶係文質彬彬,實際係「假道德」的人。人人識我都知我好唔好態度,好那碴,但起咩馬我唔會做「假道德」囉,真係畀自己最真實一面,諗法係點,態度係點,都係做返自己,先會係最好(我認為)。
好似甜版班 #f00 admins 咁,講就句句都好道德,實際呢?咪又係那碴(西)。
最後由 hkmtrhah 於 2009-10-12, 18:56 編輯,總共編輯了 3 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Frenchfriezz » 2009-10-12, 18:33

恕我口臭講句
我唔理你(地)當初點侵權都好,我要鬧既已經鬧完

但我就係唔妥A字頭條友,係呀,Alvinwong
佢串串貢不特止仲要充埋大頭,如果唔係佢將某鐵路員工既blog entries照copy過BVEHK既話,點會驚動到連佢都驚埋鐵路迷呢個名?

另外我又要拉下其他事入黎講下
話說呢,早幾日有條狗鐵膠係BVEHK無啦啦發癲,我陪佢癲果陣呢就有位叫gundam既人,冇記錯都係你果班既人黎架可?
無啦啦入黎做個低級抽水,仲要硬膠膠咁話我既說話有誤導性
好心佢啦,明知有誤導性仲要叉隻腳落去,佢係咪弱智到冇思考能力?

但更離奇既事又出現左,之後我好榮幸地俾人係EVCHK開左個條目
但寫呢條條目個甜仔竟然虧到連EAL同ERL都唔識分就話我錯;佢更文盲到連「東鐵」同「東鐵線」同「東鐵支線」都唔識分
好喇,到左講我發癲單野
好離奇地佢只係寫我同gundam嘈,但反而唔寫一開始發癲條友,咁唔係幫自己友又係點呢?

我知道果個JC乜叉叉叉係乜水,千狗黎嘛
你地班人咁好朋友,咁我唯一可以做既咪繼續唔支持你地呢個甜仔團隊,你要怪就怪你當初點解信錯人啦下,係咁
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章hamu278 » 2009-10-12, 18:50

matthew20029 寫:我用Q&A的方式回答閣下的問題
呢度係 I-Circle,唔係你去開既甜版,我地鍾意點講你都唔可能扭轉人地諗法

呢度十個有九個都係有搞網站,user-friendly 呢樣野響整網站上係好重要,亦同時影響到人地個感覺

(之前已經說過)

我地個個都知 johnwong 同 simhk 係唔同野,佢個人係 join 你但佢自己個近畿係獨立──呢啲野我地識分,唔使你開班教人閱讀理解能力

我至恨人地一個同一樣的內容講兩次,同埋唔識改回覆。你話你係去開高登唔記得改的話,咁請你嫁鄉除俗,我淨係響 BVEHK 睇你咁樣唔識改文係咁谷發文量儲積分都好令我眼火爆

以你過往響 BVE/oB 界既臭史,我相信一個 IQ 只有 75 的人都知應唔應該畀素材你使

與組員嘅態度問題

例如呢?

那次是我起初不知自己侵犯了版權,以為所有素材都是沒問題的才會死雞撐飯蓋,後來我知道真的有侵犯版權的時候,我也有說對不起啊

如果閣下覺得我用詞不當或提出的理由無理,你可以回復我,看看我有甚麼可以改善。
我很樂意接受大家的意見,當然,態度好一些,對大家都有好處的。

唔好意思,你個高智能程式反而會令 server 負荷增加 :ugeek: :ugeek:
因為你個高智能程式導致咗 server 要做以下嘅動作:
1) 進入網頁
2) 下載高智能程式
3) email 驗證
4) 下載檔案

而一般下載:
1) 進入網頁
2) 下載檔案
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Freeman » 2009-10-12, 18:53

matthew20029 寫:
hkmtrhah 寫:我至恨人地一個同一樣的內容講兩次,同埋唔識改回覆。你話你係去開高登唔記得改的話,咁請你嫁鄉除俗,我淨係響 BVEHK 睇你咁樣唔識改文係咁谷發文量儲積分都好令我眼火爆

好簡單, 人地港急只係發過一個POST(PANEL), 但佢個網一直咁HIT
點解? 佢既作品有質素囉
與其整一堆一擔擔既野, 倒不如集中D啦, 我唔信無人留意
Freeman
地球會員

文章KL » 2009-12-07, 01:28

hamu278 寫:
matthew20029 寫:我用Q&A的方式回答閣下的問題

(之前已經說過)

與組員嘅態度問題

例如呢?

唔好意思,你個高智能程式反而會令 server 負荷增加 :ugeek: :ugeek:
因為你個高智能程式導致咗 server 要做以下嘅動作:
1) 進入網頁
2) 下載高智能程式
3) email 驗證
4) 下載檔案

而一般下載:
1) 進入網頁
2) 下載檔案

SimHK Railway Creation product download wizard?
用反HK..U果一句 mascot,,,
甜人le好、鍾意le搵D野搞ge
好象大陸有果meh NAMIPAN DOWNLOAD
叫人down 個DOWNLOAD WIZARD
鬼去down meh
DOWN 野刀搞咁多tricks~~

用好D嘅adjective
唔好再甘甜la~~
唔係那BBBHK ar~~
KL
天王星會員

下一頁

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客