關於互聯網個人資料的問題

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

關於互聯網個人資料的問題

文章UCR683 » 2009-09-23, 13:57

近期一些人士的個人資料遭到網民「起底」的事件曝光後,令外界關注在互聯網上載個人資料的安全問題。
我在此想問問:
  1. 哪類資料屬於個人資料範疇?
  2. 那類資料上載於互聯網後,較難被網民「起底」?
  3. 有沒有設立《個人資料收集聲明》?
  4. 有甚麼會員操守及相關措施,防止個人資料進一步洩漏?
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 關於互聯網個人資料的問題

文章Freeman » 2009-09-23, 15:25

基本上我放上網的都係預左比全世界睇到
Freeman
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-09-23, 19:46

UCR683 寫:近期一些人士的個人資料遭到網民「起底」的事件曝光後,令外界關注在互聯網上載個人資料的安全問題。
我在此想問問:
  1. 哪類資料屬於個人資料範疇?
  2. 那類資料上載於互聯網後,較難被網民「起底」?
  3. 有沒有設立《個人資料收集聲明》?
  4. 有甚麼會員操守及相關措施,防止個人資料進一步洩漏?

1. 以一個讀緊中學或以上既人應該知道呢題應該係答乜,我懶得講。
  2. 可以話有,可以話無。你鍾意可以放堆個人資料響無人知既 server,包人地起唔到。但你放得條 link 畀人入就唔該好自為之。
  3. 你 wam,你 bam,你 backlist,乜都得。但人地既思想係點就肯定你禁室培育都搞唔掂。

重有,你放得出來一秒就已經要預人地起你底。你唔鍾意既唔好放,連 private share 都唔好。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Soy » 2009-09-24, 00:53

自己既個人資料唔放上網 / 申請帳戶個時填假資料-.-
Soy
天王星會員

文章KeroChu » 2009-09-24, 06:49

你估好似某D人將自己個名擺上Facebook之後話人地洩露左佢個真名出去 :oops: :oops:
個D人就真系活該了。 :mrgreen: :mrgreen:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章ccya965041 » 2009-09-24, 08:00

Soy 寫:自己既個人資料唔放上網 / 申請帳戶個時填假資料-.-

填假資料係唔誠實咁使用某一樣野,
好多論壇或者網站都係聲明度寫要你提供真實資料,
所以唔建議你用"填假資料"呢個term

你可以唔使用有關既服務,上有關既網站
頭像
ccya965041
木星會員

文章UCR683 » 2009-09-24, 15:57

有些網民藉填虛假資料,來使用某些網絡服務,但後果是其他網民濫用了此形式,作網絡犯罪用途。
頭像
UCR683
火星會員

文章KeroChu » 2009-09-24, 16:50

UCR683 寫:有些網民藉填虛假資料,來使用某些網絡服務,但後果是其他網民濫用了此形式,作網絡犯罪用途。

有礙於服務商當地的法律,所以只可以藉填虛假資料來使用服務,例如Facebook,Youtube等等,我不贊成用這個方法來犯罪,因為就算是用虛假資料來犯罪,透過Check IP即可攻破。
頭像
KeroChu
地球會員

文章人仔 » 2009-09-25, 13:25

請勿再作出離題討論,多謝!
頭像
人仔
金星會員

文章bteonnsg » 2009-09-25, 15:24

UCR683 寫:有些網民藉填虛假資料,來使用某些網絡服務,但後果是其他網民濫用了此形式,作網絡犯罪用途。

話時話我由細個到依家生日日期都係亂填的
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-09-25, 16:46

bteonnsg 寫:

話時話我由細個到依家生日日期都係亂填的

x2
圖檔
大大師兄
地球會員

文章orzman » 2009-10-02, 19:59

So, Facebook is a horrible thing, right?
;0)
頭像
orzman
土星會員

文章KeroChu » 2009-10-02, 21:07

orzman 寫:So, Facebook is a horrible thing, right?

老一句:見仁見智。
頭像
KeroChu
地球會員

文章大大師兄 » 2009-10-04, 15:39

orzman 寫:So, Facebook is a horrible thing, right?

可以比流料嘅,不過我比人 report 咗亂填,bammed。 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客