我好憎食大碗飯!!!!!!!

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: 我好憎食大碗飯!!!!!!!

文章銘仔 » 2009-09-11, 21:32

我地學校冇食物部...
不過學校附近就有個街市同兩大個商場,單係食店都十隻手指數唔晒,加埋又有酒樓,又有街市咁,真係好多好多野食,而且全部都唔差 :lol:
頭像
銘仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-09-11, 22:41

其實人仔好似係講緊「飯堂」喎...

講返我自己,食物部賣小食係掂嘅,之不過賣午飯食嘅嘢就係廢嘅。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章lotsz » 2009-09-12, 00:05

我果間學校所謂canteen呢,
d野食評價影真ma ma.....
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章KX675 » 2009-09-12, 09:40

咁又係,有D學校附近無野好食(例如SHM),呢個時候有兩個方法:
一)照啃學校飯堂/小食部D野;及
二)有多D時間就出去第二D地方食。
==========================================================
話說我宜家lunchtime通常都係返屋企食,呢個就係屋企離開學校只有<2分鐘腳程的後果。 :oops:
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章KX675 » 2009-09-12, 09:45

Frenchfriezz 寫:
大大師兄 寫:呢句就啱啦,下至醫院、幼稚園,上至大學、老人院,有邊間好食嘅? :geek: :roll:

斷章取義

我對食物要求咁高都頂得順我學校小食部D野食,at least
雖然佢D粟米肉粒飯勁似鼻涕 :oops: :oops:
但佢D牛肉係冇落過梳打粉既鮮牛黎,雞果D通常都係葡汁煮/炸算,好穩陣

我學校間小食部給予同學的形象(Form 1除外)一向十分差劣,曾有人指出在該小食部售賣的飯盒、麥樂雞等發現昆蟲的遺體...... :evil:
Facebook上又有個group反對呢間小食部(唔知我學校,有其他學校的學生都反對),所以都係避之則吉。

P.S. 我小學無小食部,當年曾舉辦諮詢會要求學生/家長表態支持抑或反對開設,結果都係沒有通過。
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章KeroChu » 2009-09-12, 10:15

KX675 寫:
Frenchfriezz 寫:
大大師兄 寫:呢句就啱啦,下至醫院、幼稚園,上至大學、老人院,有邊間好食嘅? :geek: :roll:

斷章取義

我對食物要求咁高都頂得順我學校小食部D野食,at least
雖然佢D粟米肉粒飯勁似鼻涕 :oops: :oops:
但佢D牛肉係冇落過梳打粉既鮮牛黎,雞果D通常都係葡汁煮/炸算,好穩陣

我學校間小食部給予同學的形象(Form 1除外)一向十分差劣,曾有人指出在該小食部售賣的飯盒、麥樂雞等發現昆蟲的遺體...... :evil:
Facebook上又有個group反對呢間小食部(唔知我學校,有其他學校的學生都反對),所以都係避之則吉。

P.S. 我小學無小食部,當年曾舉辦諮詢會要求學生/家長表態支持抑或反對開設,結果都係沒有通過。

昆蟲遺體...不敢想像,
但系聽講我間學校用來炸野缸油已經用左5-6年 :evil: :evil:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-09-12, 10:40

其實邊個讀嗰間學校既小食部係維他
屯門OK多間中學係維他(而家讀緊嗰間)

CE去襯D學校十間有十間都係維他 :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章Lemon233 » 2009-09-12, 12:07

KX675 寫:咁又係,有D學校附近無野好食(例如SHM),呢個時候有兩個方法:
==========================================================
話說我宜家lunchtime通常都係返屋企食,呢個就係屋企離開學校只有<2分鐘腳程的後果。 :oops:

我係=5分鐘腳程...
十有八九都係返屋企食 :D
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-09-12, 12:23

Lemon233 寫:
KX675 寫:咁又係,有D學校附近無野好食(例如SHM),呢個時候有兩個方法:

我係=5分鐘腳程...
十有八九都係返屋企食 :D

x2
學校附近冇啖好食
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章tautau » 2009-09-12, 14:40

kerochu 寫:我學校下面有間燒味檔,13蚊一盒飯附送一罐大陸汽水 :twisted:

我學校下面翠屏街市都有間燒味檔,都是13蚊一盒飯附送一罐大陸汽水。
不過學校係山上,要落翠屏好辛苦,所以都係留係學校算了...。
tautau
土星會員

文章KeroChu » 2009-09-12, 15:18

tautau 寫:
kerochu 寫:我學校下面有間燒味檔,13蚊一盒飯附送一罐大陸汽水 :twisted:

我學校下面翠屏街市都有間燒味檔,都是13蚊一盒飯附送一罐大陸汽水。
不過學校係山上,要落翠屏好辛苦,所以都係留係學校算了...。

你學校系曉明街上面?我系KTMC讀wor。
KTMC好多人落街買飯盒上來食既wor。
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2009-09-12, 17:05

我一個鐘腳程 :evil: 好彩學校位處大角咀,大角咀好多好野食 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章tautau » 2009-09-12, 18:12

kerochu 寫:
tautau 寫:

曉明最盡果間lky....
學校唔比學生(不是老師)去IVE食....
自己去食canteen野啦.....
tautau
土星會員

文章orzman » 2009-09-15, 11:15

我地學校無得比你訂..
F1都要出去逼架~
;0)
頭像
orzman
土星會員

文章人仔 » 2009-09-15, 12:26

tautau 寫:
kerochu 寫:
tautau 寫:

咁如果唔堊佢走去IVE食呢 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章tautau » 2009-09-15, 12:48

人仔 寫:
tautau 寫:
kerochu 寫:
tautau 寫:

咁如果唔堊佢走去IVE食呢 :?:

會比我地學校最「友善」同「好人」ge訓導進行「對話」。
tautau
土星會員

文章bteonnsg » 2009-09-22, 15:38

orzman 寫:我地學校無得比你訂..
F1都要出去逼架~

咁先好,一個月就熟習晒成區環境

我學校D小食真係整得好正,不過D飯就真係...

零願行去食車仔麵/燒味飯算,反正時間多的是 :oops:
bteonnsg
地球會員

文章KeroChu » 2009-09-22, 16:15

bteonnsg 寫:
F1都要出去逼架~

逼到啊媽一個禮拜凈系食2次大碗飯sogood!剩餘日子,可能系樓下燒味飯/MX/M記/KFC(系APM,反學校一定要搭Taxi先趕得切)
頭像
KeroChu
地球會員

文章tautau » 2009-09-22, 17:11

kerochu 寫:
bteonnsg 寫:
F1都要出去逼架~

逼到啊媽一個禮拜凈系食2次大碗飯sogood!剩餘日子,可能系樓下燒味飯/MX/M記/KFC(系APM,反學校一定要搭Taxi先趕得切)

MX果邊太貴了,不過我可以搭紅van到apm果邊。
總站係觀塘游池果邊,你係寶佩苑落就得。(行一個斜路姐....)

話時話,邊度有車仔麵咁正?
tautau
土星會員

文章KeroChu » 2009-09-22, 18:53

tautau 寫:
kerochu 寫:
bteonnsg 寫:
F1都要出去逼架~

MX果邊太貴了,不過我可以搭紅van到apm果邊。
總站係觀塘游池果邊,你係寶佩苑落就得。(行一個斜路姐....)

話時話,邊度有車仔麵咁正?

食飯/返學/放學時間,條龍長到HiHi,我地學校訓導主任一早叫我地唔好去apm食飯,驚遲到。
但系永遠有人試下,又咁好彩卑佢翻到觀瑪 :mrgreen:
頭像
KeroChu
地球會員

上一頁下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客