好憎學校 d 電腦課程

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

好憎學校 d 電腦課程

文章skyhks » 2009-09-11, 23:15

中三教 Excel + PhotoImpact + FLASH + 影片製作 :evil:
我驚中四揀 ICT 會教 PowerPoint :evil: 影響人前途 :twisted:
圖檔
頭像
skyhks
地球會員

Re: 好憎學校 d 電腦課程

文章大大師兄 » 2009-09-11, 23:20

唔係講笑,有大把人呢個 level 都真係唔識呢啲嘢,

不過對我來講教呢啲好膠囉(再加上我間學校教親電腦嘅大部份都係全校最廢嘅老師)。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章銘仔 » 2009-09-11, 23:28

試問有邊科教既野係有用...
中文 - 明又係咁唔明又係咁
數學 - 識小學果D夠晒
英文 - 同老外溝通或者會有用
普通話 - 同大6狗溝通或者會有用
科學 - 係屋企玩咩
電腦 - 教果啲係人都識

...
頭像
銘仔
金星會員

文章efilm » 2009-09-11, 23:43

skyhks 寫:中三教 Excel + PhotoImpact + FLASH + 影片製作 :evil:
我驚中四揀 ICT 會教 PowerPoint :evil: 影響人前途 :twisted:

公開試有既定的 syllabus,唔會再係校本課程。
不過 ICT 都應該會再講小小呢 D 嘢,但你放心,唔會堂堂都講呢 D 嘢。

其實差唔多間間學校初中的電腦堂都係教類似的嘢,你都應該預咗。
頭像
efilm
地球會員

文章Lemon233 » 2009-09-12, 12:09

教dreamweaver中
想死 堂堂悶到想嘔(雖然我寫網頁都唔係好掂...
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章人仔 » 2009-09-12, 12:17

dw已完....今年教photoshop..
不過第一堂 又係教垃圾...
頭像
人仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2009-09-12, 12:21

不嬲電腦係黎自修ga la
我ca仲開心,用mouse黎砌機........... :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章Lemon233 » 2009-09-12, 23:02

mouse砌機囧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章銘仔 » 2009-09-12, 23:08

人仔 寫:dw已完....今年教photoshop..

你就好,遲D有CS4玩...
我地學校仲用緊DW MX,仲要唔教你...
悶到死 :x
頭像
銘仔
金星會員

文章KeroChu » 2009-09-13, 06:39

我地今年教用Pascal來寫Program,
我寫出來個Program既Bug多到死。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-09-13, 07:16

kerochu 寫:我地今年教用Pascal來寫Program,

唔識寫 C/C++ 或者係類似打法既程式語言揮手區 圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章chungcf2006 » 2009-09-13, 10:09

hkmtrhah 寫:
kerochu 寫:我地今年教用Pascal來寫Program,

唔識寫任何程式(除 HTML)揮手區 圖檔
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章V813 » 2009-09-13, 10:24

咪當係比個機會你(勁人)喺同學之間威下囉 :lol:
應該都幾過癮
大大師兄 寫:唔係講笑,有大把人呢個 level 都真係唔識呢啲嘢,
...
不過對我來講教呢啲好膠囉(再加上我間學校教親電腦嘅大部份都係全校最廢嘅老師)。
V813
土星會員

文章人仔 » 2009-09-13, 13:25

銘仔 寫:
人仔 寫:dw已完....今年教photoshop..

你就好,遲D有CS4玩...
我地學校仲用緊DW MX,仲要唔教你...
悶到死 :x

我地舊機係用緊2004
唔知做咩C室d機會有個dw8係度= ="
office 2003同2007
好多野都安幾隻版本 唔知咩事..
上次上電堂堂
見d機有LF2係度= ="
唔知咩事sosad sosad
頭像
人仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2009-09-13, 14:53

Lemon233 寫:mouse砌機囧

圖檔
:oops: :oops:
結果我用左10分鐘搞掂(無計,都幾LAG下)

想玩睇呢到:http://kevinng.net.ru/2009/09/computer-making/
最後由 b_kevin_e 於 2009-09-13, 16:15 編輯,總共編輯了 4 次。
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章Lemon233 » 2009-09-13, 18:07

hkmtrhah 寫:

我反而覺得Pascal似Basic多啲...- -
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章dickyho01025 » 2009-09-13, 19:13

我今年Form 3, 學校教Flowol (Program logic - 流程), Flash, Pascal
dickyho01025
土星會員

文章b_kevin_e » 2009-09-13, 21:00

chungcf2006 寫:
hkmtrhah 寫:

除HTML,CSS,JAVASCRIPT外咩程式語言都唔識寫圖檔
遲D會學SQL
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2009-09-13, 21:01

Lemon233 寫:
hkmtrhah 寫:

我反而覺得Pascal似Basic多啲...- -

Pascal 我學校都唔教啦 :lol:

用mouse砌機 真砌哥時斷路都唔知咩事 :P
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-09-13, 21:38

b_kevin_e 寫:
chungcf2006 寫:
hkmtrhah 寫:

除HTML,CSS,JAVASCRIPT外咩程式語言都唔識寫圖檔
遲D會學SQL

淨係識 XHTML(我已經退化 / 進化到唔識寫 HTML :oops: )、CSS。圖檔
圖檔
大大師兄
地球會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客