詢問一D關於砌機既意見

電腦系統、網絡與軟件,以及流動電子器材。

詢問一D關於砌機既意見

文章KeroChu » 2009-09-02, 14:32

哈哈哈,我上年考試考得Very Well,所以我媽咪俾左港幣15000元俾我砌機! :lol: :lol: :lol:
但系我5G應該買咩料,手頭上又無報價單sosad,想問下各位既意見。

我想用部機來睇高清片,同埋玩TS3,以及做功課,
請問各位有咩高見,用咩料好D呢?
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: 詢問一D關於砌機既意見

文章UCR683 » 2009-09-02, 15:20

我的建議如下:
CPU: AMD AM3 X4 QUAL CORE
底版:AMD 790GX 底版
記憶體:DDR3 1066 4GB x2 (共8GB)
顯示卡:ATi HD4870 (1GB DDR5)
硬碟: 2TB 、SATA II、Buffer Memory: 32MB 及 32GB SATA SSD MLC
顯示器:22 吋 16:9 LCD顯示器(1920 x 1080 Full HD 格式)
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章大大師兄 » 2009-09-02, 15:25

以下節目只代表嘉賓個人亂來的意見。

iMac 24" 2.93GHz / 4GB ($14,100)
The Sims 3 ($300)
Snow Leopard Upgrade ($80)

總共 $14,480。

提定你先呀,搵咁多錢來砌機,你就黎就係 IC 米王架啦 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章UCR683 » 2009-09-02, 15:37

我的意見:我們這類升斗市民,最少要做3個月工作才有這樣的金額!
我的理想配備,如下所示:

CPU: AMD AM3 X2 DUAL CORE
底版:AMD 780G
記憶體:DDR2 800 2GB x2 (共4GB)
顯示卡:ATi HD4650 (1GB DDR3)
硬碟: 640GB SATA II、Buffer Memory: 16MB
顯示器:19 吋 16:9 LCD顯示器(1920 x 1080 Full HD 格式)
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章KeroChu » 2009-09-02, 15:59

其實我想裝個水冷系統...
因為經歷左AlthonX2 4800+燒到9X℃既慘痛經驗,所以一定要裝水冷系統...

仲有我15000都系每個月儲蓄6000元先儲到,儲左3個月,
就當供多三個月樓啦...

另外聽講有一款機身系前後都有散熱網,請問下系幾多錢呢?
仲有,一個1000火既火牛幾多錢左右呢???
頭像
KeroChu
地球會員

文章Lemon233 » 2009-09-03, 10:02

用AMD嘅CPU燒到90幾度就咪再用AMD啦 :lol:
留意下有冇裝好個散熱器好過

話說19吋去唔到1920*1080...

另外機身前後都有散熱網...係兩塊側版都有咋話
如果係前後嘅話, 我嗰部都有 :oops: 500~700啦唔記得價錢

好似UCR嘅配備係唔需要用到1000火牛

有剩嘅錢留番買其他嘢好過 :P
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章KeroChu » 2009-09-03, 14:16

Lemon233 寫:用AMD嘅CPU燒到90幾度就咪再用AMD啦 :lol:
留意下有冇裝好個散熱器好過

話說19吋去唔到1920*1080...

另外機身前後都有散熱網...係兩塊側版都有咋話
如果係前後嘅話, 我嗰部都有 :oops: 500~700啦唔記得價錢

好似UCR嘅配備係唔需要用到1000火牛

有剩嘅錢留番買其他嘢好過 :P

UCR D配置全數接納,
加多個水冷系統。

另外問下UCR個配備最少需要幾多火?(我有一個420W,舊年3月買)
頭像
KeroChu
地球會員

文章UCR683 » 2009-09-03, 15:57

kerochu 寫:UCR D配置全數接納,
加多個水冷系統。

另外問下UCR個配備最少需要幾多火?(我有一個420W,舊年3月買)

我建議的配備,在使用風冷的情況下,400W 的火牛已足夠。(最好有80 plus 節電功能)
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章人仔 » 2009-09-03, 16:05

用風冷好過啦
搞好d通風就冇事啦
液冷要洗 洗完要試 試完先入液...

ps.AMD 780G 唔係 Chipset泥?
頭像
人仔
金星會員

文章UCR683 » 2009-09-03, 16:12

人仔 寫:ps.AMD 780G 唔係 Chipset泥?

AMD 780G是晶片組,當中包括有 SB700/SB710 南橋晶片。
例子: AsRock A780GMH/128M or A780GXE/128M
頭像
UCR683
火星會員

文章KeroChu » 2009-09-04, 06:45

umm...
實在無辦法,因為我張電腦台D通風真系麻麻(D間隔唔郁得),所以用水冷,
麻煩系麻煩左D,不過一次可以降溫十五度,That's Good for me to play Online Games!
頭像
KeroChu
地球會員

文章Lemon233 » 2009-09-04, 13:13

kerochu 寫:umm...
實在無辦法,因為我張電腦台D通風真系麻麻(D間隔唔郁得),所以用水冷,
麻煩系麻煩左D,不過一次可以降溫十五度,That's Good for me to play Online Games!

我唔信有咩online game要玩水冷咁巴閉
我舅父玩AION用7600GT大部分時間都60FPS以上...
而且絕無過熱問題
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章人仔 » 2009-09-04, 13:34

唔係OC唔建議上水
而你上次9x可能係風扇有問題或者散熱膏不足
你張檯差極...
我諗都唔會包密晒一d透氣位都冇掛
頭像
人仔
金星會員

文章KeroChu » 2009-09-04, 14:36

人仔 寫:唔係OC唔建議上水
你張檯差極...

AMD張說明書話佢本身就有散熱膏,我都唔清楚,
風扇肯定無問題啦,36XXrpm。
頭像
KeroChu
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-09-04, 20:01

kerochu 寫:
你張檯差極...

AMD已經有啦
係個風扇到,直接裝個風扇上去就得

我而家用AMD冇嗰陣部Intel P4咁熱(P4年代一到夏天就熱到hihi,要用坐枱風扇吹住部腦 :oops: :oops: )
你買d有2oz銅既版會好d ga(G字頭牌好多都係有2oz銅)
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2009-09-04, 21:27

b_kevin_e 寫:
kerochu 寫:
你張檯差極...

AMD已經有啦
係個風扇到,直接裝個風扇上去就得

我而家用AMD冇嗰陣部Intel P4咁熱(P4年代一到夏天就熱到hihi,要用坐枱風扇吹住部腦 :oops: :oops: )
你買d有2oz銅既版會好d ga(G字頭牌好多都係有2oz銅)

我用緊 冇咩分別= ="
而且P4哥系統野係熱d :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章lsp » 2009-09-04, 22:30

萬五 ... 我只會用五千黎砌 ...
我用唔到咁勁 ge 電腦 ...
頭像
lsp
地球會員

文章KeroChu » 2009-09-05, 10:54

要用G字頭公司既底板?
我用Axxs公司既MB wor。

睇反e+部電腦,如果裝個水冷系統會好好多(最多去到2.5ghz,因為過熱降到1.2ghz :x :x )。
系2.0ghz既情況下玩RCT3,隨時燒到80度 :oops: :oops: :oops:
仲有我部機個機殼Very Thick(1995年前既出品 :oops: :oops: ),所以應該系散唔到熱既主要原因。

最新消息,啊媽Cut左5000蚊Budget,
我e+就考慮緊系原有既配置上進行修改(改機身,加風扇(Or 水冷系統),換硬碟,火牛,加顯示卡)
頭像
KeroChu
地球會員

文章UCR683 » 2009-09-05, 11:51

kerochu 寫:最新消息,啊媽Cut左5000蚊Budget,
我e+就考慮緊系原有既配置上進行修改(改機身,加風扇(Or 水冷系統),換硬碟,火牛,加顯示卡)

修訂版配置建議如下:
CPU: AMD AM3 X3 TRI CORE
記憶體:DDR3 1066 2GB x2 (共4GB)
顯示卡:ATi HD4670 (1GB DDR3)
硬碟: 1.5TB 、SATA II、Buffer Memory: 32MB
顯示器:22 吋 16:9 LCD顯示器(1920 x 1080 Full HD 格式)
火牛:450~500W /w 80 plus 認證(銅級或以上)
頭像
UCR683
火星會員

文章KeroChu » 2009-09-05, 12:04

UCR683 寫:
kerochu 寫:最新消息,啊媽Cut左5000蚊Budget,

修訂版配置建議如下:
CPU: AMD AM3 X3 TRI CORE
記憶體:DDR3 1066 2GB x2 (共4GB)
顯示卡:ATi HD4670 (1GB DDR3)
硬碟: 1.5TB 、SATA II、Buffer Memory: 32MB
火牛:450~500W /w 80 plus 認證(銅級或以上)

個Mon仲用得,就唔換住,
另外Ram I Think 2GB就夠(TS3唔駛用超過1.5gb ram吧!)
其他再研究下。
頭像
KeroChu
地球會員

下一頁

回到 [C4] 電腦

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客