因素令你買單反

攝影作品、技術分享。

版主: Frenchfriezz

版面規則
  • 本版面旨在討論攝影技巧、攝影器材、攝影心得、拍攝景點及分享親自拍攝的相片。
  • 所分享的相片必須為該會員親自拍攝。
  • 所分享的相片可使用圖像處理軟件潤色,惟必須在文章內注明該相片是經過軟件後期處理。

因素令你買單反

文章johnwong32000 » 2009-04-01, 16:48

近排有d傻瓜想買部單鏡反光機,話時話,我覺得冇咩需要。
其實依家部DC重未用盡,所以冇計劃用單反。只怪D人$$多過頭。
依家又重燃我攝影ge興趣...
圖檔

不過原來玩特效係好好玩ga!

圖檔

其實有咩因素係你買單反ge原因。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

Re: 因素令你買單反

文章Freeman » 2009-04-01, 17:48

手震 :oops:
Freeman
地球會員

文章UCR683 » 2009-04-02, 12:35

單反影出來的相片會較清晰,放在某些討論區的「每周大相選舉」,較大機會入選。
此外,還可炫耀自己「有錢」,追女影相實容易!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章ccya965041 » 2009-04-02, 15:57

買單反既最主要原因,係因為可控制既範疇多d,
自然影起上黎就得心應手
用高ISO少NOISE過DC,係暗既地方有多個選擇,
可配防震鏡頭,夜晚/室內幫到手GA

不過我都係買DC 3年之後覺得唔夠用先至出機
小弟其中一張劣作

圖檔
頭像
ccya965041
木星會員

文章johnwong32000 » 2009-04-03, 16:56

看來
ccya965041 寫:買單反既最主要原因,係因為可控制既範疇多d,
自然影起上黎就得心應手

小弟其中一張劣作

圖檔

看來我真的要規劃一下...
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
木星會員

文章Frenchfriezz » 2009-04-04, 00:29

ccya965041 寫:買單反既最主要原因,係因為可控制既範疇多d,
自然影起上黎就得心應手

小弟其中一張劣作

圖檔

算把啦你,你呢D屈機石膏手用乜機都影得靚架啦 8-)

單反同DC出黎成像根本完全冇得比,加埋對焦速度,價錢同埋死MK玩大機效應/潮流,DC遲早收皮。
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章johnwong32000 » 2009-04-12, 23:47

[最新消息]
多錢的傻瓜真係買左連鏡頭ge1000D!!
http://picasaweb.google.com.tw/johnwong ... 0133000434

不過我認為我影相好過佢...
圖檔
頭像
木星會員

文章Freeman » 2009-04-13, 00:06

johnwong32000 寫:[最新消息]
http://picasaweb.google.com.tw/johnwong ... 0133000434

我都好過佢 :shock:
Freeman
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-04-13, 01:08

iamfreeman 寫:
johnwong32000 寫:[最新消息]

我都好過佢 :shock:

渣機手勢好有問題 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章ccya965041 » 2009-04-13, 13:34

咁渣住部機,水平/垂直一定有問題,因為佢都唔可以好自然咁渣住部機,
呢D真係要睇說明書/討論區既建議,去搵出一個"有利方法"幫助自己去影一D自己滿意既相,
不過事實上,要有一張自己心滿意足既相,真係好難
頭像
ccya965041
木星會員

回到 [C3] 攝影

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客