大家點睇 ?

全世界最多討論區架設者選用的討論區系統之一。

版主: hamu278, 銘仔, Puff

版面規則
  • 發問時注明 phpBB 版本及之前做過的動作。

大家點睇 ?

文章lsp » 2009-02-06, 15:04

頭像
lsp
地球會員

Re: 大家點睇 ?

文章bananasims » 2009-02-06, 16:11

睇清楚啲啦,佢係裝咗個叫 phpBB List 既 mod 先出事,唔係佢程式本身問題。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-02-06, 18:56

強國既野永遠都係會比人恥笑既。
任華立 王小東 寫:老牌開源論壇軟件phpBB,近日在其官方網站發布了遭受攻擊的公告,其軟件下載和使用交流等服務全部轉向備用網站。

強國班友唔係一向話 Discuz! 是係開源 phpBB 唔係架咩 :lol:
任華立 王小東 寫:技術人員分析,這個漏洞恐怕是由於phpBB官方網站停靠的服務器環境不完備引起,也有可能是phpBB論壇程序本身的漏洞導致

呢個咩技術人員離架,識唔識分析架。藍色果個真係咩理由離架,咁硬膠既?綠色果個好明顯就係無睇公告。問題係佢話「近日在其官方網站發布了遭受攻擊的公告」。 :lol: :lol:
任華立 王小東 寫:phpBB是一款國外開源論壇軟件,其用戶主要分布於英文地區的歐洲和美洲,自2000年發布以來, 已成為世界上應用最廣泛的開源論壇軟件之一。

又倒自己跌咳米... 強國一向都認為跌該用量多過 phpBB 架啦 :lol: :lol: :lol:
王小東 寫:phpBB作為一款應用廣泛的開源論壇軟件,出現較大漏洞受到廣泛關注。消息人士透露, 在該網站論壇注冊的40萬名用戶信息被攔截,這一漏洞將會影響到其他使用phpBB的論壇。

藍色果個又係無睇公告啦。仲有係 phpBB 官壇偷左 d 帳號、密碼之類既野,點樣影響 I-Circle Forum 既運作? :lol: :lol: :lol: :lol:

最後要恥笑小朋友。
leehk2571 寫:phpbb竟然比人攻擊-3-

phpBB 幾時講過自己無 bug... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ericb001 寫:真係好難相信~~

除左弱智之外無野講。 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

----
恥笑到收唔到聲 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-02-06, 19:02

bananasims 寫:睇清楚啲啦,佢係裝咗個叫 phpBB List 既 mod 先出事,唔係佢程式本身問題。

係 phpbb 個網用過時的 phplist 版本。(phplist is an open-source newsletter manager),呢個野唔係 phpBB 的 mod 來。
之後用呢個漏洞去入侵 phpBB 個官網。

phpBB 的 Downtime and Server Compromise 一文 寫:phpBB3 uses a complex hashing algorithm in order to prevent someone from determining the plaintext value of a password. phpBB2, however, used a much simpler and less secure md5 algorithm to store passwords. This is one of the many reasons why we have decided to no longer support the phpBB2 software.

大家可以唔洗咁擔心。我地係用 phpBB 3,唔係用 phpBB 2。 :D
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-06, 19:08

efilm 寫:
bananasims 寫:睇清楚啲啦,佢係裝咗個叫 phpBB List 既 mod 先出事,唔係佢程式本身問題。

係 phpbb 個網用過時的 phplist 版本。(phplist is an open-source newsletter manager),呢個野唔係 phpBB 的 mod 來。
之後用呢個漏洞去入侵 phpBB 個官網。

phpBB 的 Downtime and Server Compromise 一文 寫:phpBB3 uses a complex hashing algorithm in order to prevent someone from determining the plaintext value of a password. phpBB2, however, used a much simpler and less secure md5 algorithm to store passwords. This is one of the many reasons why we have decided to no longer support the phpBB2 software.

大家可以唔洗咁擔心。我地係用 phpBB 3,唔係用 phpBB 2。 :D

睇黎恥笑強國之外仲要恥笑吓官網。用 d 唔係 phpBB mod 既 mod。 :oops: (算,我唔恥笑官網)

但係強國仍要繼續恥笑。 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章lsp » 2009-02-06, 19:39

... 關帖啦唔該
哂哂個帖 ...
個帖問你地對件事點睇, 唔係問你地對發帖果個人點睇,
唔係問你對出消息果個國內網點睇啊唔該 ! 咁鐘意恥笑上人地個帖笑啦, 上人地個站笑啦 :evil:
頭像
lsp
地球會員

文章bananasims » 2009-02-06, 19:50

大大師兄 寫:強國既野永遠都係會比人恥笑既。

我睇咁耐篇新聞稿睇唔出嗰篇嘢有乜嘢大問題囉,比人 hack 一定估個原因出黎,似乎你為鬧而鬧多啲。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Lemon233 » 2009-02-06, 20:04

大大師兄 寫:
任華立 王小東 寫:phpBB是一款國外開源論壇軟件,其用戶主要分布於英文地區的歐洲和美洲,自2000年發布以來, 已成為世界上應用最廣泛的開源論壇軟件之一。

又倒自己跌咳米... 強國一向都認為跌該用量多過 phpBB 架啦 :lol: :lol: :lol:

麻煩你睇真啲, 有"之一"㗎(雖然唔係想support佢呢點
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章bananasims » 2009-02-06, 20:05

phpBB 事實上係全世界最多人用…Discuz! 有關語言包呢樣真係好失敗…
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2009-02-06, 20:14

bananasims 寫:phpBB 事實上係全世界最多人用…Discuz! 有關語言包呢樣真係好失敗…

講真 ...
phpBB 無搞咁多 Function, 都係因為佢唔想有咁多 Bugs,
想專注響系統修正度啫 ! 我見到條 News 都好 O 咀,
但係佢報道係有誤導成份, 但係 ... 唉 ... :evil:
頭像
lsp
地球會員

文章人仔 » 2009-02-07, 14:15

話晒都係自己祖國
笑咁多咪又係間接笑返自己
頭像
人仔
金星會員

文章lsp » 2009-02-07, 15:32

人仔 寫:話晒都係自己祖國

呢句最啱聽 :P
呢句係人仔有史以來講過既最有建設性既野 :)
頭像
lsp
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-08, 02:18

講真,佢係我「祖國」真係 the shame of myself。 :evil:

主觀既野講完,講番客觀既。

要恥笑,其實準確 d 應該恥笑任華立同王小東,話晒係佢地係度 9up,不過強國既新聞報導永遠都係咁...永遠都係八股式文章,而且極多 9up,所以強國 d 八股文章係底比人恥笑的。係香港既報紙 (文匯大公呢 d 唔計啦),你係唔會見到篇篇新聞都係度 9up 架囉,得果百幾二百 (我無精心數過啦) 字既都可以比人 find out 咁多唔正確既地方。

拉遠少少,就講之前奧巴馬篇宣誓演講,強國既譯本係亂咁寫架,明顯係知道失實都要特登寫落去,但係港澳既真係寧遠唔出譯本,都唔會咁做囉。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hang » 2009-02-08, 13:11

其實香港的報章咪又係有唔少跨張失實的報導。 :evil:
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章lsp » 2009-02-08, 15:54

大大師兄 寫:

講真,佢係我「祖國」真係 the shame of myself。 :evil:

主觀既野講完,講番客觀既。

要恥笑,其實準確 d 應該恥笑任華立同王小東,話晒係佢地係度 9up,不過強國既新聞報導永遠都係咁...永遠都係八股式文章,而且極多 9up,所以強國 d 八股文章係底比人恥笑的。係香港既報紙 (文匯大公呢 d 唔計啦),你係唔會見到篇篇新聞都係度 9up 架囉,得果百幾二百 (我無精心數過啦) 字既都可以比人 find out 咁多唔正確既地方。

拉遠少少,就講之前奧巴馬篇宣誓演講,強國既譯本係亂咁寫架,明顯係知道失實都要特登寫落去,但係港澳既真係寧遠唔出譯本,都唔會咁做囉。

你咁肯定 ? 香港咁多份報紙你日日睇 ?
頭像
lsp
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-08, 18:44

hang 寫:其實香港的報章咪又係有唔少跨張失實的報導。 :evil:

我認香港既傳媒生態的確係傾向譁眾取寵,不過佢地唔會好似強國咁無所不用其極地盲目撐黨、撐中央。強國係一個和諧社會,唔會有反對聲音存在,你點都要諗辦法歪曲事實離撐阿爺。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-08, 19:09

大大師兄 寫:
hang 寫:其實香港的報章咪又係有唔少跨張失實的報導。 :evil:

我認香港既傳媒生態的確係傾向譁眾取寵,不過佢地唔會好似強國咁無所不用其極地盲目撐黨、撐中央。強國係一個和諧社會,唔會有反對聲音存在,你點都要諗辦法歪曲事實離撐阿爺。

講到明一黨專政,你想點…
anyway,off topic,locked。
bananasims
太陽會員

回到 [B1a] phpBB

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 7 位訪客