在 Ai 使用中文複合字體

圖像、影片、字型的製作及心得分享。
版面規則
  • 本版面討論的範圍包括圖像處理、桌面排版、電腦動畫、影片剪接、影片製作及字型製作。
  • 本版面旨在討論在製作上的問題和心得分享。如要發表其他的圖片及影片,請到影音圖片發表。
  • 在發問有關軟件上的使用問題時請於文章內容中注明你所使用的軟件名稱及其版本。

在 Ai 使用中文複合字體

文章efilm » 2009-01-18, 18:28

Ai 響 CS 版時已經有複合字體 (Composite Fonts) 功能。(不論英文版定中文版都會有)
不過佢只係畀你用日文字型,如果想用中文字型來複合的話,可以用 2 個方法:
  1. 用 InDesign 去整複合字體
    呢個方法要用 InDesign(要有 CJK 的 InDesign 先得,因為複合字體係英文版無)
    開 Id 個複合字體編輯器:

之後自已整個新的複合字體。

Save 左之後,去呢道搵返你正話整出來的複合字體檔案:(版本唔同個路徑都有d 唔同,自已搵下)
    C:\Documents and Settings\XXX\Application Data\Adobe\InDesign\Version 6.0-J\zh_TW\CompositeFont

之後 copy 落去:(版本唔同個路徑都有d 唔同,自已搵下)
    C:\Documents and Settings\XXX\Application Data\Adobe\Adobe Illustrator CS4 Settings\en_GB\Composite Fonts

之後重開 Ai 之後去返複合字體編輯器就會見到啦。
  2. 用特製的檔案去整複合字體
    呢個方法係用人地特別整好左的複合字體檔案來響 Ai 整複合字體。個檔案可以畀你揀到非日文字型。
    教學:
    http://www.myadobe.com.cn/club/file/002.pdf

咩係複合字體?
複合字體就係將幾套字型結合成一個新字型。例如,你可以訂義英文字母和中文字的字型。
複合字體可以整成你喜愛的組合,因為中文字型的英文字母都做得唔係咁好睇,如果用一套西文字型來配會順眼 d。

其實 MS Word 已經有樣野,不過無咁多野畀你 set:

Ai、Id 果個複合字體可以做到自訂個別字元所用的字型。

留意:複合字體的檔案只係記低咩字符用咩字型,並唔係將字型的內容抽出來儲存,所以 send 畀人用的時候對方係要有果 d 字型先至可以用到。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

Re: 在 Ai 使用中文複合字體

文章bananasims » 2009-01-18, 21:39

呢個整 Id 又中又英既 document 好有用 ;)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 在 Ai 使用中文複合字體

文章hkmtrhah » 2009-01-18, 22:43

至衰我部機既 CS4 License File 壞左,次次到係出 Error: License File Crashed :cry:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [B2] 圖像處理及影片製作

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客