心得 + 一個建築教學網站

達到特別效果及功能的教學文章。

版主: RCT4

版面規則
  • 搜尋有否相同或重覆的文章。
  • 必須為原創文章,嚴禁轉載文章。

心得 + 一個建築教學網站

文章oopp008 » 2008-04-03, 17:46

1.

人數是根據樂園評比和游戲樂設施來決定的,你觀察一下,每造一個設施,一開放,馬上人就多一些,如果設施故障率低一些;臟亂度差一些;食品和飲料店、廁所、防曬膏和雨傘店設置得均勻合理一些,人就會上來

注意,樂園景觀和游樂設施一樣重要,有許多朋友只是不停的攢錢造設施,沒什麼景觀,所以人到一定程度就上不來,還有一點就是,如果沒買更多的土地,隻用游戲默認的地圖大小,一個樂園建設8到12個游樂設施就足夠了,票價可以高一些,又有人玩兒。如果建得又多又密,游戲的公式就會計算不出結果來,會造成“游客都在路上密密麻麻的走來走去,沒人玩游樂設施”的結果。這是游戲的一個BUG,因為游樂設備的票價和興奮度、刺激度在游戲內部有公式計算的,一個興奮度刺激度高的設施和一個低的設施建在一起,低的就會沒人玩,這是游戲本來的設計思路,但是三個以上的設施建在一起就會互相影響游客AI計算結果而出現BUG,這是過山車第3代系列的超大BUG,一直沒有解決。

轉自:http://www.elfcn.net/bbs/dispbbs.asp?boardID=50&ID=3045&page=3 8樓

------------------------------

2.

http://www.rct-world.com/forum/tutrct3.php
雖然係德文,
但只要點擊左手邊的連結,
再拉圖開新視窗放大就可以清楚睇到程序。
唔知有冇post過= =

[ 本文章最後由 oopp008 於 2008-4-4 05:53 編輯 ]
oopp008

Re: [教學] [轉貼] 心得 + 一個建築教學網站

文章RCT4 » 2008-04-03, 18:12

但係我覺得里個bug增加左遊戲既趣味性
我覺得只係果D人吾服點解無人坐,先題出兼話係bug
但那些自認為過山車高手的小朋友們都不聽我的

你抄埋里句出黎想暗示我牙,
係我係只係鐘意設計過山車,吹牙!
頭像
RCT4
火星會員

文章bananasims » 2008-04-03, 18:21

我陣係掛住搞景觀又唔整 =.=
加上,我好少起建築物,兩樣都唔掂

而家先知刺激度唔同就唔可以起碼一齊 -.-""
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章JOPHY » 2008-04-03, 21:36

我 見 到 你 個 TOPIC 吸 引 咗 入 嚟 ...
   點 知 入 到 嚟 望 清 楚 原 來 係 [轉 貼] !
   我 希 望 睇 到 嘅 係 你 自 己 嘅 心 得 , 而 唔 係 轉 貼 人 哋 嘅 心 得 !

JOPHY

文章oopp008 » 2008-04-04, 13:32

原帖由 RCT4 於 2008-4-3 10:12 發表 圖檔
但係我覺得里個bug增加左遊戲既趣味性
我覺得只係果D人吾服點解無人坐,先題出兼話係bug

你抄埋里句出黎想暗示我牙,
係我係只係鐘意設計過山車,吹牙! ...

冇咁既意思......
我發現呢個論壇都係呢幾日既事,
我連一個會員都唔識,
何來諷刺呢?

我改一改篇文章= ="

原帖由 JOPHY 於 2008-4-3 13:36 發表 圖檔

我 見 到 你 個 TOPIC 吸 引 咗 入 嚟 ...
   點 知 入 到 嚟 望 清 楚 原 來 係 !
   我 希 望 睇 到 嘅 係 你 自 己 嘅 心 得 , 而 唔 係 轉 貼 人 哋 嘅 心 得 !

...

我post出黎係因為..
我剛玩rct3冇幾日,
職業模式第一關玩極都過唔到第二級(唔記得叫咩名,好似係大亨之下),
一直都拎最令人失望,
而我建設施時就好似以前我玩rct2時,
將一大堆建得密密麻麻,
所以睇到呢個post時就有點頭緒。
令你失望sorry= ="
等我玩耐d先分享我d心得(仲未有)..

[ 本文章最後由 oopp008 於 2008-4-4 05:55 編輯 ]
oopp008

文章RCT4 » 2008-04-04, 13:44

oopp008,吾該以後吾好再係24小時以內重覆發帖
如果你想回覆一個以上會員,你可以用兩個IC代碼 [quote]
緊記! 再犯將會被警告

[ 本文章最後由 RCT4 於 2008-4-4 21:53 編輯 ]
頭像
RCT4
火星會員

文章bananasims » 2008-04-04, 14:30

初玩實係咁,唔駛預計自己可以玩得太勁住 =.=
通常電腦越聰明難度就越高 -.- 不過咁樣更加似
你失敗咗,可以再黎過 -.- 玩熟咗過關都易
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

回到 [A3c] 模擬樂園 3 教學

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客