嘗試製作香港第一條BVE5路線 (好似係)

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

嘗試製作香港第一條BVE5路線 (好似係)

文章devilreborn » 2014-12-22, 18:45

是咁的
為咗費事呢度淪為求檔專區
所以決定宣傳下新project BVE5馬鞍山線 WKS-HEO
至於你問我點解唔整OpenBVE,都係果幾句啦…OpenBVE已經有人整、嘗試新製作方向、(真心認為)較為真實、諸如此類的理由。

去相~
圖檔

圖檔
事實證明我係唔識整樹架

圖檔
交叉軌

衷心希望唔會爛尾 :|
赤い(x5) 甘い(x10) 音色が 私とあなたが 赤い(x5) 甘い(x4) 赤い(x5)
あなた…  甘い…アマイ 赤い…アカイウフフフフ 殺してあげる!

…腦已洗 ._.
頭像
devilreborn
天王星會員

Re: 嘗試製作香港第一條BVE5路線 (好似係)

文章UCR683 » 2014-12-27, 14:17

衷心希望唔會爛尾 :|

試試移植到「Hmmsim」(南韓嘅 Android模擬鐵路應用程式)得唔得? ;)

個人意見:
喺專有資訊、編程困難、小圈子私有化既氣候下,無論業餘愛好者整本港任何一條模擬鐵路路線,都無法成功。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章devilreborn » 2014-12-30, 01:04

UCR683 寫:試試移植到「Hmmsim」(南韓嘅 Android模擬鐵路應用程式)得唔得? ;)

與BVE5不兼容。

UCR683 寫:個人意見:
喺專有資訊、編程困難、小圈子私有化既氣候下,無論業餘愛好者整本港任何一條模擬鐵路路線,都無法成功。

有趣的是,小弟已(無心插柳地)獲得部分小圈子資訊。 :twisted: :twisted:
赤い(x5) 甘い(x10) 音色が 私とあなたが 赤い(x5) 甘い(x4) 赤い(x5)
あなた…  甘い…アマイ 赤い…アカイウフフフフ 殺してあげる!

…腦已洗 ._.
頭像
devilreborn
天王星會員

文章a252 » 2015-01-07, 01:18

好多境物,已經比唔少日本路線做得好
不過訊號打算點樣做?
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

文章devilreborn » 2015-01-22, 08:08

a252 寫:好多境物,已經比唔少日本路線做得好
不過訊號打算點樣做?

Plugin + 每6-7m一個section (好似係)
:twisted: :twisted:

…腦已洗 ._.
頭像
devilreborn
天王星會員

文章efilm » 2015-01-25, 01:14

整得好靚
如果唔介意嘅話可以放上 GitHub
雖然 GitHub 係用來放 code 多,但放呢啲 file 都應該無乜問題
就算日後唔想整都有 source code 畀人繼續做落去
頭像
efilm
地球會員

文章UCR683 » 2015-01-26, 11:29

efilm 寫:如果唔介意嘅話可以放上 GitHub
雖然 GitHub 係用來放 code 多,但放呢啲 file 都應該無乜問題

先要條件:將路線周邊物件「虛構化」(置換原有港鐵標誌,更換樓宇顏色等)
原因:港鐵標誌受商標保護。
頭像
UCR683
火星會員

文章devilreborn » 2015-02-20, 23:41

因公開試關係,工作效率將會大幅降低。(其實一路都唔高得去邊圖檔
不過都post張進度圖啦

efilm 寫:整得好靚

多謝先 :D
放心,真係爛尾嘅我放上去都(應該)冇問題
不過爛尾嘅最大成因始終係失去興趣,而唔係咩生活學業繁忙之類…
so far 我仲幾有興趣做落去~希望可以keep住呢個態度。 :mrgreen:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

…腦已洗 ._.
頭像
devilreborn
天王星會員

文章hkmtrhah » 2015-05-17, 00:49

devilreborn 寫:
efilm 寫:整得好靚

多謝先 :D
放心,真係爛尾嘅我放上去都(應該)冇問題
不過爛尾嘅最大成因始終係失去興趣,而唔係咩生活學業繁忙之類…
so far 我仲幾有興趣做落去~希望可以keep住呢個態度。 :mrgreen:

其實放 GitHub 原因唔係得一個好處
你用 Git,Git 有得做 source version control,例如你有嘢改錯都可以好容易 revert 返,要救番啲舊 settings 同啲 files 都容易好多

devilreborn 寫:
a252 寫:好多境物,已經比唔少日本路線做得好
不過訊號打算點樣做?

Plugin + 每6-7m一個section (好似係)
:twisted: :twisted:

我仲以為係 25m 一段,聽 Timon 好似係咁講
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客