貨架好慢

由 XBOX360 至 PSP、由城市規劃到槍擊遊戲,不同的遊戲類型,遊戲的分享與討論。
版面規則

Re: 貨架好慢

文章kirisame » 2008-11-07, 16:22

bananasims 寫:
expertuser2004 寫:貨運列車, 貨卡速度有 Limit Speed, 查詢下詳細資料
電纜一定要高速版+鐵軌一定要用 400km/h 軌。

如車頭是 400km, 貨卡 100km = 100km/max
馬力不足可雙車頭+貨卡 ;)
除咗 mod 之外,不過好少貨架快 :cry:

通常,我會dl一d有dat+png個d貨卡
然後改佢做165km/h(都夠la,可以改快d)
再搵d超大力(輸出>6000kw)二重連160km/h loco運貨
爽死 :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章johnfung23 » 2008-11-07, 18:02

Puff 寫:
henry 寫:
人仔 寫:
henry 寫:我哥個就算400km/h既軌同埋車都唔可以全速開...只係得開到0.5效率...點解ge= =?

車ge功率唔夠lo~

唔明...但我係400km/h電 400km/h軌 400km/h車...但行哥時最多都係285km/h

你卡車太長 :oops:

請試試減卡
但係可以買多幾部機車wor
頭像
johnfung23
天王星會員

文章kirisame » 2008-11-07, 20:22

johnfung23 寫:
Puff 寫:
henry 寫:
人仔 寫:
henry 寫:我哥個就算400km/h既軌同埋車都唔可以全速開...只係得開到0.5效率...點解ge= =?

車ge功率唔夠lo~

唔明...但我係400km/h電 400km/h軌 400km/h車...但行哥時最多都係285km/h

請試試減卡

有時可能受車個齒輪比個d野影響
有d動力集中車*e.g. tgv pse我用雙el+4t可以滿載時好快上到270km/h
但x2000(haru版)唔知點解係差唔多輸出,但上到180km/h已經好mun

新幹線800系全m車(固定6輛),係上唔到260,最多230 lo
但700系(6m2t,m車輸出=上述800系),285都冇問題

通常,個人習慣用大功率列車
e.g. tgv用2 el+3t 重連來行la...........新幹線就用到最大mt比(500系好用呀,全m車,勁快!)
有d chi chi地線(笑)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章expertuser2004 » 2008-11-27, 00:50

kirisame 寫:
johnfung23 寫:
Puff 寫:
henry 寫:
人仔 寫:

車ge功率唔夠lo~

請試試減卡

有時可能受車個齒輪比個d野影響
有d動力集中車*e.g. tgv pse我用雙el+4t可以滿載時好快上到270km/h
但x2000(haru版)唔知點解係差唔多輸出,但上到180km/h已經好mun

新幹線800系全m車(固定6輛),係上唔到260,最多230 lo
但700系(6m2t,m車輸出=上述800系),285都冇問題

通常,個人習慣用大功率列車
e.g. tgv用2 el+3t 重連來行la...........新幹線就用到最大mt比(500系好用呀,全m車,勁快!)
有d chi chi地線(笑)

車卡可不跟車頭同種類,即客運車頭 / 貨運車頭 (自配) 拖架 / 載客車卡
如要達到容量極限,用編成 24 輛 (車站 12 卡),係車站做手腳 (大改車站) :mrgreen:

ps: 自己不識改 mod,暫時玩現成 -_-
expertuser2004

文章hang » 2008-11-27, 19:16

我唔習慣用超長列車,我鍾意改良signal加密班次。 :lol:
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-11-27, 19:47

hang 寫:我唔習慣用超長列車,我鍾意改良signal加密班次。 :lol:
改密?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Puff » 2008-12-04, 18:01

hang 寫:我唔習慣用超長列車,我鍾意改良signal加密班次。 :lol:
改密?

如果 Signal 是亂放的,

班次就不會達到最密。

如果 Signal 是以每 ( 列車月台長度 + 1 ) 放置一個,

保證可達最密班次 :P
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章hang » 2008-12-04, 19:26

Puff 寫:
改密?

如果 Signal 是亂放的,

班次就不會達到最密。

如果 Signal 是以每 ( 列車月台長度 + 1 ) 放置一個,

保證可達最密班次 :P

Signal當然唔可以亂放!
不過我係彩用另一個方法,如果個條幾有6架車,只係會整八個區間,七架就九個,如是者…
咁樣先至容易保持班之平均,當然加車就要改良signal了。
我覺得列車夠密先夠real。 :)
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-12-04, 19:51

最密應該係格格都有 signal :P 我起 Tramways 係每兩格放一個 signal,都唔夠咁多車行 :oops: 塞晒啲路
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2008-12-05, 20:52

6架車
分7個區就夠
唔洗用到8個- -"
頭像
人仔
金星會員

文章Puff » 2008-12-05, 22:33

我係靠列車停站既時間拉開距離 :lol:

依家大致上班次算是 OK 了 :lol:

之前是十幾班車一次過排隊入站 (每個站同一方向 2個月台) :cry:

之後改返晒做同一方向 1 個月台

班次就正常返 :mrgreen:
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

文章hamu278 » 2008-12-06, 07:56

大家,一條鐵路線會放幾多架車? :P
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-12-06, 08:11

hamu278 寫:大家,一條鐵路線會放幾多架車? :P
視乎客量而定,盡量留 20% 既空位
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-12-06, 08:55

有條巴士線放左 5 架車都仲係 100% 負載 :oops: :D :D
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-12-06, 12:39

有時 100% 負載都蝕錢 :evil:
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-12-06, 13:27

我只會係系統自動定期扣錢維修果時,蝕左少少錢,好快又賺番 :D
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-12-06, 14:05

我而家係鐵路補貼巴士,鐵路每條賺成十四萬到,乘返三條都四十二萬
補貼返我胡亂派車既城鎮巴士線(都有十六條),每條約蝕二百五。

全部巴士線都係做接駁,因為有鐵路補貼,接駁既巴士我亂咁派 :oops: 務求可以快啲疏散鐵路站既乘客…啲巴士通常都成 175 個位。
bananasims
太陽會員

文章KZ7008 » 2008-12-06, 16:48

hamu278 寫:大家,一條鐵路線會放幾多架車? :P

視客量而定
最賺錢的一條線我派了5架車
總容量為12110
負載25%
KZ7008

上一頁

回到 [A5] 遊戲