我的"新運公交"(客運篇)

由 XBOX360 至 PSP、由城市規劃到槍擊遊戲,不同的遊戲類型,遊戲的分享與討論。
版面規則

我的"新運公交"(客運篇)

文章a52ljgh89 » 2008-04-10, 00:24

暫只發路線圖.......有空再發其他圖 :P

中英混合體......
a52ljgh89

Re: [貼圖]我的"新運公交"(客運篇)

文章a52ljgh89 » 2008-04-10, 19:36

再貼...

真實地圖
圖檔

New Great Centre(中文是否"新大中央"?)
由六個客運月台,兩個貨運月台,一座總部大樓及東西兩部分車廠組成
除Nottingham Line外,所有路線以此為終點
圖檔

未買新列車待用
圖檔

Gloucester與Liverpool中間的海底隊道
原本為二線在圖左的城市邊緣繞過
圖檔

中間兩線為Albans & York Line前往New Great Centre的隧道,其餘為貨運線
圖檔

Bangor重鐵站及其輕軌線
Bangor只是臨時總站(就像上環一樣),將來會延長,可看到圖上方的延長但未通電部分
圖檔

本圖最大城市:Albans 及其 Albans North站
圍繞城市的為貨運線
圖檔

南部唯一大城市及大車站:Norwich
暫只設高鐵路線
圖檔

高鐵車廠
因Norwich Line 由New Great Centre 經 New Dundee至Norwich
延長為經Preston 的雙向環狀線,以Norwich及New Great Centre 作名義上總站,並以New Great Centre 作調頭站,
所以所有列車已投入服務,而新車又未送抵,所以是空的
圖檔

Dundee附近的交匯
上方四橋通向New Great Centre,上二為通勤,下二為高鐵,分別進入Dundee及Dundee New
右方二橋通向Nottingham
圖檔

Sheffield的邊界城市及邊城車站
就建在山崖上
圖檔

Liverpool為大城市之一,但因Great Centre 的搬遷而令其車站降等,並改為在較荒蕪的城市南面設站
中間二線及向上二線為貨運線
圖檔

{暫時完結}
a52ljgh89

文章hang » 2008-04-10, 22:43

起咁大個車廠,有d浪費空間。
我d車只係會泊係沿線的後援月台。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章a52ljgh89 » 2008-04-10, 22:51

因為大部分車都係New Great Ceater發車....
所以個車廠放左係New Great Centre...大部分車可以直接係總站發車
至於高鐵個廠...
就真係玩野...南部未發展...起大大個車廠都冇野...
我又有大把錢... :D
唔緊啦...
a52ljgh89

文章bananasims » 2008-04-10, 23:52

啱啱整過下,搞到個城市塞晒車 =.=
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-04-11, 16:52

我明明有好多人等車,架架車都滿晒,扣埋維修費都蝕幾十蚊:@:@
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章人仔 » 2008-04-11, 19:05

維修費係計道路同車站
如果車站同道路d野都唔係你起的話
巴士只會扣成本(油費同購車費用)
如果你起得多鐵路而載客量過底
而列車燃料費太貴
就會出現虧損
頭像
人仔
金星會員

文章hamu278 » 2008-04-11, 19:15

滿晒都過低? :cry:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-04-11, 19:23

頂,我乜插件都無裝,好難玩 -.-
睇黎要 download 返屋邨既 mod
因為好易爆車 =.=
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2008-04-11, 19:40

hamu278 寫:滿晒都過低? :cry:

以列車油費一格50$每月
鐵路維護費50$每月
電纜維護費50每月
即係一個月最低要用150$
以鐵路速度120km/h計
而150$/0.09$
每月要有1667個乘客搭先會回本
以我所知你所用哥3卡ge A-Train
都唔夠1000
而且唔知你條鐵路有幾長
所以.....
我條東涌線之前為左載客量問題
買左新車 然後舊車升為4卡
等哥d城市發展到7788哥時就會升到7~8卡
即係港鐵標準長度
頭像
人仔
金星會員

文章hamu278 » 2008-04-11, 19:46

我全線都用SP1900
有d 3卡,有d 4卡
我以後唔用鋼枕路軌喇 :cry:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hang » 2008-04-12, 16:48

鋼枕路軌咁貴,我只係用開石屎枕路軌
TUSK!
頭像
hang
火星會員

回到 [A5] 遊戲

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 41 位訪客