玩 simutrans 點先可以賺大錢?

由 XBOX360 至 PSP、由城市規劃到槍擊遊戲,不同的遊戲類型,遊戲的分享與討論。
版面規則

玩 simutrans 點先可以賺大錢?

文章人仔 » 2008-01-04, 18:15

關於simutrans(以下簡稱simu)點先發達,
好多人都知,梗係開路線啦!
咁開路線又應該點先有客呢?
其實開路線都有好多方法
例如:一城<>二城,一城<>一城等等
咁但係,點先知有冇客源呢?方法好簡單,就係睇下你想起車站個位附近有啲建築多唔多客量,
如果一個建築得三兩個人,好自然,你個車站起左就要等好耐先有幾個人用,甚至可能冇人用。
既然起個站冇人搭車,咁個站就即係晒錢啦,而初初開始玩,最好方法就係:先搵一個小圈子起巴士站,
點解先起巴士站?因為巴士佢唔需要鐵路,好自然就開支少啲,一來唔洗用錢起路,二來又唔洗負責呢份每個月都幾大開支
嘅道路維修費。咁樣,咪可以用最少嘅成本搵到最高嘅利潤囉,何樂而不為呢?
路線方面,咁又應該點分配車站先為止最好?上面都講過啦,睇附近嘅建築呀嘛!但事實上,並唔係咁簡單,
上面只係講左點先為止起車站嘅最佳地點。而點分配車站先係最重要。首先,如果有一條路線,連得兩個小城市,
你會唔會搭呢架車先?你可能會話我聽,你會,但係,你又會唔會經常搭呢?你肯定會搭唔會,隨非你係哥度讀書或者返工迫住要去者。
但係simu入面,係冇去第二個城市返工返學呢樣野。而你嘅服務範圍,亦都只係得5*5咁細嘅地方,咁你肯定要起好多個站先可以覆蓋
一個城市啦,所以就要睇客量做人啦!就係睇住佢5*5呢個範圍有冇比較多客量嘅建築。
另外,一條成功嘅路線,並唔需要好多個站,最少可以兩個就做到一條成功嘅路線,不過,千其唔好唔記得比好嘅交通網路比你啲乘客,
所以,你一條得兩個站嘅路線,就要有其他路線做接駁,令你啲乘客可以去到更多地方。
當你見到你啲錢開始有增無減哥時,你就可以開始你嘅鐵路大計,可以起鐵路啦,但因為你已經有良好嘅交通網絡,
所以你就可以拋開一切,放心咁建設,唔洗驚佢會冇客搭,因為,你之前哥啲巴士,已經為你後面嘅發展鋪好左金光大道。

我嘅心得到呢度就完啦,希望大家都可以係 Simutrans 入面大展拳腳。
祝各位棋開得勝,發大達啦!
頭像
人仔
金星會員

Re: 玩 simutrans 點先可以賺大錢?

文章hang » 2008-01-06, 17:49

我一定會用錢包起左鐵路先,
如果唔係起鐵路的時間會有好多巴士空閒係車廠。

用"V"制睇覆蓋範圍。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-01-06, 17:54

好怪嫁=.= 你一唔理巴士啲巴士通常一堆一堆咁出黎
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2008-01-11, 17:20

所以d巴士出廠到時要分開d..
我e+ d車都一舊舊- -好似澳門d巴士咁
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2008-01-11, 18:03

72X 同 88M 係最典形=.= 一係就成十分鐘都無架, 一係就兩架一齊黎
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hang » 2008-01-11, 20:25

可以用較%來控制班次。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-01-11, 21:02

邊度=.=
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2008-01-11, 21:20

set %無補於事
班班車都爆晒- -
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2008-01-11, 21:41

咁你出得少車啫
點 set %=.=??
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2008-01-12, 18:48

set路線哥時上面有個x%
你揀左你要set ge路線之後轉到你要ge%
跟住揀返第一條路線就得

我d車車得晒佢地 set左路線都唔得
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2008-08-03, 17:56

我通常會係一個大d(5萬人)嘅城市
起站覆蓋大多數地區
然後.............用一條線行完全市!
當開始有一定客量時
就開始分線-不過,去火車站一定要轉車!
eg:一般市內線>市內主線>另一條一般市內線/火車站
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2008-08-03, 17:57

我係迫人搭鐵路跨鎮,用電車同埋巴士就係鎮內既運輸。
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2008-08-03, 18:07

巴士做跨城ge話
有時好多車都唔夠用..
哥時就迫住要你整鐵路呢d大型集體運輸~
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2008-08-03, 19:13

人仔 寫:巴士做跨城ge話
有時好多車都唔夠用..
哥時就迫住要你整鐵路呢d大型集體運輸~

所以要分區
4-8站一條一般線,一條主線連接所有一般線同車站
主線唔夠就用電車(用通勤車都唔錯,我有D城用113系LA,有一個用黃頭=.=)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hang » 2008-08-03, 20:14

跨城的線常常派30~40架車就得的啦!
有d地點唔方便整鐵路都係要派巴士。
最緊要唔好有塞車,如果唔係好煩。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章人仔 » 2008-08-03, 21:51

hang 寫:跨城的線常常派30~40架車就得的啦!

新版玩地鐵
頭像
人仔
金星會員

文章Andy » 2008-08-03, 22:06

玩無限金錢 ;) ;)
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-08-03, 22:34

hang 寫:跨城的線常常派30~40架車就得的啦!

派鐵路,搞掂晒 ;)
bananasims
太陽會員

文章hang » 2008-08-03, 23:17

我冇地鐵,我玩88.10 :?
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章bananasims » 2008-08-04, 01:53

hang 寫:我冇地鐵,我玩88.10 :?

講開,Simu 100 好似有地鐵
bananasims
太陽會員

下一頁

回到 [A5] 遊戲

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客