[討論] 塞車??你唔識解決者!!

由 XBOX360 至 PSP、由城市規劃到槍擊遊戲,不同的遊戲類型,遊戲的分享與討論。
版面規則

[討論] 塞車??你唔識解決者!!

文章that » 2007-08-16, 03:45

睇完好多人o既文章,都冇提火車同磁浮列車,可能你地,只顧建立地鐵,忘記左佢o地,但係你又知唔知道火車同磁浮列車可以好好咁解決通勤問題呢??

有好多人都有一個通病,就係d樓建好後,就唔想起火車同磁浮列車,因為已經冇位。又或者係唔捨得d樓。

想一下把:

地鐵速度: 唔過100km/hr (in 模擬城市,好似係60-80之間)
火車: 120km/hr
磁浮列車: 300-340km/hr
車: 60km/hr (高速公路上)

而且通常有d交通模組,又會將速度改為:

地鐵速度: 70km/hr
火車: 150km/hr
磁浮列車: 400km/hr
車: 50km/hr

咁其實都可以理降,因為車係路面上根本唔可以用60km/hr 行駛

可以見到磁浮列車快好多!!通勤問題自然唔會咁大la!!冇位起??你唔規劃好者!!!你可以見到d高手都係有火車同磁浮列車,仲有高架高速公路,係高架高速公路上容納量極大, 大大減少塞車。大道去到後期都係唔夠用。

唔好唔捨得d樓la!!!!!

;););););)
that

Re: [討論] 塞車??你唔識解決者!!

文章bananasims » 2007-08-16, 04:45

磁浮列車同火車我一向都有規劃, 直穿市中心心臟地帶.
不過我下載個高速鐵路好難過河 ( 因為要好多格先可以上斜 )
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2007-08-16, 13:38

單軌同火車有空氣污染
轉彎、起站又 ar 訂
同埋單軌 d 人唔多鍾意搭
用地下鐵係最好
頭像
efilm
地球會員

文章輕鐵先鋒1004 » 2007-08-16, 14:14

我用高架捷運,市中心部份站到繁忙時間一定水泄不通
輕鐵先鋒1004

文章bananasims » 2007-08-16, 14:35

講開, 高架高速公路我都試過塞車
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章that » 2007-08-17, 22:06

所以要用其他方法去分流。
單軌同火車有空氣污染?????
總比私家車好多!!
唔多鍾意搭??點解??可以解決通勤問題ar!!!
ar 訂???比地鐵快ar!!仲有,單軌同火車唔一定要成為主要交通工具。
加一句,我只不過提一提你地預留一d地方起單軌同火車。
如果可以解決通勤時間問題有時都係值得。
that

文章efilm » 2007-08-17, 22:13

地鐵紅左咪響旁邊起多幾條管:D
頭像
efilm
地球會員

文章that » 2007-08-17, 22:19

冇錯,地鐵冇空氣污染,但係並唔可以好好解決通勤問題!!
交通ge最終目的可以話係解決通勤!!
我見到有d人通勤時間成90-120分鐘,唔通你地鍾意個城市咁ge城市??
that

文章bananasims » 2007-08-18, 05:50

我呢牌就改善交通, 用 Park n Ride 都幾有用, 唔一定要單軌. 陣係喺地鐵 / 單軌 / 火車起埋停車場, 咁樣市中心交通流量少好多, 而且通勤時間都短埋
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2007-08-18, 08:16

NDSL都有SimCity,整極都冇人去住......
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2007-08-18, 11:10

NDSL 嗰個好死核突 -.- 而且好難玩 ( 好似下面個 touch screen 已經開始唔 sensitive )
bananasims
太陽會員

文章that » 2007-08-20, 00:49

通勤時間(上班時間)應該係短D比較好AR!!市中心流量不一定要很多??

而有一D人並沒有所謂的市中心AR!!而佢地個城市一樣冇問題
that

文章bananasims » 2007-08-20, 08:30

通勤時間當然愈少愈好. 不過我有一個問題: 我個城市仲有同另一個城市連接, 有水路, 鐵路, 車路. 不過鐵路係冇人搭... 車路就塞到成萬幾交通. 鐵路連接都做好都唔知點解唔搭鐵路 ( 鐵路係單軌 )
bananasims
太陽會員

文章that » 2007-08-20, 11:42

所以一早要做好規劃,simcity 有一個奇怪的地方,當市民養成一個習慣後,就很難改變
that

文章bananasims » 2007-08-20, 12:15

啱啱試下拆咗條路拆咗十年到, 啲人就用返鐵路~
bananasims
太陽會員

文章that » 2007-08-20, 15:00

十年……………??

=.=!!

真係好難改ge習慣……………

似乎我都係唔好加入GLR系統LA,我唔想等10年……………
that

文章bananasims » 2007-08-20, 15:57

我拆既係大道同高速公路, 剩返條公路.... 點知啲交通就變塞喺嗰條得一條行車線既路... 玩下玩下玩咗十年就見到冇車行, 轉用 單軌再去停車場渣車走..
bananasims
太陽會員

文章bananasims » 2007-08-22, 01:00

我單軌有啲一個站得返個半架車 =.=
bananasims
太陽會員

文章that » 2007-09-02, 18:19

我發現左……
原本只有單軌同行人唔會塞車,
如果你頑開sim city 4 你都會見到有時會塞車,
而塞車會影響行車速度,所以,地鐵紅左ge地方,只有原本速度ge 75%
單軌唔怕,頂多係有人上唔到車,但係速度依然係 400km/hr。
that

文章haoweng » 2007-10-21, 18:11

巴士站可以不會塞車.>.<
可能是!
haoweng

下一頁

回到 [A5] 遊戲

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客