Portal 2

由 XBOX360 至 PSP、由城市規劃到槍擊遊戲,不同的遊戲類型,遊戲的分享與討論。
版面規則

Portal 2

文章bteonnsg » 2011-04-26, 17:20

劇情長過1,同埋覺得難過1,但係唔明啲人點解會話1仲難

不過DL返嚟成日彈GAME,又無得用STEAM玩COOP

話時話energy pellet點解今次好似無出現過嘅?比laser取代咗?

另外有人話Escape果度啲Potato Battery有個係Chell做嘅點解我搵咗陣都搵唔到 :oops:
bteonnsg
地球會員

Re: Portal 2

文章Kukuku » 2011-04-27, 12:17

1.Portal 2真係易過Portal 1,不過劇情Portal 2感動D (?) 我自己爆左一次機
2.Co-op可用vLan連
3.能量球係被雷射取代左
4. Ch6有一關係有Control Center,跳過去入去就有GLaDOS舊1.1V Potato
頭像
Kukuku
土星會員

文章bteonnsg » 2011-04-27, 12:46

1.今集我好多位都搵到死咁滯,一半時間開住walkthrough...
2.咪玩啦...vLan啲人咁雞,輸咗又賴人(玩L4D經驗)
4.唔係果度,我係話有人喺Chapter5行去熄機槍塔同毒氣果度有度係勁多Potato Battery,有人話有個係Chell做嘅
bteonnsg
地球會員

文章Kukuku » 2011-04-27, 13:35

1.除左Ch3-18,Ch7,Ch9(BOSS)之外,都算幾容易破,最尾兩首歌都幾好聽
2.(咁搵fd玩囉 :mrgreen: )
4.This one?

0:40~0:41

題外話: 都好多人研究主角Chell喎
頭像
Kukuku
土星會員

文章bteonnsg » 2011-04-27, 20:08

1.基本上我第一次玩CH.6打後都開位walkthrough...依加打第二次發覺其實唔使睇都做到的...
2.FD玩正版先係問題
4.類似呢蕉啦,不過我唔係講緊呢個位,係講行去熄機槍塔果陣嘅

首歌歌詞好似係講Chell係佢個女

仲有啲人話Caroline係德文名,英文意思就係Free Man(HL系列主角?)

巴哈有條友話CH6定7跳上去見到Cave Johnson同Caroline幅畫個位如果較佢個亮度會有個女仔樣喺後面 :o

個人認為GLaDOS部主機先係令GLaDOS同Wheatley變到想殺人嘅關鍵,睇吓Wheatley未Core Transfer同換完之後,再同換番出嚟就知咩事

話時話點解啲Core咁驚雀仔 :lol:
bteonnsg
地球會員

文章Kukuku » 2011-04-28, 11:33

2.聽人講,正版好似一定係入場果個
4a.Wheatly transfer左之後成個人吾同左,尤其係換完之後成日邪笑.但係Ch9再換之後佢又好後悔
4b. "http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14318695&extra=page%3D3"
4c. Caroline(Auto-English) -> Caroline (English) :oops:
(Translated by Google)

-------------------------------------------------------------------------------------------------
PS : Caroline 可能係日耳曼文 :?:
頭像
Kukuku
土星會員

文章bteonnsg » 2011-04-29, 19:56

話時話我終於搵到Chell做果舊Potato Battery,原來果舊係勁大果舊,大到勁高,好似係喺個咩火山模型隔離
bteonnsg
地球會員

文章leos2000171 » 2011-05-10, 21:01

其實我爆左兩次機,都唔明個劇情,最好PC版有字幕la,唔係真係睇唔明lo :|
leos2000171
天王星會員

文章Kukuku » 2011-05-15, 11:19

leos2000171 寫:其實我爆左兩次機,都唔明個劇情,最好PC版有字幕la,唔係真係睇唔明lo :|

PC版一向有字幕(inc. Chinese)
頭像
Kukuku
土星會員

文章bteonnsg » 2011-05-22, 16:45

leos2000171 寫:其實我爆左兩次機,都唔明個劇情,最好PC版有字幕la,唔係真係睇唔明lo :|

記住VALVE果啲字幕係喺AUDIO度較的.

不過除咗CH.6-7啲劇情位外我覺得無必要慢慢聽佢地講野

話時話撞爆WHEATLEY啲屏幕真係好過癮 :lol:
bteonnsg
地球會員

文章bteonnsg » 2011-05-26, 19:52

bteonnsg
地球會員

回到 [A5] 遊戲

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客