CIT SBA 題目出咗了

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: CIT SBA 題目出咗了

文章bananasims » 2009-04-28, 21:21

比我揀,我會 PHP + MySQL
如果我識得用 JS 搞 XSLT 個 sorting 同 searching 的話都可以考類 XSLT + JavaScript
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章ntf » 2009-04-28, 21:28

efilm 寫:
ntf 寫:
iamfreeman 寫:比我就 C+MySQL :oops:
(唔識Flex/AIR)

問題係 C 太煩

我會 Flex + Air + Sqlite

mysql 要另外裝 , sqlite flex 內置

我都覺得 C 好煩 :oops:

AS 可以唔洗 declare 個 datatype 都用得,但 C 就唔得;Array size 又係,C 要定左個 size 先,但 AS 可以唔洗(雖然 C 係可以 dynamic memory allocation,但係 out syl)。

search 野、Sorting?整句 SQL 咪得 ;)
Flex 驗證 d input 都好方便,本身都有 define 到 d 條件,無的話咪自已寫句 regex 來驗又得。

其實 sqlite 係 AIR 內置,唔係 Flex,AIR app 先有得用 sqlite。

嗯 剛剛發現
附下兩張 之前寫既野既圖
我明天番學校問下,如果可以就用啦

不過multi-window 點樣傳variable , 你知唔知?

用c既話 都唔知要用都幾多時間先整到 , sorting 又煩 searching 又煩 , ui更煩

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 ntf 於 2009-04-28, 21:35 編輯,總共編輯了 1 次。
ntf
天王星會員

文章銘仔 » 2009-04-28, 21:31

大件事...
單元B咩黎架 :|

PS: 唔係CE咩?點解係SBA :lol:
頭像
銘仔
金星會員

文章Freeman » 2009-04-28, 21:33

你係B?
Freeman
地球會員

文章ntf » 2009-04-28, 21:35

銘仔 寫:大件事...

呢個係 CE 既 SBA (計CE分的)
ntf
天王星會員

文章銘仔 » 2009-04-28, 21:36

我地學校好似做B,不過下年先到我...
頭像
銘仔
金星會員

文章efilm » 2009-04-28, 21:37

ntf 寫:不過multi-window 點樣傳variable , 你知唔知?

呢個幫唔幫到你?
http://forums.adobe.com/thread/200453

其實我未學 Flex + AS3
之前只係學過 AS2 同埋 C,用 Flash 寫 app 真係好煩,所以我諗住下個月學始學 Flex + AIR 同 AS3。

你個電腦房登記系統唔錯喎 :D

銘仔 寫:

CIT 係有 SBA 的。
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2009-04-28, 21:37

B 砌機 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章銘仔 » 2009-04-28, 21:40

流動電腦設備即係 PDA 果類?
定係 notebook :?:
頭像
銘仔
金星會員

文章ntf » 2009-04-28, 21:41

efilm 寫:
ntf 寫:不過multi-window 點樣傳variable , 你知唔知?

呢個幫唔幫到你?
http://forums.adobe.com/thread/200453

其實我未學 Flex + AS3
之前只係學過 AS2 同埋 C,用 Flash 寫 app 真係好煩,所以我諗住下個月學始學 Flex + AIR 同 AS3。

你個電腦房登記系統唔錯喎 :D

銘仔 寫:PS: 唔係CE咩?點解係SBA :lol:
大件事...

CIT 係有 SBA 的。

OK啦

你果個網址 係for HTML 寫 ... ( HTML + Air 都唔錯喎 - - , 不過到ui設計好煩)
ntf
天王星會員

文章大大師兄 » 2009-04-29, 01:00

Module D 唔比用 XHTML?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Freeman » 2009-04-29, 01:01

大大師兄 寫:Module D 唔比用 XHTML?

點會唔比
Freeman
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-29, 01:11

iamfreeman 寫:

點會唔比

佢話要用 HTML :P
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Freeman » 2009-04-29, 01:14

大大師兄 寫:

點會唔比

老實講, 果班人點會睇你CODE
我諗佢地XHTML同HTML都唔識分
Freeman
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-29, 01:21

大大師兄 寫:

點會唔比

老實講, 果班人點會睇你CODE

Strongly Argee! 8-)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-04-29, 10:48

iamfreeman 寫:老實講, 果班人點會睇你CODE

HKEAA 只係收每間學校最高分 3 分、中位數 3 位、最低分 3 份 report 來調整成間學校的考生的 CIT SBA 分,學校老師畀的分只係用來排先後次序。

HKEAA 果邊就真係可能未必逐頁睇果 d report,但你個老師就要睇,source code 響 report 做講解時佢已經睇左,佢應該唔會由頭睇到尾。

XHTML 你用新版 d Dreamweaver 都已經用左,不過 d 人可能未必知。用 XHTML + CSS 應該都無問題。
Mod D 果個題目如果係現實情況的話其實又係可以用 Flex + Flash,Flex 係做個 program,Flash 係整 d 動畫之後放落個 Program 入面顯示。不過如果係 CIT Project 的話其實求其整個 Frameset(HKEAA 有時譯做「訊框」、有時叫「框」)咪得。
頭像
efilm
地球會員

文章Freeman » 2009-04-29, 12:30

efilm 寫:
iamfreeman 寫:老實講, 果班人點會睇你CODE

HKEAA 只係收每間學校最高分 3 分、中位數 3 位、最低分 3 份 report 來調整成間學校的考生的 CIT SBA 分,學校老師畀的分只係用來排先後次序。

HKEAA 果邊就真係可能未必逐頁睇果 d report,但你個老師就要睇,source code 響 report 做講解時佢已經睇左,佢應該唔會由頭睇到尾。

XHTML 你用新版 d Dreamweaver 都已經用左,不過 d 人可能未必知。用 XHTML + CSS 應該都無問題。
Mod D 果個題目如果係現實情況的話其實又係可以用 Flex + Flash,Flex 係做個 program,Flash 係整 d 動畫之後放落個 Program 入面顯示。不過如果係 CIT Project 的話其實求其整個 Frameset(HKEAA 有時譯做「訊框」、有時叫「框」)咪得。

我好似最高 :oops:
不過我都幾有信心高分
我係 PHP+XHTML+CSS+JS+MySQL+XML (眾:不如比你講晒佢啦)
我仲特登示範埋用S60+Opera Mini上, 無障礙果D
PHP同MySQL我學校阿SIR多次講明係可以用既
不過我學校班人真係好廢 :oops:

提起個 Dream膠ver 又火起, 尋日係我改緊個千幾行既JS果時死左(無SAVE係我錯 :oops: )
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-04-29, 12:45

我 97 分 :oops:
最差嗰幾位踼走咗 ;)
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-04-29, 12:54

我只係知我9X分 :oops:
Freeman
地球會員

文章ntf » 2009-04-29, 17:15

iamfreeman 寫:我只係知我9X分 :oops:

你地講緊咩分?

今日問左呀sir 佢話 冇限 , 不過佢可能唔識睇d code - -
ntf
天王星會員

上一頁下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 45 位訪客