CIT SBA 題目出咗了

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

CIT SBA 題目出咗了

文章Andy » 2009-04-28, 18:00

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/CE-CIT-10CourseworkList-Chi.pdf

我係讀單元D的 ..

單元D(多媒體製作及網頁編寫):電子學習

要開始諗定了.
圖檔
Andy
金星會員

Re: CIT SBA 題目出咗了

文章hamu278 » 2009-04-28, 18:30

單元 A 竟然做電話簿?! :o :o
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章hkh » 2009-04-28, 18:40

OMG 做電話簿@@!!
頭像
hkh
土星會員

文章Freeman » 2009-04-28, 18:41

A同D都好易
Freeman
地球會員

文章efilm » 2009-04-28, 18:42

題目愈出愈易 :)
頭像
efilm
地球會員

文章hkh » 2009-04-28, 18:55

易到唔識做.. 哈
頭像
hkh
土星會員

文章ntf » 2009-04-28, 20:47

睇黎 我都要快d寫啦 我 Module A

話說係要咩樣的 ? GUI 定係 CLI
ntf
天王星會員

文章efilm » 2009-04-28, 20:49

ntf 寫:睇黎 我都要快d寫啦 我 Module A

無所謂的
頭像
efilm
地球會員

文章ntf » 2009-04-28, 20:51

efilm 寫:

無所謂的

其實有冇限定咩語言的

學校教c 不過 覺得好煩 - -

學校個進度而言 根本就無可能寫到野- -
最後由 ntf 於 2009-04-28, 20:52 編輯,總共編輯了 1 次。
ntf
天王星會員

文章bananasims » 2009-04-28, 20:52

C 同 Pascal 砌 UI 好煩 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-04-28, 20:52

ntf 係應屆 :o :?:
Freeman
地球會員

文章ntf » 2009-04-28, 20:57

bananasims 寫:C 同 Pascal 砌 UI 好煩 :oops:

同感

學校教c 果d 我真係諗唔到有咩再用性可言
ntf
天王星會員

文章efilm » 2009-04-28, 20:59

ntf 寫:
efilm 寫:

無所謂的

其實有冇限定咩語言的

學校教c 不過 覺得好煩 - -

印象中係無限用乜 programming language,不過可能你個老師會限你用返學校教的 programming language (C / Pascal)。其實無限的話就好易整。一個 database 配一個可以連到去 database 的 language 就得。 :D

其他問題可以去 HKEAA 個網睇:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/sba_hkce ... t.html?3&4
或者問你個 CIT 老師。

ntf 寫:
bananasims 寫:C 同 Pascal 砌 UI 好煩 :oops:

同感

學校教c 果d 我真係諗唔到有咩再用性可言

reusability 係指要將成個 program 拆成不同的 function。
頭像
efilm
地球會員

文章ntf » 2009-04-28, 21:01

咁如果用 Adobe Flex + Adobe Air 寫 有冇問題的? (ActionScript + mxml)
ntf
天王星會員

文章efilm » 2009-04-28, 21:03

ntf 寫:咁如果用 Adobe Flex + Adobe Air 寫 有冇問題的? (ActionScript + mxml)

問返你個老師。
我睇完今年個問題之後都覺得用 Flex + AIR 最好 :D

跟住 Marking 做就無錯:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/ ... ksheet.zip

係啦,你識 Flex?
頭像
efilm
地球會員

文章ntf » 2009-04-28, 21:08

efilm 寫:
ntf 寫:咁如果用 Adobe Flex + Adobe Air 寫 有冇問題的? (ActionScript + mxml)

問返你個老師。
我睇完今年個問題之後都覺得用 Flex + AIR 最好 :D

跟住 Marking 做就無錯:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/ ... ksheet.zip

係啦,你識 Flex?

冇學過 , 但係識寫 - -

寫ui夠方便
ntf
天王星會員

文章Freeman » 2009-04-28, 21:08

比我就 C+MySQL :oops:
(唔識Flex/AIR)
Freeman
地球會員

文章ntf » 2009-04-28, 21:11

iamfreeman 寫:比我就 C+MySQL :oops:

問題係 C 太煩

我會 Flex + Air + Sqlite

mysql 要另外裝 , sqlite flex 內置
ntf
天王星會員

文章Freeman » 2009-04-28, 21:15

ntf 寫:
iamfreeman 寫:比我就 C+MySQL :oops:

問題係 C 太煩

PHP得唔得 :shock:
Freeman
地球會員

文章efilm » 2009-04-28, 21:20

ntf 寫:

問題係 C 太煩

我都覺得 C 好煩 :oops:

AS 可以唔洗 declare 個 datatype 都用得,但 C 就唔得;Array size 又係,C 要定左個 size 先,但 AS 可以唔洗(雖然 C 係可以 dynamic memory allocation,但係 out syl)。

search 野、Sorting?整句 SQL 咪得 ;)
Flex 驗證 d input 都好方便,本身都有 define 到 d 條件,無的話咪自已寫句 regex 來驗又得。

其實 sqlite 係 AIR 內置,唔係 Flex,AIR app 先有得用 sqlite。
頭像
efilm
地球會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 89 位訪客