CIT SBA 題目出咗了

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: CIT SBA 題目出咗了

文章Freeman » 2009-04-29, 17:18

ntf 寫:
iamfreeman 寫:我只係知我9X分 :oops:

你地講緊咩分?

今日問左呀sir 佢話 冇限 , 不過佢可能唔識睇d code - -

我地份SBA
Freeman
地球會員

文章ntf » 2009-04-29, 17:21

iamfreeman 寫:
ntf 寫:

你地講緊咩分?

今日問左呀sir 佢話 冇限 , 不過佢可能唔識睇d code - -

我地份SBA

o 你地09

可唔可以 俾我睇下 大約要做乜
ntf
天王星會員

文章Freeman » 2009-04-29, 17:33

ntf 寫:
ntf 寫:

你地講緊咩分?

我地份SBA

o 你地09

我係MOD D, BNN係MOD A
單元 A (算法與程序編寫):多項選擇題分析報告
某學界聯校數學比賽以多項選擇題形式進行, 參加者的答題紙以光學標記辨識系統(OMR) 閱讀辨識,並把所選擇的選項轉化成一個文字檔。
假如你是一位程式員,負責設計一個電腦程式,以讀入有關文字檔內的數據,並編製該比賽的詳細分析報告。分析報告內須包括:
  • 參加者總數、參與學校總數和每所參與學校的參加者人數
  • 個人獎項與學校獎項的得獎者
  • 題目分析,例如每一題目所答對的百分率等
考生須編寫一個程式,以製作有關分析報告,個人習作內須:
  • 描述所須的純文字檔,包括選擇題的索引鍵 (Ke y) 及其格式
  • 設定比賽規則,例如個人獎項與學校獎項的得獎標準
  • 製作一份簡潔的分析報告
考生在設計程式時應注意程式的再用性,以及詳解其選用有關數據結構和算法的理由。

單元 D(多媒體製作及網頁編寫):社交網站
Web 2.0 是一個流行術語,它用於形容用戶更活躍地參與提供網站內容的一種趨勢。以前,只有網頁開發者為網站提供內容。現時,一些網站會提供社區平台給用戶發佈內容,以及讓用戶間作互動。例子包括社交網站、網上百科全書和視像/相片分享網站等。
某學校計劃建立一個校友社交網站,考生須根據以下要求為學校提出建議。
(1) 比較兩個現有社交網站所提供的主要功能。討論網站鼓勵用戶使用所提供功能的設計元素。
(2) 利用 HTML 設計及建立數個網頁的佈局。網頁的佈局須包括至少五個方便校友溝通的社交功能。為吸引更多校友瀏覽網站,設計須考慮多媒體元素和方便用戶的使用方式。
建議完成 (1) 和 (2) 的時間分配分別為 40% 和 60% 。
Freeman
地球會員

文章efilm » 2009-04-29, 17:47

Adobe 整左個 Employee Directory 做 sample AIR app,可以參考下:
http://www.adobe.com/devnet/air/flex/samples.html
頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-29, 18:31

ntf 寫:
ntf 寫:

你地講緊咩分?

我地份SBA

o 你地09

我係MOD D, BNN係MOD A
單元 A (算法與程序編寫):多項選擇題分析報告
某學界聯校數學比賽以多項選擇題形式進行, 參加者的答題紙以光學標記辨識系統(OMR) 閱讀辨識,並把所選擇的選項轉化成一個文字檔。
假如你是一位程式員,負責設計一個電腦程式,以讀入有關文字檔內的數據,並編製該比賽的詳細分析報告。分析報告內須包括:
  • 參加者總數、參與學校總數和每所參與學校的參加者人數
  • 個人獎項與學校獎項的得獎者
  • 題目分析,例如每一題目所答對的百分率等
考生須編寫一個程式,以製作有關分析報告,個人習作內須:
  • 描述所須的純文字檔,包括選擇題的索引鍵 (Ke y) 及其格式
  • 設定比賽規則,例如個人獎項與學校獎項的得獎標準
  • 製作一份簡潔的分析報告
考生在設計程式時應注意程式的再用性,以及詳解其選用有關數據結構和算法的理由。

單元 D(多媒體製作及網頁編寫):社交網站
Web 2.0 是一個流行術語,它用於形容用戶更活躍地參與提供網站內容的一種趨勢。以前,只有網頁開發者為網站提供內容。現時,一些網站會提供社區平台給用戶發佈內容,以及讓用戶間作互動。例子包括社交網站、網上百科全書和視像/相片分享網站等。
某學校計劃建立一個校友社交網站,考生須根據以下要求為學校提出建議。
(1) 比較兩個現有社交網站所提供的主要功能。討論網站鼓勵用戶使用所提供功能的設計元素。
(2) 利用 HTML 設計及建立數個網頁的佈局。網頁的佈局須包括至少五個方便校友溝通的社交功能。為吸引更多校友瀏覽網站,設計須考慮多媒體元素和方便用戶的使用方式。
建議完成 (1) 和 (2) 的時間分配分別為 40% 和 60% 。

拿,唔好話我唔提你啦,唔可以用
代碼: 選擇全部
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
 "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en">
:lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-04-29, 18:35

XHTML 係 HTML 既一類
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章銘仔 » 2009-04-30, 17:55

我想知 單元A 係唔係可以用 php script 寫?
我呀SIR話冇聽過單元A可以用 php 寫,佢話個課程主要係用 C language 同 Pascal language :oops:
頭像
銘仔
金星會員

文章ntf » 2009-04-30, 18:02

銘仔 寫:我想知 單元A 係唔係可以用 php script 寫?
我呀SIR話冇聽過單元A可以用 php 寫,佢話個課程主要係用 C language 同 Pascal language :oops:

呢層我唔多清楚 , 我呀sir就話冇限定

你地會用 XML 定 Sqlite 黎 save data

XML : 方便用
Sqlite : 可以用 Sql
ntf
天王星會員

文章bananasims » 2009-04-30, 18:09

銘仔 寫:我想知 單元A 係唔係可以用 php script 寫?

我老師唔比

ntf 寫:

當然 SQL
SQL 寫堆 LEFT JOIN RIGHT JOIN 整理資料都易過人
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章ntf » 2009-04-30, 18:23

SQL 既 ALTER TABLE 有限制 只可 ADD column 唔可以 Delete

睇黎都要設計下個database先
ntf
天王星會員

文章bananasims » 2009-04-30, 18:27

我寫 PHP 咁耐除咗寫安裝程式外,都唔會寫到 delete column :oops:
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2009-04-30, 20:10

ntf 寫:

如果有 SQL DB 的話,就當然用 SQL DB 來儲存,XML 只係當做 Export 資料的 format。

另外,個人資料應該用加密左的 DB 來放。
頭像
efilm
地球會員

文章ntf » 2009-05-01, 00:20

efilm 寫:
ntf 寫:

如果有 SQL DB 的話,就當然用 SQL DB 來儲存,XML 只係當做 Export 資料的 format。

http://blog.everythingflex.com/2008/11/ ... -cookbook/
這個?

剛剛寫左 Sqlite & Sql class
叫做識左點用啦
ntf
天王星會員

文章hamu278 » 2009-05-01, 12:28

ntf 寫:
efilm 寫:
ntf 寫:

http://blog.everythingflex.com/2008/11/ ... -cookbook/
這個?

叫做識左點用啦

我之前都試過 SQLite,識 MySQL 都唔難上手,而且 SQLite 有得以 OOP 方式使用。
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章銘仔 » 2009-05-02, 21:58

hamu278 寫:
ntf 寫:
efilm 寫:
ntf 寫:

這個?

叫做識左點用啦

我之前都試過 SQLite,識 MySQL 都唔難上手,而且 SQLite 有得以 OOP 方式使用。

我有本書教用 sqlite ~
之前唔知咩黎,上左MYSQL手先知點用 :oops:
頭像
銘仔
金星會員

上一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客