損壞校園設施系列之電腦顯示屏

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

損壞校園設施系列之電腦顯示屏

文章bananasims » 2009-02-14, 18:20

唔知乜事,以前係 LCD Mon 同埋 Vista 機,新年變咗 CRT Mon 同埋 XP 機。呢個電腦顯示屏係壞壞地,有時會變紅,有時會變黑,得咗!只要你隻手大力小小拍張枱,佢就會變色 ;) 係咪好高智能呢 :oops: 解決方法,就係要將滿載粉筆既粉筆盒放喺右下角細盒仔既線上面(右下角啲綠色係粉筆盒),白痴 :)

預告:續集會係 Mic Box ;)
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 損壞校園設施系列之電腦顯示屏

文章hkmtrhah » 2009-02-14, 18:49

bananasims 寫:解決方法,就係要將滿載粉筆既粉筆盒放喺右下角細盒仔既線上面(右下角啲綠色係粉筆盒),白痴 :)

咪即係條線壞壞地 :oops: 不過係咪條線壞導致個 CRT monitor 變色我就唔知 :|
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-02-14, 18:54

係條線個 adapter 插得唔穩,不過插咗好多次都無用,所以用呢個終極方法。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2009-02-14, 21:16

研判是連接器的金屬接頭氧化,導致接觸不良所致。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章bteonnsg » 2009-02-15, 00:07

LCD Mon 同埋 Vista 機,新年變咗 CRT Mon 同埋 XP 機

:shock:

你間學校咁潮?
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-02-15, 00:13

bteonnsg 寫:LCD Mon 同埋 Vista 機,新年變咗 CRT Mon 同埋 XP 機

:shock:

你間學校咁潮?

學校要搞乜 q 油尖旺電腦數學比賽,然之後搵晒電腦室(我有五間電腦室)既廢機全部搵晒出黎再同課室既掉轉 :oops:
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-02-15, 10:47

你學校電腦室用CRT Mom咁潮呀..
我地學校課室冇電腦
上課如果啲老師要用就要拎NB
而且連去projector個插位呢
上面係得白色 冇三色咁齊..

ps.教青局每人比左部NB比啲老師
頭像
人仔
金星會員

文章hang » 2009-02-15, 13:02

搞電腦數學比賽應該係有公司贊助,會有新電腦。

我舊年做電腦數學比賽計分員用來計分個部電腦係贊助送的。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章銘仔 » 2009-02-15, 13:04

M$比賽咪又係用CRT :oops:
頭像
銘仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2009-02-15, 13:15

我課室o個部n年前裝,仲玩緊CRT + XP,最正都係得126mb ram :oops:
圖檔
而家隔離班都玩新機 + LED,仲要玩office 2007 (學校真有米),d新機最搞笑都係呢樣:
圖檔
部野係行XP = =

而家電腦室仲有好多機用CRT
電腦室1:更換LCD工程進行中,換左5台 = =(仲有~15台)
電腦室2/ILC2:全綫LCD mon ~共40台
ILC4 : 全綫CRT mon ~45台
記得我班fd試過將 keyboard d key拆哂出黎再亂咁放 :oops: = =
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-16, 13:19

如果 Win7 唔係柒既話,Vista 用唔用都把鬼。

結論:Vista 行番 Me 條舊路。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-02-16, 16:54

大大師兄 寫:如果 Win7 唔係柒既話,Vista 用唔用都把鬼。

我早就放棄vista,vista個需求大左好多
vista只可以話係windows 7既"alpha"版 (beta都不如 :oops: )
雖則XP好快就到主流支援大限(2009年4月14日),但我都唔會升vista
windows 7 最快今年出,考慮緊幾時升
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-16, 18:03

b_kevin_e 寫:
大大師兄 寫:如果 Win7 唔係柒既話,Vista 用唔用都把鬼。

我早就放棄vista,vista個需求大左好多
vista只可以話係windows 7既"alpha"版 (beta都不如 :oops: )
雖則XP好快就到主流支援大限(2009年4月14日),但我都唔會升vista
windows 7 最快今年出,考慮緊幾時升

XP - Vista 中間隔左 6 年,本來 d 人係有好高期望既,可惜佢變左一個食 RAM、無新意、懶靚既 OS。
點解依家 d 人都係死唔肯升上 Vista,睇番歷史就明,Vista 就好似 Me 一樣都係失敗既過渡性 OS。
當年 Me 出左 (9x 生產線既最後一個 product),2000 吸唔到客但係 Me 實在太廢,結果 d 人寧願停係 98 上面等待。
到 XP,創新既界面帶黎不少期待,最終亦引證到 XP 係一個較為成功既 OS。
所以點解外界對 7 咁大期望就係咁解,Vista 亦都只係一個過渡產品。
如果 7 仍然係柒既話,咁樣只會流失客源比 Linux,M$ 更加會被迫延長 XP 既支援限期 (因為無人肯 upgrade)。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-02-16, 18:53

用緊WIN7嘅舉手 :lol:

暫時來講,WIN7都幾好GE............
至少食RAM少過VISTA一D咁..........
我有個FD P4定唔知PD+512MB RAM+ATI內顯,VISTA唔AERO都LAG死,WIN7開AERO 窒窒地,唔開WIN7同用XP差唔多咁

睇好M$架..............繼續做好WIN7佢
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-02-16, 19:01

kirisame 寫:用緊WIN7嘅舉手 :lol:

我有個FD P4定唔知PD+512MB RAM+ATI內顯,VISTA唔AERO都LAG死,WIN7開AERO 窒窒地,唔開WIN7同用XP差唔多咁

唔用 beta OS 揮手區 #bye#

如果柒仔仲係食 RAM 怪既話唔趕客就奇。

我諗我都係跳去用 Linux 架喇... 問題係幾時同埋買唔買多個 OS 啫。 :P
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-16, 20:06

將來呀爸同我買返部 Macbook Pro 就超渡個 XP,永用 Vista :)
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-02-16, 21:02

大大師兄 寫:
kirisame 寫:用緊WIN7嘅舉手 :lol:

唔用 beta OS 揮手區 #bye#

如果柒仔仲係食 RAM 怪既話唔趕客就奇。

我諗我都係跳去用 Linux 架喇... 問題係幾時同埋買唔買多個 OS 啫。 :P

我唔會用 beta 版既 OS #bye#
真係好鬼麻煩下會,得鬼閒晒時間...... :|
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-02-16, 21:37

香港教統局冇得支助學校換新電腦?
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-02-17, 04:54

人仔 寫:香港教統局冇得支助學校換新電腦?

認字特警:教

教統局 d 高官掛住打機,唔得閒做呢 d 野,教育局就唔知喇。 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Andy » 2009-02-17, 17:38

大大師兄 寫:
人仔 寫:香港教統局冇得支助學校換新電腦?

認字特警:教

教統局 d 高官掛住打機,唔得閒做呢 d 野,教育局就唔知喇。 :lol:

佢係澳門人 , 鬼知香港咁多嘢咩 :oops:
圖檔
Andy
金星會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客