損壞校園設施系列之電腦顯示屏

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: 損壞校園設施系列之電腦顯示屏

文章b_kevin_e » 2009-02-17, 21:03

人仔 寫:香港教統局冇得支助學校換新電腦?

有冇既唔清楚(應該有)
但我間學校就係咁換/買電腦 :oops: = =
仲要部部都玩office 2007 (我班o個部唔係 :oops: )
當年NT機剩返5台未換(1x phy lab, 4x library)
而家個個課室/特別室都有電腦,仲有d玩vista
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-02-17, 22:19

b_kevin_e 寫:

有冇既唔清楚(應該有)
……
仲要部部都玩office 2007 (我班o個部唔係 :oops: )
當年NT機剩返5台未換(1x phy lab, 4x library)
而家個個課室/特別室都有電腦,仲有d玩vista

我地學校響我 F2 果陣已經全線換晒做 XP :D
不過係唔同年份買咁解,之前響課室果部機係 2003-2004 年左右買的 :oops: ,而家換左件 ~ 2007-2008 的 8-)
b_kevin_e 寫:但我間學校就係咁換/買電腦 :oops: = =

:oops: 」 咪已經係代表 「= =」 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-18, 04:27

andy 寫:
大大師兄 寫:

認字特警:教

教統局 d 高官掛住打機,唔得閒做呢 d 野,教育局就唔知喇。 :lol:

佢係澳門人 , 鬼知香港咁多嘢咩 :oops:

咁咪要話比佢聽囉 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章人仔 » 2009-02-18, 12:52

大大師兄 寫:
andy 寫:
大大師兄 寫:

教統局 d 高官掛住打機,唔得閒做呢 d 野,教育局就唔知喇。 :lol:

你有語癌 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-02-19, 04:58

人仔 寫:
大大師兄 寫:
andy 寫:
大大師兄 寫:

你有語癌 :?:

叫民建聯醫吓我啦咁。 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-02-19, 15:39

大大師兄 寫:
kirisame 寫:用緊WIN7嘅舉手 :lol:

暫時來講,WIN7都幾好GE............
至少食RAM少過VISTA一D咁..........
我有個FD P4定唔知PD+512MB RAM+ATI內顯,VISTA唔AERO都LAG死,WIN7開AERO 窒窒地,唔開WIN7同用XP差唔多咁

睇好M$架..............繼續做好WIN7佢

唔用 beta OS 揮手區 #bye#

如果柒仔仲係食 RAM 怪既話唔趕客就奇。

我諗我都係跳去用 Linux 架喇... 問題係幾時同埋買唔買多個 OS 啫。 :P

怕煩?live cd未得lo..........最乾手淨腳啦
仲有linux都唔使買la.........除非ret hat enterprise個d者
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-02-19, 18:56

kirisame 寫:
大大師兄 寫:
kirisame 寫:用緊WIN7嘅舉手 :lol:

暫時來講,WIN7都幾好GE............
至少食RAM少過VISTA一D咁..........
我有個FD P4定唔知PD+512MB RAM+ATI內顯,VISTA唔AERO都LAG死,WIN7開AERO 窒窒地,唔開WIN7同用XP差唔多咁

睇好M$架..............繼續做好WIN7佢

唔用 beta OS 揮手區 #bye#

如果柒仔仲係食 RAM 怪既話唔趕客就奇。

我諗我都係跳去用 Linux 架喇... 問題係幾時同埋買唔買多個 OS 啫。 :P

怕煩?live cd未得lo..........最乾手淨腳啦
仲有linux都唔使買la.........除非ret hat enterprise個d者

可能我講得唔清楚啦,
我話「買唔買多個 OS」既意思係用唔用埋 Win7 先至跳槽。

同埋應該係用 Ubuntu 架喇。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章人仔 » 2009-02-20, 22:26

Ubuntu打唔到機
隻碟已經比我收埋左
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-02-20, 22:46

人仔 寫:Ubuntu打唔到機
隻碟已經比我收埋左

方法一:Wine
方法二:Virtual Box / VMare
方法三:Dual-boot

其實用 Mac / Linux 就預左唔打機架啦 (大廠 game 例外) :D
圖檔
大大師兄
地球會員

文章kirisame » 2009-02-23, 13:06

大大師兄 寫:
隻碟已經比我收埋左

其實用 Mac / Linux 就預左唔打機架啦 (大廠 game 例外) :D

open source都好多有linux版(e.g. simu啦,ob啦,pcsx2 ps2emu啦)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-02-24, 12:37

呢排興玩online
遲d換機玩gta4
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-02-24, 16:22

kirisame 寫:
大大師兄 寫:
隻碟已經比我收埋左

open source都好多有linux版(e.g. simu啦,ob啦,pcsx2 ps2emu啦)

oB Linux 玩唔到 DLL 呀 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-03-06, 21:41

借問聲....有幾多大game會係open source呀= =
頭像
人仔
金星會員

上一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客