道德塔利班充斥香港,荼毒下一代心靈

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

道德塔利班充斥香港,荼毒下一代心靈

文章大大師兄 » 2009-01-26, 23:12

警告︰此文章只適合心智成熟人士觀看。此文章內容可能令人反感;不可將此文章的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡心智未成熟的人士或將本網站內容向該人士出示、播放或放映。

LEGAL DISCLAIMER WARNING: THIS THREAD CONTAINS MATERIAL WHICH MAY OFFEND AND MAY NOT BE DISTRIBUTED, CIRCULATED, SOLD, HIRED, GIVEN, LENT,SHOWN, PLAYED OR PROJECTED TO A PERSON THAT HIS/HER THINKING IS JUST LIKE A CHILD.

本人心智成熟,繼續閱讀文章 I decide to continue reading this thread.
本人心智未成熟,離開本頁 I decide to leave this thread right now.

版權聲明 寫:本文章 (不包括回覆內容、及文章中超連結至其他網頁的內容) 被作者 (I-Circle 網友「大大師兄」) 發表至公有領域。這適用於全世界。你可以自由使用此文章。
This thread (excluding the replies of this thread, and the contents of other websites but linked by hyperlink(s) in this thread) has been released to Public Domain (PD) by its author, 大大師兄 of I-Circle Forum. This applies worldwide. You can use this thread freely.

語言聲明 寫:由於事態嚴重,本人決定本文章一概使用白話文撰寫,習慣閱讀粵語之網友請見諒。
The English translation of this thread ends here. Texts below this line will not have English translation by its original author anymore.

早前,I-Circle Forum 的部份網友曾於其他文章中談論耶教學校強迫家長簽署意見書,以表達學校某些意見予政府的問題。為深入探討此問題,本人特發佈此主題,並提供資料總結,以供網友討論之用。

本人居住於大埔區,正就讀之學校亦位於大埔區。如君近日有到訪大埔區,就會發現大埔區大部份中、小學,均在校門附近,或校園外圍之圍欄當眼位置,掛上一幅黃色的橫額 (以下以英文字 banner 取代之),要求政府從嚴修訂《淫褻及不雅物品管制條例》,以保護青少年免受不雅及色情物品荼毒。

早在去年 10 月,修訂《淫褻及不雅物品管制條例》的諮詢文件出爐時,已令社會各界人士高度關注,並有熱烈的討論,有網民指這是「網絡 23 條」,又指政府會在香港建立「防火長城」。更令人意想不到的是,踏入 2009 年,《淫褻及不雅物品管制條例》及《家庭暴力條例》之各種修訂,引起基督教團體上街遊行抗議。有人認為他們是把他們認為「對」的一套,強加在法律上面,例如時事評論員黃世澤在網誌上面說,明光社等一眾基督教組織(「原教旨主義分子」),搞到香港有如中東地區一樣,像塔利班一般搞神權聖戰。

香港有言論自由,本來基督教團體上街遊行,表達他們的聲音,沒有問題。不過基督教團體利用學校,去打他們的「聖戰」,則是大逆不道。

高登網友 邪膠:o) 轉貼文章,內容是某基督教學校派發通告,強迫家長支持《淫褻及不雅物品管制條例》之修訂。通告上印上辦學團體的意見,而家長被迫簽署通告後,通告會當意見書,交至政府有關部門處理,當是對諮詢文件的回應。

高登人隨即在有關文章中回應,有網友更加搜集更多方面的資料,以至拍攝自己學校所派的通告,上載至網絡上作為證據。根據各高登人提供的資料,有充份證據指屯門區迦密唐賓南紀念中學、大埔區迦密聖道中學及大埔區神召會康樂中學,以及其他未有充足證據指正的學校,均發出通告要求家長簽署,表達辦學團體的意願。以上三間中學,辦學團體均有基督教背景。

文章開頭說道,大埔區大部份學校均有掛上 banner,以作聲援。有網友指出,這其實是大埔區中小學校長會的要求,規定區內的所有學校,均要作出聲援,所以區內大部份的學校,均有掛上 banner,連孔教何郭佩珍中學,也不例外。至於發家長信強迫簽署的工作,有指由康樂中學帶頭,其他學校開始彷效,但是否屬實,例如是否由其他組織發動,仍有待查證。家長信的內容,大概以明光社及其他基督教團體之公開信為藍本。

學校強迫家長簽署意見書,除了是扼殺反對人士聲音、規管家長意願、引起公憤以外,還會造成虛假結果,使政府誤以為支持收緊條例的意見比率很大。I-Circle Forum 會員 bananasims 過去亦有相似遭遇,被學校強迫替教會進行賣旗活動。結果他的家長強烈反對,並自行書寫信件,表達反對聲音,並交回學校。套回今次事件,不太多家長會懂得這樣做,或可能以麻煩的理由,求其簽署通告了事。就算在通告上表達反對意見才交回學校,意見亦可能被學校過濾掉,無法送達政府。

《淫褻及不雅物品管制條例》修訂的諮詢期至 2009 年 1 月 31 日止。唯至今事件仍未被「上報」。

參考網頁:
香港法例第 390 章:淫褻及不雅物品管制條例 http://www.legislation.gov.hk/blis_ind.nsf/6033a8cc1f220686482564840019d2f2/66621a754c2678ec8825648c0007d8a1?OpenDocumenthttp://www.hklii.org/hk/legis/cord/390/
政府新聞稿:政府展開《淫褻及不雅物品管制條例》公眾諮詢 http://www.info.gov.hk/gia/general/200810/03/P200810030187.htm
香港網絡大典:規管網絡色情資訊諮詢建議 http://evchk.wikia.com/wiki/%E8%A6%8F%E7%AE%A1%E7%B6%B2%E7%B5%A1%E8%89%B2%E6%83%85%E8%B3%87%E8%A8%8A%E8%AB%AE%E8%A9%A2%E5%BB%BA%E8%AD%B0
香港高登討論區:耶教學校強制家長支持管制條例 http://forum[1-8].hkgolden.com/view.aspx?message=1553654
Facebook Group:淫褻及不雅物品管制條例檢討互聯網規管部份關注組 http://www.facebook.com/group.php?gid=37939736562
最後由 大大師兄 於 2009-01-26, 23:22 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
大大師兄
地球會員

Re: 道德塔利班充斥香港,荼毒下一代心靈

文章大大師兄 » 2009-01-26, 23:15

注意:所有回覆內容不以公有領域發佈。回覆發佈者擁有他們所回覆內容的版權。
Caution: All of the replies are NOT released by Public Domain. Authors of replies have their copyright of the replies.

成個大埔都搞到瘋瘋癲癲之際,我果間耶教學校竟然 banner 都唔掛。#good#
呢 d 就係「智辨是非為鹽作光」囉。(取自校歌其中一句歌詞)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-01-26, 23:19

我間學校應該都無咁得閒掛,因為個校長顧住搞個廁所 :P
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-26, 23:21

>迦密唐賓南紀念中學

我嗰間都冇發家長通告..
圖檔
Andy
金星會員

文章大大師兄 » 2009-01-26, 23:27

andy 寫:>迦密唐賓南紀念中學

鐵證:http://cg-love.com/s1/aiea17p.JPGhttp://cg-love.com/s1/cm6kvjo.JPG
bananasims 寫:我間學校應該都無咁得閒掛,因為個校長顧住搞個廁所 :P

仲未玩完個廁所呀:o) :o :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-01-26, 23:29

佢研究緊好冇將 1 樓、3 樓同埋 5 樓既男廁變成女廁 :oops: 因為我校既女仔太多…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-01-26, 23:33

bananasims 寫:佢研究緊好冇將 1 樓、3 樓同埋 5 樓既男廁變成女廁 :oops: 因為我校既女仔太多…

一字記之曰:膠。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-01-26, 23:33

大大師兄 寫:
bananasims 寫:佢研究緊好冇將 1 樓、3 樓同埋 5 樓既男廁變成女廁 :oops: 因為我校既女仔太多…

一字記之曰:膠。

不過真係,男廁長期無人用,女廁就要排隊 :oops:
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-26, 23:34

大大師兄 寫:

鐵證:http://cg-love.com/s1/aiea17p.JPGhttp://cg-love.com/s1/cm6kvjo.JPG
bananasims 寫:我間學校應該都無咁得閒掛,因為個校長顧住搞個廁所 :P

呢張唔係家長通告嚟..
係上堂學生簽的..我都係讀嗰間 , 點會唔知..
圖檔
Andy
金星會員

文章大大師兄 » 2009-01-26, 23:40

andy 寫:
大大師兄 寫:

呢張唔係家長通告嚟..

係喎,唔記得左有迫學生簽呢樣野添 :oops:
自膠。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-01-26, 23:41

佢話唔係迫學生簽 :oops:
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2009-01-26, 23:41

大大師兄 寫:
andy 寫:
大大師兄 寫:

呢張唔係家長通告嚟..

自膠。

呢張嘢可以唔簽的 :oops: :oops:
冇人逼你簽 :oops: :oops:

我同學話:簽咗會冇AV睇=.=
圖檔
Andy
金星會員

文章大大師兄 » 2009-01-26, 23:59

andy 寫:
大大師兄 寫:
andy 寫:
大大師兄 寫:

呢張唔係家長通告嚟..

自膠。

呢張嘢可以唔簽的 :oops: :oops:
冇人逼你簽 :oops: :oops:

我同學話:簽咗會冇AV睇=.=

係咪以下情況?
我同大家認真講件真人真事,我諗唔少有番學既高登友都會遇到。
就係前幾日學校(我耶教學校)都有派到一張簽名紙叫同學簽名。目的為咩?當然就係好似topic講既咁,叫學生支持(但唔係叫家長簽名,係學生),理由都好正常,無咩問題。但我對佢既手法真係好有異議。

校方係派一張紙比同學輪着傳,傳到邊個就簽名,唔好同我講可以唔簽,事實上佢係暗示叫你「一定要簽」。你想唔簽?同你面對面講德育都似,咁搞法根本就係無選擇。學校想學生支持其實好簡單,你可以貼係門口叫學生自願支持,依加搞到成班比人監視着簽名,同一場唔比人反抗既強姦無分別。

屌,全港咁多耶教學校,唔好話全部,只要有一半耶徒逼學生簽名果份聲勢就已經好大,上網自由死得啦……

我同大家認真講件真人真事,我諗唔少有番學既高登友都會遇到。
就係前幾日學校(我耶教學校)都有派到一張簽名紙叫同學簽名。目的為咩?當然就係好似topic講既咁,叫學生支持(但唔係叫家長簽名,係學生),理由都好正常,無咩問題。但我對佢既手法真係好有異議。

校方係派一張紙比同學輪着傳,傳到邊個就簽名,唔好同我講可以唔簽,事實上佢係暗示叫你「一定要簽」。你想唔簽?同你面對面講德育都似,咁搞法根本就係無選擇。學校想學生支持其實好簡單,你可以貼係門口叫學生自願支持,依加搞到成班比人監視着簽名,同一場唔比人反抗既強姦無分別。

屌,全港咁多耶教學校,唔好話全部,只要有一半耶徒逼學生簽名果份聲勢就已經好大,上網自由死得啦……

轉載自高登網友「撞豆腐」。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章Andy » 2009-01-27, 00:02

係一個傳一個咁..

可能係個別老師問題.
我個呀SIR講咗一句:
如果你唔贊成嘅 , 你大可以唔簽.

講真呢..我係咁睇...
呢啲嘢立場如何 , 大多數都係因為你嘅個人習慣. :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章大大師兄 » 2009-01-27, 00:07

andy 寫:係一個傳一個咁..

可能係個別老師問題.
我個呀SIR講咗一句:
如果你唔贊成嘅 , 你大可以唔簽.

講真呢..我係咁睇...
呢啲嘢立場如何 , 大多數都係因為你嘅個人習慣. :oops:

你個阿 sir 博炒魷似啦。
校長遲早比張揮春佢:

圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-01-27, 00:17

大大師兄 寫:你個阿 sir 博炒魷似啦。
校長遲早比張揮春佢:

食字 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-01-28, 17:22

我間學校得鬼閒出埋呢到通告 :D
就算出我都唔會俾家長簽(直頭唔交 :P )
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-01-28, 17:56

b_kevin_e 寫:我間學校得鬼閒出埋呢到通告 :D
就算出我都唔會俾家長簽(直頭唔交 :P )

我燒衣燒埋比呀爺窩......你話咖嘛,拎返去比家長簽丫嘛,咪比左佢囉!係咪想家訪丫? :lol: :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章kirisame » 2009-02-04, 12:54

我地學校冇出..........
商會學校.........d商會有錢搵就得,話知佢
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-02-04, 14:31

唔好意思
非宗教信仰孔教學校泥 :oops:
就算泥到澳門到唔關我地事
頭像