爛鬼學校玩pps...

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

爛鬼學校玩pps...

文章銘仔 » 2009-01-11, 23:25

無端端玩 pps 繳費,每次仲要收多$2.1手續費...
而家搞到我要去銀行申請張提款卡再去登記,好煩呀,阻住人地溫書 :evil:
頭像
銘仔
金星會員

Re: 爛鬼學校玩pps...

文章bananasims » 2009-01-11, 23:42

收你 $2.1? :oops:
我間學校都玩八達通啦,之前嘈得耐先拆咗校門部入閘機,個入閘機麻交叉煩,成日 error,阻住地球轉…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章銘仔 » 2009-01-12, 00:11

bananasims 寫:收你 $2.1? :oops:
我間學校都玩八達通啦,之前嘈得耐先拆咗校門部入閘機,個入閘機麻交叉煩,成日 error,阻住地球轉…

$2.1 手續費

申請左之後買點數都方便啲 :twisted:
頭像
銘仔
金星會員

文章kirisame » 2009-01-12, 13:20

我地好d係自助式lo

個張廢物"號稱"多功能,其實個chip就係比你入學校du(出都唔使du)
係可以做圖書證啊..........鬼咩,背面加左以前圖書證個barcode落去
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-01-12, 13:33

用身份證好過 :geek:
頭像
人仔
金星會員

文章銘仔 » 2009-01-12, 14:42

在其他post看到同學對拍咭有些問題, 礙於該post不是向本人提出的, 故在此開post另述。(我想最清楚的人是我吧)

同學的疑問如下: (若有錯誤請提出)
1. 拍咭的用途
2. 為什麼不只用人手點名/為什麼又要用人手點名
3. 為什麼不用八達通
4. 用指模不是更好嗎

智能卡內置了晶片, 記錄了一個編號, 每當拍卡時資料便會傳送到伺服器, 因應不同的用途終端機(即拍卡機的電腦)便會有不同反應, 如果是門禁的話便會因應你的身份而開門, 如果是考勤的話則顯示準時或遲到, 若果是收費用途的話便會扣錢。

1. 學校的學生智能卡經已用了數年,
考勤: 第一年因為老師開會的決定故仍未使用, 到了去年下學期開始便全面使用,
門禁: 於新翼安裝了四度門, 老師跟學生一樣將會有智能卡來開門
收費: 今年經已聯絡了EPS公司, 系統及技術上經已可行,但仍有銀行戶口, 向家長解釋題, user training等行政問題仍未解決, 希望來年能成功。

2. 為什麼不只用人手點名:拍卡的動作可以記錄學生進入學校的時間, 方便解決日後的問題或爭議, 假若學生沒有卡怎辨? 那麼便要倚靠老師上堂點名的程序了。
為什麼又要用人手點名, 只用電腦不可以嗎? 教署規定學校要保留學生的出席記錄, 若只用電腦, 我們每月(每星期,甚至每日)便要列印學生的記錄, 這樣可能不太環保(二十九班每月二十多日), 而且會嚴重加重office職員的工作量。
這樣不增加老師的工作量嗎? 當然會, 但當我們有兩個系統來點名話(點名簿及電腦), 出現錯誤的次數微乎其微, 而且老師更方便檢視學生的出席記錄。

3. 天下沒有免費午餐, 選用這張智能卡的原因是因為eclass提供了第一項所提出的功能, 而八達通則要我們作出修改才能落eclass, 但是最重要的問題是八達通的行政費用, 相比起eclass, 因為我們早於點名系統前經己買斷了eclass的版權, 故此往後的費用只是購買拍卡機及保養的成本, 此外, 申請個人八達通的時間比我們重印一張智能卡的時間為多, 另外, 若自己的八達通被人執倒的話, 可能會被人 "嘟"哂所有錢, 相反現在的學生卡內裡只有一個編號, 就算交錢的話都是從父母的戶口扣錢, 而不是八達通內的餘額, 就算失竊的話對學生來說成本都不高。

4. 指模有小學曾經使用過, 效果亦很好, 可免去忘記帶的問題, 但很不幸教署向該學校提出私穩有可能外洩的問題, 加上要法定機構才能保留市民的指模, 該小學最終亦未能使用。

以上是引用電腦呀SIR講既野,好實際 :)
頭像
銘仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-12, 16:30

kirisame 寫:

我地好d係自助式lo

個張廢物"號稱"多功能,其實個chip就係比你入學校du(出都唔使du)
係可以做圖書證啊..........鬼咩,背面加左以前圖書證個barcode落去

貼 barcode 咁低能?
我間學校係認八達通 number,print 嘢、買飯同圖書證,通通用八達通,唔可以叫廢物既…呢幾層都方便咗好多…
講膠一定唔夠我學校部入閘機膠,同西鐵啲闊閘機一模一樣,兩部。成日有人嘟唔到就無啦啦響勁耐,或者有啲磨袋族去到前面先搵個八達通,或者比人跟「入閘」 :evil: prefect 又要跟 policy 唔可以放人。近排比我地嘈得太耐先至拆咗佢,喺格離放感應器算。
我校長真係膠到無人有,我好懷疑佢係咪鐵路迷 :oops: 要入閘機把鬼咩…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2009-01-12, 17:07

我學校玩8達通
最頂唔順都係部機,幾慢下
朝朝返學入閘都要等幾秒先得
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2009-01-12, 17:11

b_kevin_e 寫:我學校玩8達通

你都有閘?
而家我唔洗,裝咗去牆邊。
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-01-12, 17:18

bananasims 寫:

你都有閘?

石器時代的膠卡齋加 Barcode 學生證 圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-01-12, 17:24

你都有閘?

係個牆到冇閘口,等部機jie
日日返黎都要拍卡點名,戲稱入閘
朝朝成班人都等拍卡
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2009-01-12, 17:26

b_kevin_e 寫:

你都有閘?

係個牆到冇閘口,等部機jie
朝朝成班人都等拍卡

我係真係有個入閘機架,無花無假
聽日影啲痕跡比你地睇 :P
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-01-12, 17:32

b_kevin_e 寫:係個牆到冇閘口,等部機jie
朝朝成班人都等拍卡

咁要派d警察去「維持秩序」窩 :oops:

bananasims 寫:我係真係有個入閘機架,無花無假
聽日影啲痕跡比你地睇 :P

圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-01-12, 18:04

澳門d學校冇閘機
冇八達通 冇澳門通
亦都冇EPS 得張卡(Barcode)
除左科大用澳門通做校園卡(同老世)
都冇學校用 而且教青局更加唔洗講
冇可能用佢做學生證(如果有八達通我又唔介意)
澳門某專屬討論區
認為澳門應該用澳門通
而唔應該用八達通
理由:擾亂澳門經濟平衡
但如果比我揀 我第一個唔揀澳門通
之前鐘意佢係因為佢方便
唔鐘意佢 係因為佢冇任何自家優惠
↑其一↓其二
另外就係 佢張卡個色水難睇 學生版成本手冊咁ge色
八達通係7仔度有機 我第一個支持
有澳門版八達通
我更加支持
我相信八達通比澳門通更容易打入M記百佳(其他分區有合作經驗)
而且我記憶中
未來澳門輕軌管理公司 港鐵有份
所以用八達通做閘機都唔出奇
但哥班人竟然一句
明智商人會安澳門通而唔安八達通
佢地缺少左遠見
另外 政府個d補貼
係有兩間公司情況下
依然係只比一間公司
只會比人話官官相畏
仲有八達通有日日賞
澳門通乜都冇

澳門通一句 澳門通可以係深圳用
八達通一句 準備同深圳通互通

澳門通係深圳個市已經比人ko左
最搞笑d人話7仔安八仔
會擾亂澳門經濟

↑有錯勿插 但歡迎指正

總體泥講 對澳門通冇晒希望 展望八仔進軍7仔

講返正題 咁因為排隊遲到咁點計 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-12, 18:14

深圳通遲早都同八達通互通,我反而擔心佢搞個匯率搞到蝕晒底 :evil:
聽講澳門 M 記同七仔都有八達通…

香港八達通滲入率真係高得驚人,M 記七仔初頭都已經好特別,而家連屋苑(特別係港鐵管理嗰啲,好似德福花園、柏景灣)、學校,學校附近有間士多都可以用八達通比,所以而家差唔多全世界都係搵八達通公司同佢搞張卡。我細佬加拿大讀 Econ 讀 Electronic Money 個 Case Study 都係八達通,可見真係好出名。

排隊遲到通常老師會證明。
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-01-12, 18:44

本地企業[來來][新福利][澳巴]
香港企業[維他][OK]
海外企業[COCA COLA]

聽講7仔安8仔

真係好想佢快d安
最好出返張澳門版
安埋巴士[如果有補貼 我一定嘟佢]
M記有八仔我嘟

澳門通 澳門兩巴政府補貼d人迫住買佢
明智商人應該揀八達通而唔揀澳門通[輕軌管理公司-港鐵 技術-成熟 車載卡機-方便]
澳門通車載卡機連體 一大堆線 資料接受器-非自家製 實為國產
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-01-12, 19:13

澳門可口可樂好似都係香港太古專營

八達通咁耐都係得個 EPS 漏洞,可見非常安全 ;)
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-01-12, 19:35

八達通係M記d機
係官網睇好似好古老
但去香港M記見到覺得好實淨而且唔係真係咁古佬

澳門通係來來d機
個樣都幾靚
但係佢下面有舊膠
比錢亦都係放左落去先(八達通出價先嘟)
感覺上好似想散咁

ps.澳門通有補貼都唔係全澳市民人人有
如果唔係政府幫幫佢
澳門通根本唔出名
又冇乜點做大型宣傳
最大型都只係巴士廣告
而且吸引力不足
冇政府 澳門通都冇今日(官官相畏)
頭像
人仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2009-01-12, 20:58

人仔 寫:澳門d學校冇閘機
冇八達通 冇澳門通
亦都冇EPS 得張卡(Barcode)
除左科大用澳門通做校園卡(同老世)
都冇學校用 而且教青局更加唔洗講
冇可能用佢做學生證(如果有八達通我又唔介意)
澳門某專屬討論區
認為澳門應該用澳門通
而唔應該用八達通
理由:擾亂澳門經濟平衡
但如果比我揀 我第一個唔揀澳門通
之前鐘意佢係因為佢方便
唔鐘意佢 係因為佢冇任何自家優惠
↑其一↓其二
另外就係 佢張卡個色水難睇 學生版成本手冊咁ge色
八達通係7仔度有機 我第一個支持
有澳門版八達通
我更加支持
我相信八達通比澳門通更容易打入M記百佳(其他分區有合作經驗)
而且我記憶中
未來澳門輕軌管理公司 港鐵有份
所以用八達通做閘機都唔出奇
但哥班人竟然一句
明智商人會安澳門通而唔安八達通
佢地缺少左遠見
另外 政府個d補貼
係有兩間公司情況下
依然係只比一間公司
只會比人話官官相畏
仲有八達通有日日賞
澳門通乜都冇