學校推廣 Firefox

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

學校推廣 Firefox

文章bananasims » 2008-12-05, 13:09

而家學校全部 Vista 機一開機即彈 Firefox 出黎,再彈個移除 Firefox 既視窗…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 學校推廣 Firefox

文章he16767 » 2008-12-05, 13:13

bananasims 寫:而家學校全部 Vista 機一開機即彈 Firefox 出黎,再彈個移除 Firefox 既視窗…

我地都唔知咩學校里.....

仲用緊Win98... >O<
頭像
he16767
土星會員

文章kirisame » 2009-01-12, 13:29

bananasims 寫:而家學校全部 Vista 機一開機即彈 Firefox 出黎,再彈個移除 Firefox 既視窗…

係唔係個d得512mb,celeron 2.x嘅vista機?
反正我地學校裝reborn開auto update已經搞到部野速度如turtle

溫馨提示:廢機請用opera........爽過ie/ff好多
(勁d嘅用ff)
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-01-12, 13:31

我學校某電腦室全部機中晒毒IE上網會HAND迫我用Firefox :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章Lemon233 » 2009-01-12, 16:30

做咩會彈個移除Fx嘅window出嚟?
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章Freeman » 2009-01-12, 16:35

Lemon233 寫:

無野搵野黎做 :?:
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2009-01-12, 16:36

Lemon233 寫:

鬼知學校啲膠機,我自己屋企個 Firefox 就咁 upload 都彈移除 Firefox :oops:
我學校做咗個「小學數學比賽」油尖旺區參賽場地,咁既電腦邊見得人 :twisted:
部部機都中毒 :oops: 懶惰高手 IT 又唔搞 :oops: :oops:
projector 壞喇叭壞 mon 壞唔搞,PDA 係要搞個廁所 :oops: 加啲假花「美化」,shit…

PDA = 我校長 Principal Doctor Annie :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-01-12, 17:25

bananasims 寫:
Lemon233 寫:

鬼知學校啲膠機,我自己屋企個 Firefox 就咁 upload 都彈移除 Firefox :oops:
我學校做咗個「小學數學比賽」油尖旺區參賽場地,咁既電腦邊見得人 :twisted:
部部機都中毒 :oops: 懶惰高手 IT 又唔搞 :oops: :oops:
projector 壞喇叭壞 mon 壞唔搞,PDA 係要搞個廁所 :oops: 加啲假花「美化」,shit…

PDA = 我校長 Principal Doctor Annie :oops:

所有機已經轉曬 XP 圖檔
不過課室d機 '03/'04 年買,廢曬,正常模式成日都係個 Kaspersky 圖檔 左X住曬 (Staff/Teacher 果d a/c 就唔會 :oops: ),Hang 曬,用 Safe Mode include Network 先得 :oops:
最後由 hkmtrhah 於 2009-01-12, 17:26 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-01-12, 17:25

pcyc 寫:
Lemon233 寫:

不過課室d機 '03/'04 年買,廢曬,正常模式成日都係個 Kaspersky 圖檔 左X住曬,Hang 曬,用 Safe Mode include Network 先得 :oops:

我學校用 NOD32 :oops:
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-01-12, 17:28

pcyc 寫:
Lemon233 寫:

不過課室d機 '03/'04 年買,廢曬,正常模式成日都係個 Kaspersky 圖檔 左X住曬,Hang 曬,用 Safe Mode include Network 先得 :oops:

我學校用 NOD32 :oops:

上年 Router 裝左個唔知咩牌既 Guard, 無得去 Youtube 等等地方,比人恥笑之後先 Remove 左 圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-01-12, 18:16

我地學校上年裝projector 今年一開學 我地課室個就shot左
d電腦木馬/病毒極多
連miss部notebook都中招
搞到我地用過都中埋(usb手指)
最後我部機搞左兩日先ko到
電腦室就開ie會hand
跟住又十下十下咁
有個室又比人鎖晒首頁(一個已經拉柴ge大陸網)
總而言之...正常ge應該只係得一個室
比班高三侵占左 超火滾
上上星期用C室比佢d台整損左 :cry:
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2009-01-14, 12:34

pcyc 寫:
Lemon233 寫:

不過課室d機 '03/'04 年買,廢曬,正常模式成日都係個 Kaspersky 圖檔 左X住曬 (Staff/Teacher 果d a/c 就唔會 :oops: ),Hang 曬,用 Safe Mode include Network 先得 :oops:

係咁架啦
我地未由係reborn卡+auto update
搞到部野慢到咩咁.........下次都入safe mode w/ network先
全校最快個d機居然係mmlc=.=
電腦室(412)-05年,p4 3.0g without ht,512mb ram,865g(頂,03年ht普及左啦?冇ht搞gag啊?512mb ram都算啦,865g?05年915g都唔好貴者)
舊電腦室(g8,for f4~5 cit/mmpt)-06?年,pd9xx 3gb,1gb ram,ati內顯(好d)
mmlc(1xx)-07年,core2duo e6300,1gb ram,965g(ram 1gb當年都正常,入門呀ma,但,入門使唔使玩6系core??)
e+係圖書館...........但d機仲廢,p3 800mhz+256mb ram,win2000都開機5分鐘以上.........唔開opera唔使玩
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章dickyho01025 » 2009-01-14, 12:36

kirisame 寫:
pcyc 寫:
Lemon233 寫:

係咁架啦
搞到部野慢到咩咁.........下次都入safe mode w/ network先
電腦室(412)-05年,p4 3.0g without ht,512mb ram,865g(頂,03年ht普及左啦?冇ht搞gag啊?512mb ram都算啦,865g?05年915g都唔好貴者)
舊電腦室(g8,for f4~5 cit/mmpt)-06?年,pd9xx 3gb,1gb ram,ati內顯(好d)
mmlc(1xx)-07年,core2duo e6300,1gb ram,965g(ram 1gb當年都正常,入門呀ma,但,入門使唔使玩6系core??)
e+係圖書館...........但d機仲廢,p3 800mhz+256mb ram,win2000都開機5分鍾以上.........唔開opera唔使玩

下, 我地MMLC D機最廢 P3 + 128mb ram, win 2000
dickyho01025
土星會員

文章Lemon233 » 2009-01-14, 12:39

kirisame 寫:係咁架啦
e+係圖書館...........但d機仲廢,p3 800mhz+256mb ram,win2000都開機5分鐘以上.........唔開opera唔使玩

唔知應該從何吐嘈...
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章人仔 » 2009-01-14, 12:41

我地學校最廢都玩P4 512MB RAM with xp(教青局全澳支助 :mrgreen: )
頭像
人仔
金星會員

文章Lemon233 » 2009-01-14, 13:56

係喎,我見過全校最勁行C2D E6500+2GB Ram+XP,可惜仲係內顯 :oops:
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-01-14, 14:02

kirisame 寫:
pcyc 寫:
Lemon233 寫:

係咁架啦

我買依家用果部 PC 果陣都有 1GB,咪又係比個 512 我?! :oops: :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-01-14, 17:34

人仔 寫:我地學校最廢都玩P4 512MB RAM with xp(教青局全澳支助 :mrgreen: )

我學校有5部(4部圖書館 + 1部係Phy. lab)都仲行NT = =
我班房部野係行xp,但勁廢
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-01-14, 18:48

b_kevin_e 寫:
人仔 寫:我地學校最廢都玩P4 512MB RAM with xp(教青局全澳支助 :mrgreen: )

我學校有5部(4部圖書館 + 1部係Phy. lab)都仲行NT = =

我學校果d舊既 Compaq 機咪係之前行 NT Workstation SP64 (係SP4 先岩,特此更正) 囉 :oops:
之後升晒 XP :oops:
最後由 hkmtrhah 於 2009-01-15, 23:15 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-01-14, 18:52

pcyc 寫:
b_kevin_e 寫:

我學校果d舊既 Compaq 機咪係之前行 NT Workstation SP6 (好似係) 囉 :oops:
之後升晒 XP :oops:

學校部NT都係Compaq,但好似係NT Workstation SP4 = =
我f.1 o個年學校大部份機都係NT
而家99%係XP同Vista(Vista係for老師用)
聽朝去影下部NT機先
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 105 位訪客