問代數 ... F3 - 澳門

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

問代數 ... F3 - 澳門

文章lsp » 2008-11-13, 20:16

關於 x 的一元二次方程 2x2-(2m+1)x+m = 0 有兩個正實數根, 則 m 的取值範圍是 ______ ; :?:
頭像
lsp
地球會員

Re: 問代數 ... F3 - 澳門

文章hang » 2008-11-13, 20:40

計一下deta, 要delta大過0
每條一元二次方程中︰ax2+bx+c=0
delta = b2-4ac
有兩個real root : delta > 0
有一個real root : delta = 0
沒有real root : delta < 0
用呢個方法你就搵到m了
m等你自己計 :lol:
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章lsp » 2008-11-13, 22:02

4m2-14m+1 > 0
之後唔知點 =.=
不過我想知點解要 Delta 大過零 ? 同 X 係大過零有嘜關係 ?
頭像
lsp
地球會員

文章Andy » 2008-11-13, 22:28

lsp 寫:4m2-14m+1 > 0
之後唔知點 =.=
不過我想知點解要 Delta 大過零 ? 同 X 係大過零有嘜關係 ?

>正實數根 (有兩個答案)
所以delta係大過0

二重實根(一個答案)

沒有實根(冇實際答案)
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-11-13, 22:51

delta 香港好似係 Form 3 下學期教。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2008-11-13, 22:54

andy 寫:
之後唔知點 =.=

所以delta係大過0

二重實根(一個答案)

沒有實根(冇實際答案)

呢 D 我都知, 但係點解 > 0 即係有兩個答案就係正 ?
可以係兩個都負數啫 !
頭像
lsp
地球會員

文章Andy » 2008-11-13, 22:58

bananasims 寫:delta 香港好似係 Form 3 下學期教。

我中四先教-.-
圖檔
Andy
金星會員

文章Andy » 2008-11-13, 22:59

lsp 寫:
andy 寫:
之後唔知點 =.=

所以delta係大過0

二重實根(一個答案)

沒有實根(冇實際答案)

呢 D 我都知, 但係點解 > 0 即係有兩個答案就係正 ?
可以係兩個都負數啫 !

冇人同你講過兩個答案都係正數喎=.=
其實香港唔係叫正實數根
係叫兩個不等實根..咁會唔會冇咁亂?
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-11-13, 23:05

lsp 寫:
andy 寫:
之後唔知點 =.=

所以delta係大過0

二重實根(一個答案)

沒有實根(冇實際答案)

可以係兩個都負數啫 !

呢個問題你搵數學家答。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2008-11-13, 23:07

我地既解法 - 兩個正實數根 = x1 > 0, x2 > 0
頭像
lsp
地球會員

文章Roy » 2008-11-13, 23:22

lsp 寫:我地既解法 - 兩個正實數根 = x1 > 0, x2 > 0

(路過的) 睇睇廢兄啲數...有定心理準備升上初三啲數係點 :evil:
頭像
Roy
木星會員

文章lsp » 2008-11-13, 23:29

△ > 0
(-2m-1)2-8m > 0
4m2-12m+1 > 0
之後就唔知點計 ... :cry:
頭像
lsp
地球會員

文章hang » 2008-11-13, 23:54

Since there exists 2 real roots, then delta must great than zero.

Therefore, m can be all real number excpet 0.5.
Since the roots must be positive, and now we consider the 2 real roots are alpha and beta.

As the result, 0<m<0.5 or m>0.5 is the range of the equation.
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章lsp » 2008-11-14, 00:03

取公共部分, result 應該係 m > 0 喎, 因為係 ( & )
之後想問下點解 b2 唔係取 -(2m+1) 而係取 (2m+1) ? ( 正負 ) :cry:
唔該哂你 :D 聽日考試 :)
頭像
lsp
地球會員

文章Lemon233 » 2008-11-14, 19:16

lsp 寫:取公共部分, result 應該係 m > 0 喎, 因為係 ( & )
之後想問下點解 b2 唔係取 -(2m+1) 而係取 (2m+1) ? ( 正負 ) :cry:

負數平方出嚟係正數

閣下真係F3?
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章efilm » 2008-11-14, 21:05

答案應該係 m > 0:
number line

如果用香港而家個 syllabus 來睇的話,呢條係 A. Maths。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章hang » 2008-11-14, 22:02

答案應該係0<m<0.5或m>0.5
其實香港中學生的數學係比澳門大陸淺d的。
(有人話台灣仲淺 ;) )
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章Lemon233 » 2008-11-14, 23:03

hang 寫:答案應該係0<m<0.5或m>0.5

咪即係 m>0 且 m=/=0.5
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章efilm » 2008-11-15, 10:29

Lemon233 寫:

「且」其實係 and 定 or?
頭像
efilm
地球會員

文章lsp » 2008-11-15, 14:47

efilm 寫:
Lemon233 寫:

「且」其實係 and 定 or?

and
Lemon233 寫:
lsp 寫:取公共部分, result 應該係 m > 0 喎, 因為係 ( & )

負數平方出嚟係正數

閣下真係F3?

衣家係
b = -2m-1
咁 b2 咪等於 (-2m-1)2:?:
頭像
lsp
地球會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 87 位訪客