初中, 之後揀理科, 想買個計數機, 嘜型號好 ...

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

初中, 之後揀理科, 想買個計數機, 嘜型號好 ...

文章lsp » 2008-10-03, 23:06

聽聞今年用既計數機唔可以計到方程 =.=?
唔係好知規矩 :oops:
頭像
lsp
地球會員

Re: 初中, 之後揀理科, 想買個計數機, 嘜型號好 ...

文章efilm » 2008-10-03, 23:51

lsp 寫:聽聞今年用既計數機唔可以計到方程 =.=?

部機連 Quadratic Equation (二次方程) 都計唔到有乜用 :D

介紹個網畀你:
http://hk.geocities.com/kl_cheuk/
睇左之後應該有心水 ;)
頭像
efilm
地球會員

Re: 初中, 之後揀理科, 想買個計數機, 嘜型號好 ...

文章bananasims » 2008-10-03, 23:58

Kutar 話澳門高中先會要計數機既 :cry:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2008-10-04, 11:27

bananasims 寫:Kutar 話澳門高中先會要計數機既 :cry:

化學 物理, D 數好 Q 煩, 成日 幾多點幾多幾多 乘 幾多點幾多幾多, 之後乘完又未必係整數,
次次都係咁, 唔通仲人手乘咩, 有哂時間, 測驗好少時間架 ...
我就係琴日測驗, 禁少左幾個 0, 搞到 D 答案進哂位, 所以先要買過部 :cry:
頭像
lsp
地球會員

文章Andy » 2008-10-04, 11:41

你今年初三?
你諗清楚好啲喎
到時你讀文科就..
圖檔
Andy
金星會員

文章efilm » 2008-10-04, 11:43

lsp 寫:
bananasims 寫:Kutar 話澳門高中先會要計數機既 :cry:

化學 物理, D 數好 Q 煩, 成日 幾多點幾多幾多 乘 幾多點幾多幾多, 之後乘完又未必係整數,
次次都係咁, 唔通仲人手乘咩, 有哂時間, 測驗好少時間架 ...
我就係琴日測驗, 禁少左幾個 0, 搞到 D 答案進哂位, 所以先要買過部 :cry:

即係你本身有部計數機?果部唔好用?
頭像
efilm
地球會員

文章Lemon233 » 2008-10-04, 13:22

嗯...我都差唔多要買部計數機啦... :twisted:
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章lsp » 2008-10-04, 15:40

efilm 寫:
lsp 寫:

即係你本身有部計數機?果部唔好用?

我家姐既 ...
好幾年前架啦, 個 Mon 都壞壞地, 有 D 小數點, 同埋有幾行成行睇唔到 ...
D 制又壞壞地 ... :cry:
頭像
lsp
地球會員

文章lsp » 2008-10-04, 15:42

efilm 寫:
lsp 寫:聽聞今年用既計數機唔可以計到方程 =.=?

部機連 Quadratic Equation (二次方程) 都計唔到有乜用 :D

介紹個網畀你:
http://hk.geocities.com/kl_cheuk/
睇左之後應該有心水 ;)

好複雜喎 ... =_=”
頭像
lsp
地球會員

文章人仔 » 2008-10-04, 20:50

我地上年個呀sir教落
買4500Pa :mrgreen:
頭像
人仔
金星會員

文章Andy » 2008-10-04, 21:38

買50fh啦

我,efilm,bananasims,hang都用緊
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-10-05, 03:29

澳門個課程都未知點就咪咁快下結論啦
佢地高一都只係教 sin cos tan,高二都係教 sin law 啲普通野
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2008-10-05, 10:31

bananasims 寫:澳門個課程都未知點就咪咁快下結論啦
佢地高一都只係教 sin cos tan,高二都係教 sin law 啲普通野

=_=” 初中已經教緊囉唔該 :o
頭像
lsp
地球會員

文章Andy » 2008-10-05, 10:40

其實最好就聽老師或者跟學校訂
你可以問下casio fx-50fh 啱唔啱用
啱用咪買,唔啱用咪叫佢推薦
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-10-05, 10:43

lsp 寫:
bananasims 寫:澳門個課程都未知點就咪咁快下結論啦

Kutar 又話高一既 :oops:
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2008-10-05, 10:44

bananasims 寫:
lsp 寫:

Kutar 又話高一既 :oops:

Kutar話而家成日計..
澳門數學同大陸一樣,係比香港難啲
圖檔
Andy
金星會員

文章人仔 » 2008-10-05, 12:27

kutar好似係初三...........
sin cos tan好似初二野泥 :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章lsp » 2008-10-05, 12:32

andy 寫:其實最好就聽老師或者跟學校訂

我個啊 Sir 就話 991 但係 991 都有兩款 ...
而且唔係幾靚仔 ...
頭像
lsp
地球會員

文章人仔 » 2008-10-05, 12:35

冇記錯哥兩部應該係銀色ge :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2008-10-05, 12:42

andy 寫:其實最好就聽老師或者跟學校訂

50FH 係 for 香港市場,其他地方應該買唔到
係啦,澳門 d 學生係用大陸品牌定外國牌子的科學型計數機?
頭像
efilm
地球會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客