ICT...

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

ICT...

文章SkyBread » 2008-09-22, 20:47

我學校ICT(CIT)呢個Tern講Database...
講MSSQL...
我問呀Sir做咩唔教MySQL...
佢竟然話MySQL冇咁Common...
SkyBread

Re: ICT...

文章efilm » 2008-09-22, 20:54

SkyBread 寫:我學校ICT(CIT)呢個Tern講Database...
講MSSQL...
我問呀Sir做咩唔教MySQL...
佢竟然話MySQL冇咁Common...

佢的意思係響呢間學校來講冇咁 common :lol:
頭像
efilm
地球會員

文章銘仔 » 2008-09-22, 21:09

佢可能想講,出到社會做野,冇乜大公司用 MySQL :oops:

PS: CIT != ICT
CIT is 電腦與資訊科技; ICT is 電腦與通訊科技 :P
最後由 銘仔 於 2008-09-22, 21:11 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
銘仔
金星會員

文章hang » 2008-09-22, 21:10

或者佢想講︰大公司用Excel的 :lol:
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章銘仔 » 2008-09-22, 21:12

hang 寫:或者佢想講︰大公司用Excel的 :lol:

Excel 何來係 database ,雖然都可以保存到資料,不過唔會歸類入 database :P
頭像
銘仔
金星會員

文章SkyBread » 2008-09-22, 21:30

銘仔 寫:佢可能想講,出到社會做野,冇乜大公司用 MySQL :oops:

CIT is 電腦與資訊科技; ICT is 電腦與通訊科技 :P

總結:CIT同ICT講Ge野都係咁悶... :(
SkyBread

文章銘仔 » 2008-09-22, 21:42

SkyBread 寫:
銘仔 寫:佢可能想講,出到社會做野,冇乜大公司用 MySQL :oops:

總結:CIT同ICT講Ge野都係咁悶... :(

我地仲教緊 CAD, B2B, CAT, POS 果啲 :evil:
頭像
銘仔
金星會員

文章bananasims » 2008-09-22, 22:12

大公司通常係用 Oracle …
之前去過啲公司返工,好多都係用 Oracle。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Lemon233 » 2008-09-22, 22:40

我學校電腦室啲電腦都有Oracle...
但係唔見有教Oracle...
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章SkyBread » 2008-09-22, 23:18

所以對MySQL唔Common真係打哂問號...
SkyBread

文章bananasims » 2008-09-22, 23:21

SkyBread 寫:所以對MySQL唔Common真係打哂問號...

以我所知,企業同學校都唔多 common,唔少都係用 NT/2003/2008
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2008-09-23, 09:21

我見以前澳門果 D 都大多數係 NT, 2003 ...
衣家都有好多轉左 MySQL+php ... 以前澳門好興 Asp 的 :ugeek:
頭像
lsp
地球會員

文章hkmtrhah » 2008-09-23, 15:47

銘仔 寫:
hang 寫:或者佢想講︰大公司用Excel的 :lol:

Excel 何來係 database ,雖然都可以保存到資料,不過唔會歸類入 database :P

就算係 Ms Office 個 d 都係 Access (係咪夾埋 OOBE 用?)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 78 位訪客