老師既真正作用

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: 老師既真正作用

文章holun » 2008-06-28, 11:33

bananasims 寫:
星宿 寫:古之學者必有師。師者,所以傳道、授業、解惑也。人非生而知之者,孰能無惑?惑而不從師,其為惑也,終不解矣。

老師的真正作用:
    傳道 - 傳授古聖賢之道
    授業 - 教授日常課業
    解惑 - 為學生解除疑惑

講得好啱,我位班主任就真係做到。不過班港女成日話佢 :shock:

我間學校都有D老師做到,不過D同學成日話佢地
holun

文章holun » 2008-06-28, 11:55

bananasims 寫:佢未結婚,而且都成五十九歲,教埋我年 F5 就走。
我幾鐘意佢,好有責任感,日日都返學。唔識數可以返學校搵佢。

我學校都有D老師好好,D同學中意佢地,佢地走時D同學勸佢留地(不過佢都係走左)
我比較中意F2教我地Science檢班主任果個,只可惜佢走左
holun

文章bananasims » 2008-06-28, 12:28

因為我班主任成日想班港女聽書,班港女唔受,惡人先告狀。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Andy » 2008-06-28, 12:30

bananasims 寫:因為我班主任成日想班港女聽書,班港女唔受,惡人先告狀。

班港女係咁..
冇計.
佢地講粗口唔係罵人.同MK一樣,為講粗口而講粗口,完全係因為型字= =
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-06-28, 12:36

我真係為我班主任好唔抵,成日比班港女鬧。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章holun » 2008-06-28, 13:16

bananasims 寫:我真係為我班主任好唔抵,成日比班港女鬧。

我都覺得佢好慘
holun

上一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 77 位訪客