希望各位幫幫手.....

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

希望各位幫幫手.....

文章KCR E106 » 2010-06-09, 20:55

本人於 6/9/2010既一個通識測驗中,有一條MC題:
以下哪間是跨國企業?
(1)本田技研工業株式會社 (2)港鐵公司
(3)中原地產代理有限公司 (4)微軟公司

答案: ( A.只有2和3) (B.只有1和4)
(C.只有1,2和4) (D.以上皆是)

我答左C,
但系個答案系B!!

咁港鐵唔系跨國企業咩?
咁佢系澳洲果D鐵路系邊個架?

如果各位見倒系咁既答案,會唔會出聲?
呢個我覺得唔系個人既問題,而系學校根本就將事實歪曲左!!
我好希望各位可以幫幫手搵下D證據去證明港鐵系一間跨國企業!!唔該,唔該!!
KCR E106
天王星會員

Re: 希望各位幫幫手.....

文章bananasims » 2010-06-09, 20:59

http://mtr.com.hk/chi/overview/profile_index.html

國際業務
港鐵公司植根香港,邁向國際,不斷在內地及國際拓展鐵路相關的項目和顧問服務。公司參與建造北京地鐵四號綫和深圳地鐵四號綫,歐洲方面則參與營運倫敦鐵路系統London Overground。公司的顧問服務已拓展至亞洲、澳洲、中東和歐洲多個城市。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KeroChu » 2010-06-09, 21:03

乜自己上龜鐵網站Search下真係咁難 :oops:
http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/mtm_metro.html
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章V813 » 2010-06-10, 10:56

V813
土星會員

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客