國防教育營訓練自卑反團結

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

國防教育營訓練自卑反團結

文章hennessy » 2010-05-30, 21:53

從上年開始全澳門既初二生都要去中山國防教育營,而果本入營手冊重話訓練自信訓練團結,但係去左國防又係唔係訓練到自信同團結呢? 我覺得唔係,一d體能差既人係敢比教官諷刺同話傻仔,而教官又鐘意全部人一齊罰,體能好既人又唔鐘意,令到唔團結,又會開始話d體能差既人,令到體能好既人訓練反團結體能差既人訓練自卑,國防又係要強行去,唔去可能要留班,而去完之後仲有大把測驗,一星期有8樣測驗,令到又辛苦又退步,唔知香港有冇國防,如果有你地有冇同感?
hennessy
土星會員

Re: 國防教育營訓練自卑反團結

文章人仔 » 2010-05-30, 22:10

唔去可能留班係你學校
國防教育營07/08哥個學年(前年)初二就要去
體能好GE人話體能差GE人 根本就係你哥班唔團結
一齊罰 根本你點佢都一樣會罰 同你講埋 入呢D營係一定冇可能唔罰人
自卑係你自己冇自信 唔可以賴個營
頭像
人仔
金星會員

文章tautau » 2010-05-30, 23:40

對軍訓等活動感不滿 :evil:
我好多親戚朋友,包括自己,F.1都要去軍訓
不過我返左1日就因為病左返歸
我曾經係暑假參加小_群_會個軍訓
果4日搞到我不似人形
自己體能超差
又被d阿sir話低能仔、體能差
搞到我果幾日超唔開心
我覺得呢d野應該盡早消失
就係呢d野令世界唔和平!
(講得過0火tim...)
tautau
土星會員

文章大大師兄 » 2010-05-30, 23:55

香港越黎越興呢類烚戇活動 :oops: :roll:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章chungcf2006 » 2010-05-31, 16:47

因為精神科醫生怨冇症收 :P

不過真係好心嗰班比啲細路去軍訓嘅家長啦 :oops:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章KeroChu » 2010-05-31, 17:36

俾我去到D軍訓營
D教官咁搞法
我一定嘟到成班九唔搭八既教官飛起

根據樓主講法
軍訓營已經失去左佢本身既意思
嘟班教官都無問題(佢地根本就顛覆緊軍訓營既本意)

告佢地非法禁錮都得 :mrgreen: :mrgreen: (笑下就好)
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章bananasims » 2010-05-31, 17:49

KeroChu 寫:俾我去到D軍訓營
D教官咁搞法

根據樓主講法

告佢地非法禁錮都得 :mrgreen: :mrgreen: (笑下就好)

我點都唔會信佢地 EQ 會低過普通人(i.e. 你)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2010-05-31, 19:18

D教官咁搞法

根據樓主講法

你去到真係敢做先算啦圖檔
bteonnsg
地球會員

文章人仔 » 2010-05-31, 19:22

我地學校第一屆去哥批初二仔返到泥都唔知幾開心 :roll:
頭像
人仔
金星會員

文章KeroChu » 2010-05-31, 19:53

bteonnsg 寫:
D教官咁搞法

根據樓主講法

你去到真係敢做先算啦圖檔

等我啊媽俾我去先算啦 :mrgreen:
Anyway笑下就好

不過咁我絕對唔排除呢個point既可能性 :twisted:
頭像
KeroChu
地球會員

文章hennessy » 2010-06-01, 17:34

唔好嘟d教官,d教官好臭皮氣小小野都罰,我仲聽到有人話第5夜收雞蛋,等走果陣飛佢,但係冇人信佢會敢做,唔敢做係應該既,仲係佢地盤飛雞蛋隨時唔比走,做碎石權上壓,不過係學校應該有唔少敢做。真正iq低係果d教官,我地反應慢話我地iq低。9唔答8
hennessy
土星會員

文章Lan » 2010-07-04, 15:44

我一直教下面班小朋友,不想去就當面把回鄉證分成兩片,或者用打孔機按按按按按,看看中國海關讓不讓你過。

哪條法例說澳門人必須要辦回鄉證?

這個方法可以先用來「表演」給父母看,看看他們對回鄉證(300大元)有沒有反應,

如果你父母真的不介意錢,一次性回鄉證(300大元)無效方法:只要身份證(300大元)也KO掉就可以了

P.S. 如果學校說是強制,馬上到教青局投訴它。

必須要在本地抗爭,因為在國內,那些不是人的對你做什麼沒有人知道的。
Lan
天王星會員

文章KeroChu » 2010-07-04, 21:19

Lan 寫:我一直教下面班小朋友,不想去就當面把回鄉證分成兩片,或者用打孔機按按按按按,看看中國海關讓不讓你過。

這個方法可以先用來「表演」給父母看,看看他們對回鄉證(300大元)有沒有反應,

如果你父母真的不介意錢,一次性回鄉證(300大元)無效方法:只要身份證(300大元)也KO掉就可以了

必須要在本地抗爭,因為在國內,那些不是人的對你做什麼沒有人知道的。

唔錯 ;)
頭像
KeroChu
地球會員

文章人仔 » 2010-07-04, 22:06

Lan 寫:我一直教下面班小朋友不想去就當面把回鄉證分成兩片,或者用打孔機按按按按按,看看中國海關讓不讓你過。

教壞細路
你咁講法即係同D細路講 覺得有咩唔鐘意就做D 掟鞋掟蕉GE行為
咁樣就即係叫D細路 第日 覺得有咩唔鐘意就打人 唔鐘意交功課就將佢剪開佢
唔鐘意讀書就掉左本書佢 唔鐘意考試就交白卷有咩分別?

你呢D根本就係社會渣滓 或者你...

你究竟係咩身份? 下面班小朋友 咁我就睇下第日你有小朋友哥時點教你GE小朋友圖檔
頭像
人仔
金星會員

文章KeroChu » 2010-07-04, 22:13

Lan 寫:我一直教下面班小朋友,不想去就當面把回鄉證分成兩片,或者用打孔機按按按按按,看看中國海關讓不讓你過。

認字特警:教青局 -> 教育局

我話如果政府整張臨時既身份證俾你就係咁先
頭像
KeroChu
地球會員

文章efilm » 2010-07-04, 22:26

KeroChu 寫:認字特警:教青局 -> 教育局

而家講緊果個個案係響澳門,澳門負責教育的政府部門係叫「教育暨青年局」,簡稱「教青局 」。唔係 EdB。唔好將香港用開的名直接套上。

http://www.dsej.gov.mo/~webdsej/www/inter_dsej_page.php
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2010-07-04, 22:42

澳門都叫司警啦,唔係叫教育局有乜咁出奇 8-)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章johnwong32000 » 2010-07-05, 19:51

大家唔好太燥先... :P
講真佢地GE purpose 係要徹底地破壞你地GE自尊啊、心理啊,之後重新建立過。所以響佢地(教官)同老師GE角度上係冇錯GE。家長都完全唔錯得晒,反正果D解放軍訓練營成日賣新聞,相信都無錯,你又日日用電腦,叫你去果D camp 就最好LA!不過,係咪真係對你地好,就有待大家參加完之後自行檢討LA。

另外,你又唔係權力核心,同佢地鬥無用GE。真係俾你鬥爭成功返到屋企又如何?咪又係死路一條——不如乖乖地就範LA。

不過講真,澳門有陣時D政策我都唔太認同(例如派錢),可能係因為中國回歸的關係[來源請求]。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章bteonnsg » 2010-07-05, 21:19

人仔 寫:
Lan 寫:我一直教下面班小朋友不想去就當面把回鄉證分成兩片,或者用打孔機按按按按按,看看中國海關讓不讓你過。

教壞細路
你咁講法即係同D細路講 覺得有咩唔鐘意就做D 掟鞋掟蕉GE行為
咁樣就即係叫D細路 第日 覺得有咩唔鐘意就打人 唔鐘意交功課就將佢剪開佢
唔鐘意讀書就掉左本書佢 唔鐘意考試就交白卷有咩分別?

你呢D根本就係社會渣滓 或者你...

你究竟係咩身份? 下面班小朋友 咁我就睇下第日你有小朋友哥時點教你GE小朋友圖檔

我反而想睇啲人咁做之後比友善可信的海關允許過關然後在營裡「被團結」
bteonnsg
地球會員

文章Lan » 2010-07-15, 00:04

負責任而已。
你可以不交功課,你可以交白卷,後果自負(例如留級)。

同樣,
損壞、丟失身份證/回鄉卡的後果,自行承擔風險(如罰款)
澳門政府及中旅社非常歡迎你重辦身份證/回鄉證

根據承受能力和範圍內作出選擇,是一個人應有的能力

香港應該不知道這個 初二軍訓,初三慈青營的 轟炸~

(1)澳門沒有臨時身份證、辦理證件期間需要連同換證便他和舊的身份證才可過關。
(2)澳門人出生就要辦身份證,身份證沒有年齡之分,全部一樣。平時絶對不會用到出世紙(出生證明)。
(例如要未滿十八歲的澳門居民,辦理香港E道時出示出世紙... 對澳門人來說...那很不正常)
Lan
天王星會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客