年經活動之無冷氣日

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

年經活動之無冷氣日

文章b_kevin_e » 2010-05-27, 19:37

就黎到一年一度哂氣既無冷氣日
係呢d咁既天氣真係搵我地較飛,家陣熱到hihi,真係要人中暑先安落
家陣我班房所有風扇一早壞壞地,仲要人熄冷氣?叫人點上堂
琴日班中有人係開緊冷氣時拎個電風扇吹 :oops:
無冷氣日?我呸,鬼得閒參加
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

Re: 年經活動之無冷氣日

文章人仔 » 2010-05-27, 19:44

日日都係無冷氣日
課室壞左一部冷氣(係呀 用左唔夠半年自己已經死左 唔係我地整) 共兩部
有部風扇卡住左 共四部

班主任堂成班開窗熄冷氣 風扇都唔開 都唔知幾舒服...(我地咋) 不過就痴粒粒...
頭像
人仔
金星會員

文章UCR683 » 2010-05-27, 20:08

我讀中學時(1994年~1999年),學校幾乎日日都是無冷氣日(電腦室、圖書館除外)。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章銘仔 » 2010-05-27, 22:39

study leave...
日日都冇冷氣 :lol:
頭像
銘仔
金星會員

文章mtra237 » 2010-05-28, 00:37

我地學校成半年都係無冷氣日, 不過6月1日個日除左教員室同校務處之外全部無開冷氣.

我印象有一年6月1日個日最尾個半個鐘校工俾我地開冷氣. :mrgreen:
A237 - C237 - D654 - B422 - C422 - D660 - C226 - A226
A243 - C243 - D743 - B440 - C440 - D768 - C124 - A124

強烈要求東涌線周六上午十時至晚上八時班次加密至八分鐘一班。

Youtube: http://www.youtube.com/user/GJ6426
Plurk: http://www.plurk.com/mtra237
頭像
mtra237
天王星會員

文章大大師兄 » 2010-05-28, 02:02

最好笑係我小學時有個班際鬥唔開冷氣比賽 :P
圖檔
大大師兄
地球會員

文章ccya965041 » 2010-05-28, 08:01

個陣時俾左錢開冷氣,搞呢D野最後有家長投訴,
話交冷氣費點解唔問冷氣

不過我記得我地個班係無視呢樣野,
咩閂燈日,閂冷氣日都係講下姐
頭像
ccya965041
木星會員

文章bananasims » 2010-05-28, 13:24

環保係在乎個生活態度,唔係話你無開冷氣就叫環保
明明就係有需要開冷氣既日子都夾硬要閂冷氣為環保,我接受唔到。
關冷氣日?睬佢都傻

隨時又搞到好似咁:
viewtopic.php?f=89&t=11205
又開又閂更唔環保
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章chungcf2006 » 2010-05-28, 14:25

今日上台介紹無冷氣嗰個人就係我哋班嗰個 Chairman :x
30度嘅班房,佢都淨係俾人開一部冷氣(老師都冇面俾),老師夾硬開咗兩部,又扮小可憐褸住件冷衫 :ugeek:
今日上台講咁多不切實際嘅環保理論,真係好想噓佢 :evil:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章人仔 » 2010-05-28, 17:52

bananasims 寫:環保係在乎個生活態度,唔係話你無開冷氣就叫環保
明明就係有需要開冷氣既日子都夾硬要閂冷氣為環保,我接受唔到。
關冷氣日?睬佢都傻

隨時又搞到好似咁:
viewtopic.php?f=89&t=11205
又開又閂更唔環保

我地課室好光
而且讀咁多年..D人都唔係咁鐘意開燈(舊校我用親多數都係D光GE課室 新校個個都咁光 唔洗講TIM)
初三哥時試過唔開燈比主任鬧 要我地熄燈上一堂課(哥時成班都唔知幾開心= =)
頭像
人仔
金星會員

文章bteonnsg » 2010-05-28, 20:15

好彩我學校無呢D咁弱智嘅野 :P
bteonnsg
地球會員

文章tautau » 2010-05-28, 22:10

果日返唔返學好?
祈求果日唔好咁熱
tautau
土星會員

文章mtra237 » 2010-05-29, 20:05

tautau 寫:果日返唔返學好?
祈求果日唔好咁熱

HKO話個日24-27度, 已經唔算好熱, 有年33度都照搞. :oops:
A237 - C237 - D654 - B422 - C422 - D660 - C226 - A226
A243 - C243 - D743 - B440 - C440 - D768 - C124 - A124

強烈要求東涌線周六上午十時至晚上八時班次加密至八分鐘一班。

Youtube: http://www.youtube.com/user/GJ6426
Plurk: http://www.plurk.com/mtra237
頭像
mtra237
天王星會員

文章大大師兄 » 2010-05-30, 23:26

歷屆天氣資料(來自香港天文台記錄)

年月日 —— 最低溫度/最高溫度 —— (相對濕度) —— 雨量
2004 年 6 月 1 日 —— 26.6–30.9℃ —— 71–86% —— 無
2005 年 6 月 1 日 —— 26.0–31.0℃ —— 71–91% —— 微量
2006 年 6 月 1 日 —— 25.5–27.8℃ —— 85–95% —— 33.2mm
2007 年 6 月 1 日 —— 26.2–33.0℃ —— 67–91% —— 4.0mm
2008 年 6 月 2 日 —— 24.2–27.9℃ —— 87–100% —— 36.6mm
2009 年 6 月 1 日 —— 24.4–30.9℃ —— 61–78% —— 無
今年 6 月 1 日(預測)—— 23–26℃ —— 80–95% —— 多雲有雨,有幾陣狂風雷暴

查返「酷熱指數」(身體感覺到的溫度)圖表 source:《香港天氣常識及觀測》,P.116 ,2004 至 2009 年最高值為 2007 年的 52.5(以近似值 33 度及 90% 計算),你仲話唔係靠害
* 根據本書第 115 頁的說明,指數超過 32 度,要留意抽筋及熱衰竭的可能性;指數超過 40 度時,抽筋及熱衰竭可能出現,有機會中署。指數超過 55 度時,隨時會出現中署。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hamu278 » 2010-06-01, 18:01

結果我學校出動到「加操行分」做利誘 :oops:
好彩今日幾陰涼 :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2010-06-01, 18:06

今日全日都開冷氣,睬佢都傻
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章tautau » 2010-06-01, 21:36

今日陰涼到落雨
tautau
土星會員

文章b_kevin_e » 2010-06-01, 21:50

學校冇參加 :P
冷氣全日開
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章人仔 » 2010-06-01, 22:18

冇參加但天氣涼
全日冇開冷氣開晒窗 :ugeek:
頭像
人仔
金星會員

文章chungcf2006 » 2010-06-01, 22:41

今日唔開冷氣都得 :oops:
但係就吹到暈 :?
仲要逼我哋睇環保紀錄片 :geek:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客