金句

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

金句

文章bananasims » 2010-05-18, 15:50

你地啲老師有無啲金句 :oops:

「香港有五大地產商,信和啦、長實啦、信和啦……」
「只有全香港最 top 既學校先有夏令時間」
「嗱,Cavour 成功得到 Napoleon III 既同意去打奧地利,是為 Austro-Sardinian War,最後 Austria-Sardinia 輸咗」
「1866 年普魯士(Prussia)同奧地利(Austria)打咗場 Franco-Prussian War,最後 Prussia-Hungary 輸咗」
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 金句

文章b_kevin_e » 2010-05-18, 17:02

「Don't Panic」
「Don't disturb others」
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章chungcf2006 » 2010-05-18, 17:08

多啦 :oops:
"I am the most beautiful teacher 8-) "
「Happy Friday 個個都好似俾我機關槍掃射到死咗喎 :P
"Did you do revision? :twisted: "
「失職 Monitor (Subject Monitor),落去拎簿! :x
多不勝數 :ugeek:
最後由 chungcf2006 於 2010-05-19, 20:24 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章tautau » 2010-05-18, 17:21

我地學校最出名都係由校長所出
"我地梁XXge學生係受教ge!"
"你d頭髮過長"
"去校務處剪下d指甲"
tautau
土星會員

文章KeroChu » 2010-05-18, 18:14

“你又比邊個老師調?”
“係比女老師調?係你主動要調定係個女老師調你?”
“有我家明哥,數學唔駛心慌慌”
“...(講完一大堆道理之後),拿,記住多D上來聽聖經,我地每日都係Room A32等你”
“我就係想睇下你地有無留心上堂”
“Pro-blem”(Read as bl ae m)
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-18, 18:19

「so therefore…」
「再嘈就調你過嬲尾!」(好快咁講) :P
「No lon-生喇吓」(no nonsense)
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章KeroChu » 2010-05-18, 18:19

"Lo Chiu Ling Gum" <-(某位老師的名字)
"Answer my question la!"(叫醒訓著左既同學)
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-18, 18:24

有個教V.Arts嘅係金句王 :P
「望窗唔好望街景!」
「你企喺度坐!」
「企喺sink盤入面!」
「將份報紙摺成報紙」
「用濕布抹乾張枱!」
「兩個兩個排單行!」

佢喺觀塘區嘅學生入面都可以話算出名 :P :P 一傳十十傳百咁上左位
頭像
火星會員

文章KeroChu » 2010-05-18, 18:29

Frenchfriezz 寫:有個教V.Arts嘅係金句王 :P
「望窗唔好望街景!」
「你企喺度坐!」
「將份報紙摺成報紙」
「用濕布抹乾張枱!」
「兩個兩個排單行!」

佢喺觀塘區嘅學生入面都可以話算出名 :P :P 一傳十十傳百咁上左位

讚好!

我地學校特別多膠既老師
日日講金句

“Of course lo 啦!”
“你捨得Handin份功課未啊皇帝”
“You jump I jump”
“我接受唔到你地講「我接受唔到lor」”
“咩叫H2O?係一氧化二氫!”
“我地今日睇帶,你班人唔好咁多幻想”
“呢度有無人戴過Con...................................................tact eye lens?”
頭像
KeroChu
地球會員

文章marcowong1011 » 2010-05-18, 19:37

上年有個代課D 金句對於我地班好正

"...唔妥當!"
"我鐘意個t 字起鈎"
"IT 同學, 同我開電腦"
"有我港(講), 冇你港(講)"
"我食飯教書果時呀, 你呀爸呀媽都未有來出黎呀"
"上堂教唔晒嘅話, 我地放學慢慢教"
最後由 marcowong1011 於 2010-05-18, 20:34 編輯,總共編輯了 1 次。
marcowong1011
土星會員

文章marcowong1011 » 2010-05-18, 20:24

仲有, 我返AC 有個啊sir 講咗句咁嘅野
"Go 一聲之後move! Move!"
土星會員

文章chungcf2006 » 2010-05-18, 20:32

「要分清楚 Beach 同 Bitch 呀~」
「今日要幫啲老師埋住啲外賣數,但係銀包得番十蚊,又冇 Credit Card :roll:
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章hkmtrhah » 2010-05-19, 00:14

我個個老師都冇金句,只係有獨特風格圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bteonnsg » 2010-05-19, 17:05

KeroChu 寫:
Frenchfriezz 寫:有個教V.Arts嘅係金句王 :P
「望窗唔好望街景!」
「你企喺度坐!」
「將份報紙摺成報紙」
「用濕布抹乾張枱!」
「兩個兩個排單行!」

讚好!

我地學校特別多膠既老師
日日講金句

“Of course lo 啦!”
“你捨得Handin份功課未啊皇帝”
“You jump I jump”
“我接受唔到你地講「我接受唔到lor」”
“咩叫H2O?係一氧化二氫!”
“我地今日睇帶,你班人唔好咁多幻想”
“呢度有無人戴過Con...................................................tact eye lens?”
比起上黎我學校會講金句嘅老師真係唔多,不過句句精警

我最頂唔順係英文老師上上下堂喺度wor,lor,ar
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2010-05-19, 19:47

我英文老師最鐘意 OK 同 SO
OK , you are F6 students, please quiet
SO, how are you doing?

ECON 就 係咪?知唔知?啱唔啱?明唔明?
「嗱,任何人都係進行最大化,係咪?明唔明?一套理論最緊要可被推翻但未被推翻,啱唔啱?知唔知?」
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章marcowong1011 » 2010-05-19, 20:31

我個英文老師上堂一定講呢D 野
"Stand up please. Okay let's get started. xx, good morning/afternoon."
(Good morning/afternoon Mr x.)
"Thank you, please be sited. Let's get started. First of fall (all)......"
冇一次唔會講
土星會員

文章Frenchfriezz » 2010-05-20, 03:30

marcowong1011 寫:我個英文老師上堂一定講呢D 野
"Stand up please. Okay let's get started. xx, good morning/afternoon."
(Good morning/afternoon Mr x.)
"Thank you, please be sited. Let's get started. First of fall (all)......"
冇一次唔會講

seated :geek:
頭像
火星會員

文章KeroChu » 2010-05-20, 17:43

marcowong1011 寫:我個英文老師上堂一定講呢D 野
冇一次唔會講

呢D開場白正常老師都會講啦
頭像
KeroChu
地球會員

文章marcowong1011 » 2010-05-20, 20:22

KeroChu 寫:
冇一次唔會講

呢D開場白正常老師都會講啦

但係佢次次嘅格式都一模一樣
其他老師嘅格式起碼唔會次次一樣
土星會員

文章Andy » 2010-05-21, 21:52

"唔係exectly, 不過係Similar to" :D
圖檔
Andy
金星會員