校規

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

校規

文章bananasims » 2010-04-21, 21:22

其實大家學校既校規嚴唔嚴

我間學校以基督教學校黎講都算鬆

頭髮唔好過份到紮個「繼」
課室可以食香口膠同飲水
亦都可以拍拖

我聽聞有學校(石硤尾)
如果著校服拍拖比老師見到,即刻大過
無著校服都小過
男仔女仔頭髮都唔可以過眉(尼姑咩…)
相機、iPod、PSP 呢類電子器材一律唔准帶…

仲嚴過啲天主教學校
大家既又點
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 校規

文章Lemon233 » 2010-04-21, 21:50

我哋學校唔同老師唔同標準
唔係做得太明顯太過份多數鵝兩句就算, 少數雞婆啲嘅就 :P
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章人仔 » 2010-04-21, 22:03

我地唔太過份都唔理
話就話手機唔比帶入課室
之但係好多老師都唔理
你響左的話 一係唔理你 一係落課話兩句 一係你唔好彩 比D"守規矩"GE老師聽到 等家長拎/缺點一個
不過近排學校唔知咩事 女仔長頭髮就一定要扎起.....
相機 IPOD E的 等電子產品 遊戲類唔比佢見到就冇事
課室只可以飲水 有味飲品/食物 唔可以係課室食/帶入去(帶上樓都唔得)
冇著校服 比你入去咩.... :oops:
拍拖 有部份老師唔多理 比某D主任知道操行降到乙下
愛國程度遠遠及唔上檸檬哥間 :twisted:
不過都係紅底...
仲有我地學校用正常途徑表達意見唔理
之但係用到FACEBOOK呢D去表達意見 就話要逐個訓導 :roll:
我地都唔想去到FACEBOOK度開GROUP 不過佢地唔聽逼住要開姐(老實講我地都唔想整臭自己張沙紙)
真係講開把幾火...唔講LU

未轉新校女仔可以唔扎頭髮 近幾日新規定一定要扎(過搏)
頭像
人仔
金星會員

文章Lemon233 » 2010-04-21, 22:32

愛國程度遠遠及唔上檸檬哥間 :twisted:

咁我就好有興趣想知你讀邊間...
仲有我地學校用正常途徑表達意見唔理
之但係用到FACEBOOK呢D去表達意見 就話要逐個訓導 :roll:
我地都唔想去到FACEBOOK度開GROUP 不過佢地唔聽逼住要開姐(老實講我地都唔想整臭自己張沙紙)

Funny...
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章lotsz » 2010-04-22, 01:48

我果間係基督教學校,
不過一d都唔嚴,
唯一既校規係唔准抄功課.......
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章Kukuku » 2010-04-22, 16:38

lotsz 寫:我果間係基督教學校,
不過一d都唔嚴,
唯一既校規係唔准抄功課.......

哈,我果班今日就有2個[光明正大]咁抄,仲要抄英文,不過都係[紙包吾住火],比miss罵左足足10分鐘 :oops:
頭像
Kukuku
土星會員

文章bteonnsg » 2010-04-22, 16:57

諗起真係唔多喎,上堂飲水都比

不過香口膠就唔得,不過我同D FD照食

另外相機呀,iPod呀,手機呀NOTEBOOK呀都比帶

無咩特別喎

不過聽個同學講有高FORM上堂打邊爐(好誇 :oops: )
bteonnsg
地球會員

文章UCR683 » 2010-04-22, 17:12

以前讀中學時的校規:
-除指定訂閱報刊外,其他報刊(包括漫畫)一律禁止帶入校園。
-禁止攜帶手提電話及其他無線通訊裝置。
-學校內的升降機只准教員使用,學生未經批准禁止使用。

一升到IVE後,上述校規的行為限制已部分解除。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章kirisame » 2010-04-22, 17:52

唔算嚴唔算緊
-f1~3班房lunchtime先比食野,其他時間只可以係cover/飯堂(我地叫"溫習處")食
-水比飲,汽水就唔得
-ipod手機遊戲機明文唔比帶,報刊雜誌唔記得啦,相機同notebook係灰色地帶
-lift只係lunchtime同放學比上圖書館,不過你夠膽嘅話可以噤2~4樓出
不過新訓導上任以來加咗好多,例如無交功課要留堂.....
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2010-04-22, 18:44

kirisame 寫:唔算嚴唔算緊
-f1~3班房lunchtime先比食野,其他時間只可以係cover/飯堂(我地叫"溫習處")食
-水比飲,汽水就唔得
-ipod手機遊戲機明文唔比帶,報刊雜誌唔記得啦,相機同notebook係灰色地帶
-lift只係lunchtime同放學比上圖書館,不過你夠膽嘅話可以噤2~4樓出
不過新訓導上任以來加咗好多,例如無交功課要留堂.....

我課室任何時候都唔比食
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章marcowong1011 » 2010-04-22, 18:51

我果間好多校規, 多到都記唔晒, 嚴唔嚴就見仁見智喇 :lol:
1. 1/F 或以上唔比帶有色飲品
2. 所有高科技產品(e.g. 手機, notebook, PSP...) 除經批准外, 一律唔比帶(字典機除外)
3. 唔准抄功課
4. 一個星期欠/欠多過3 份功課就要入"勤學班"(即係留堂)
5. 唔准拍拖
6. 任何時間冇著校服比唔入學校
7. F.1-F.3 一定要參加制服隊伍
......
仲有好多, 大多數係同儀容, 功課, 飲食有關
有D 我就覺得太低B, 例如1,7
1. 學校話係怕老鼠入課室, 與其他原因無關(斬腳趾避沙蟲)
7. no reason
marcowong1011
土星會員

文章bananasims » 2010-04-22, 19:51

1. 係合理,有啲人食完半個三文治就放喺櫃桶架 :?
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2010-04-22, 19:55

marcowong1011 寫:我果間好多校規, 多到都記唔晒, 嚴唔嚴就見仁見智喇 :lol:
1. 1/F 或以上唔比帶有色飲品
2. 所有高科技產品(e.g. 手機, notebook, PSP...) 除經批准外, 一律唔比帶(字典機除外)
3. 唔准抄功課
4. 一個星期欠/欠多過3 份功課就要入"勤學班"(即係留堂)
5. 唔准拍拖
6. 任何時間冇著校服比唔入學校
7. F.1-F.3 一定要參加制服隊伍
......
仲有好多, 大多數係同儀容, 功課, 飲食有關
有D 我就覺得太低B, 例如1,7
1. 學校話係怕老鼠入課室, 與其他原因無關(斬腳趾避沙蟲)
7. no reason

1.唔好話有色飲品,正常都唔俾拎野上去食
2.驚你係學校唔見麻鬼煩
7....... :oops: :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章KCR E106 » 2010-04-22, 20:22

我果間系基督教學校,
男:頭髮唔可以過半耳,髮腳唔可以點倒衫領
女:留海需要用兩個髮夾夾住
以上校規如有觸犯一次,即落缺點!

欠交功課一次,放學要留堂55分鐘,如有走留堂,缺點一個!!
如有老師需要學生留堂,學生無去,缺點一個!!
打架,講粗口,缺點一個!!
唔抄得功課,抄左就缺點一個!!
遲到需要留堂30~45分鐘(企系到),如有學生無去,缺點一個!!

除有老師批評,電話,ipod,相機唔帶得!
有色飲品全部唔帶得去任何一個樓層,地下除外。
操場不得食野!

拍拖唔理你,但唔好著校服!
唔著校服唔洗入學校!

中一至中七lunch time唔可以出去食!
著冬季校服入禮堂要著校褸,3次無著,缺點一個!! :evil:

學生要帶電話要向老師申請,但上堂前需要交電話俾老師,放學攞番
但唔擔保個老師會唔會睇你d信息!!
KCR E106
天王星會員

文章人仔 » 2010-04-22, 23:01

我地
打架,講粗口,大過一個!!
著冬季校服唔洗著校褸 而且應該冇幾多個人會有(因為無論點都唔洗著)
頭像
人仔
金星會員

文章tautau » 2010-04-22, 23:30

我地學校d校規
有即是無
無即是有
唔使理咁多
為免麻煩都係安份守已好d... :lol:
tautau
土星會員

文章bteonnsg » 2010-04-23, 18:13

人仔 寫:我地
著冬季校服唔洗著校褸 而且應該冇幾多個人會有(因為無論點都唔洗著)

喂大佬校褸唔係凍先著架咩,你間學校咁癲嘅?

不過喺學校D人成日打嚟打去同爆粗就係嘅
bteonnsg
地球會員

文章人仔 » 2010-04-23, 19:23

bteonnsg 寫:

你係唔係引用錯左 :roll: :?:
頭像
人仔
金星會員

文章bteonnsg » 2010-04-23, 20:50

人仔 寫:
bteonnsg 寫:
冬季校服唔洗著校褸 而且應該冇幾多個人會有(因為無論點都唔洗著)

唔通係我get錯左- -
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2010-04-24, 12:32

bteonnsg 寫:
人仔 寫:
bteonnsg 寫:
冬季校服唔洗著校褸 而且應該冇幾多個人會有(因為無論點都唔洗著)

唔通係我get錯左- -

我估你係要 quote 呢篇 ( http://bbs.i-circle.net/viewtopic.php?f=89&t=11346&view=unread#p97285 ) 嘅,㩒錯掣 quote 咗下面嗰篇。 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客