校規

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: 校規

文章Frenchfriezz » 2010-04-24, 16:01

諗落其實我果間都幾自由 (天主教學校)
完全冇功過優缺點制度,form 1果陣有人問過學校,學校答「呢個制度好無謂」
其實諗諗下都係,所以我地一張daily record搞掂 :D

至於校規方面,都係果D野…
課室禁飲食;唔俾帶電話遊戲機;唔gel得頭之類
但學校D人勝在靈活度極高,低form就表面上夾硬搞高壓制度黎管下班小朋友
高form都唔理得咁多,好似請假俾張中醫醫生紙或者喺手冊寫句野簽個名就OK :P
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章johnwong32000 » 2010-04-24, 18:10

講起請假,我地要打番學校話俾佢聽今日唔返,之後寫番信就得。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章KeroChu » 2010-04-24, 18:27

今年個新校長一來就發功
咩小息唔可以留係課室
驚同學D野唔見
講到尾只不過係D人大意唔知將D野丟左去邊
之後係度賴人地

仲有學校新家課政策
因為各種原因無得交功課就要去留堂+監護人受SMS+Blackmark
搞到個個都係翻學之前係Canteen度抄考
又無人理

其他都OK啦,除左上面兩個反智左D
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-04-24, 20:07

johnwong32000 寫:講起請假,我地要打番學校話俾佢聽今日唔返,之後寫番信就得。

咁先係路,有D學校低能到連中醫醫生紙都唔接受,之後乜都話係校方指示
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章lotsz » 2010-04-24, 20:44

下,
唔通中醫唔係醫生咩,
中醫牌都要政府發架.....
圖檔

圖檔
頭像
lotsz
土星會員

文章bteonnsg » 2010-04-24, 21:04

大大師兄 寫:
bteonnsg 寫:
人仔 寫:
bteonnsg 寫:
人仔 寫:我地
打架,講粗口,大過一個!!
冬季校服唔洗著校褸 而且應該冇幾多個人會有(因為無論點都唔洗著)

喂大佬校褸唔係凍先著架咩,你間學校咁癲嘅?

不過喺學校D人成日打嚟打去同爆粗就係嘅

你係唔係引用錯左 :roll: :?:
唔通係我get錯左- -

我估你係要 quote 呢篇 ( http://bbs.i-circle.net/viewtopic.php?f=89&t=11346&view=unread#p97285 ) 嘅,㩒錯掣 quote 咗下面嗰篇。 :oops:

其實唔係架,原來佢係QUOTE佢樓上果位

但係佢咁QUOTE又唔加[quote]搞到我以為係佢自己發
bteonnsg
地球會員

文章JX7452~Tadase » 2010-04-24, 21:21

都算鬆...

1.手機比帶,不過要熄咗佢或放入Locker(五、十六)
Comments : 不過都冇人理...... :oops:

2.Lunch時間外不准於課室飲食。

3.男女頭髮唔可以過眉。

以上b_kevin_e應該都知。

以下今年新加:

4.所有於該天交功課需在小息繳交,欠交功課者會由TA帶領留堂完成。一個月欠八次,扣五分(即記缺點);缺席者又扣五分,皆因當你曠課。
Comments : 不過收功課已經收得好鬆

5.由於太多人喺頭髮到犯校規,頭髮經常過長,所以... 將會每月升旗禮早會期間檢查同學校服髮式,唔合規格就俾三天時間。星期一再唔得就由老師陪你去髮型屋理髮:ugeek:
頭像
JX7452~Tadase
土星會員

文章人仔 » 2010-04-24, 21:29

bteonnsg 寫:
大大師兄 寫:我估你係要 quote 呢篇 ( http://bbs.i-circle.net/viewtopic.php?f=89&t=11346&view=unread#p97285 ) 嘅,㩒錯掣 quote 咗下面嗰篇。 :oops:

但係佢咁QUOTE又唔加
搞到我以為係佢自己發

有咩關系
關凍唔凍咩事?
我冇QUOTE又點?
你當我自己發都冇問題GA
我睇極都睇唔到我講句野同你講GE野有咩直接關繫WO

唔著同凍先著有咩關係?唔著校褸咪著棉「立」 入面著多D衫LO
唔明/理解錯咪講出泥
點解又要賴落我冇QUOTE度 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章b_kevin_e » 2010-04-25, 11:34

JX7452~Tadase 寫:都算鬆...

1.手機比帶,不過要熄咗佢或放入Locker(五、十六)
Comments : 不過都冇人理...... :oops:

2.Lunch時間外不准於課室飲食。

3.男女頭髮唔可以過眉。

以上b_kevin_e應該都知。

以下今年新加:

4.所有於該天交功課需在小息繳交,欠交功課者會由TA帶領留堂完成。一個月欠八次,扣五分(即記缺點);缺席者又扣五分,皆因當你曠課。
Comments : 不過收功課已經收得好鬆

5.由於太多人喺頭髮到犯校規,頭髮經常過長,所以... 將會每月升旗禮早會期間檢查同學校服髮式,唔合規格就俾三天時間。星期一再唔得就由老師陪你去髮型屋理髮:ugeek:

第4項一早係F5時已知 :P
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bteonnsg » 2010-04-25, 14:01

人仔 寫:
bteonnsg 寫:
大大師兄 寫:我估你係要 quote 呢篇 ( http://bbs.i-circle.net/viewtopic.php?f=89&t=11346&view=unread#p97285 ) 嘅,㩒錯掣 quote 咗下面嗰篇。 :oops:

但係佢咁QUOTE又唔加
搞到我以為係佢自己發

有咩關系
關凍唔凍咩事?
我冇QUOTE又點?
你當我自己發都冇問題GA
我睇極都睇唔到我講句野同你講GE野有咩直接關繫WO

唔著同凍先著有咩關係?唔著校褸咪著棉「立」 入面著多D衫LO
唔明/理解錯咪講出泥
點解又要賴落我冇QUOTE度 :?:

sorry- -不過建議如果quote野可以加個>號 :oops:
bteonnsg
地球會員

文章KX675 » 2010-04-25, 22:47

我學校欠交功課都係老師私下用自己既方法解決,例如有D會叫你罰企,有D就直頭唔理。 :oops:
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章bananasims » 2010-04-27, 20:21

Form 1 Form 2 成日留堂
Form 3 ~ 6 無留過

留堂班多數都係啲低 Form :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章b_kevin_e » 2010-04-27, 22:20

bananasims 寫:Form 1 Form 2 成日留堂
Form 3 ~ 6 無留過

留堂班多數都係啲低 Form :oops:

良好學生,唔會留堂 :P
最多都係做prefect要睇留堂班先留.... :oops: :oops:
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2010-04-28, 11:21

嗰陣時啲老師玩野,無做一題(唔識做)就要留,一題一次…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

上一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客