手機帶不了, PSP帶不了, 書包搜出了, 終記缺點了!

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

手機帶不了, PSP帶不了, 書包搜出了, 終記缺點了!

文章marcowong1011 » 2010-03-24, 18:31

今日放學, 我果班嘅班主任and 級(別)訓(導)一齊上黎, 班主任話有人帶手機, 要搜書包 :oops: , 手機就搜5 出, 但係搜出部PSP :lol: , 級訓立即塞個缺點to 帶果條友 :lol:

5g 有冇人有同樣經歷呢?
marcowong1011
土星會員

Re: 手機帶不了, PSP帶不了, 書包搜出了, 終記缺點了!

文章Kukuku » 2010-03-24, 19:55

我有d問題想問:學校吾畀帶手機返學咩?我果間可以帶,不過要家長寫信,d同學嫌煩,個個都冇寫信就帶 :oops:
頭像
Kukuku
土星會員

Re: 手機帶不了, PSP帶不了, 書包搜出了, 終記缺點了!

文章b_kevin_e » 2010-03-24, 20:17

Kukuku 寫:我有d問題想問:學校吾畀帶手機返學咩?我果間可以帶,不過要家長寫信,d同學嫌煩,個個都冇寫信就帶 :oops:

我嗰間:唔俾帶,不過校方講明唔會CHECK你有冇帶,所以呢... :P :P
基本上D老師都知我地帶哂手機返學 :P
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章KeroChu » 2010-03-24, 20:33

唔俾帶手機係小學必定的政策

唔俾開手機係中大學必定的政策 (但事實上無人理 :mrgreen:

學校講到明唔Check但係嚴重不建議攜帶手機,因為學校已有電話一台
最後由 KeroChu 於 2010-03-24, 21:11 編輯,總共編輯了 2 次。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章b_kevin_e » 2010-03-24, 20:40

KeroChu 寫:唔俾帶手機係小學必定的政策

唔俾開手機係中大學必定的政策 :mrgreen:

學校講到明唔Check但係嚴重不建議攜帶手機,因為學校已有電話一台

唔俾開手機真係冇人理,係學校不嬲較震機長開 :P
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章KeroChu » 2010-03-24, 21:20

b_kevin_e 寫:

唔俾開手機係中大學必定的政策 :mrgreen:

唔俾開手機真係冇人理,係學校不嬲較震機長開 :P

我地中意上堂既時候用藍牙傳信息,最高峰超過15個人一齊玩
Not including me

我長期唔幫電話叉電
最後由 KeroChu 於 2010-03-27, 12:52 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
KeroChu
地球會員

文章marcowong1011 » 2010-03-24, 22:28

我果間只係俾帶字典機, 其他高科技產品一律5 俾帶
but d 同學都係照帶, 結果今日就出咗事law!
土星會員

文章hkmtrhah » 2010-03-25, 02:11

唔俾開手機係中大學必定的政策 (但事實上無人理 :mrgreen:

學校果 D 電話我唔多會用,我信佢一成佢唔會勾線呀?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Kukuku » 2010-03-25, 12:48

注意:我仲讀緊小學(就F.1) :P
頭像
Kukuku
土星會員

文章Lemon233 » 2010-03-25, 12:54

hkmtrhah 寫:

我學校傳達室一部總機唔比用
要打?去教導處啦...九成老師都知你打電話做乜...XD
升上大學之後, 我們一起回老家結緍吧
幹嘛無故立旗...
頭像
Lemon233
地球會員

文章bananasims » 2010-03-25, 13:00

老實講,管得幾多啫
啲人係要上堂用電話咪比佢自己落火坑囉
老師要做既得咁多,迫唔到人
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KeroChu » 2010-03-25, 16:11

hkmtrhah 寫:

九成會

我間小學會勾線 :twisted: 講乜上面校務處都知
頭像
KeroChu
地球會員

文章bteonnsg » 2010-03-25, 16:42

有無咁勁去勾線呀

我學校都有人帶PSP,不過上堂唔玩(當然手機就...)

我地直情有人勁到上堂帶notebook打機(當然果陣老師無野做,比自己做野)
bteonnsg
地球會員

文章hamu278 » 2010-03-25, 16:46

其實我學校既電話政策真係欠缺彈性,連去校務處借電話都唔比… :geek: :geek:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章人仔 » 2010-03-25, 19:10

我地打電話要去大堂
E+大堂冇入銀哥D公用電話(定我唔見呢..)
而學校講明係唔比帶入課室
有部份MISS呀SIR唔理
有部份就落課叫叫你出去
有D十下十下比年紀比較大GE MISS咪煩D LO
雖則我地班主任唔會理

上課用電話係自己GE事
唔好影響人地就得 :geek:
頭像
人仔
金星會員

文章orzman » 2010-03-26, 23:21

比帶手機 , 無話比唔比開 , 上堂唔好有聲出到黎就得 !
;0)
頭像
orzman
土星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-27, 01:03

bteonnsg 寫:有無咁勁去勾線呀

一矢中的,吹水都唔好吹咁大

我學校唔俾帶電話,不過唔係訓導嘅都隻眼開隻眼閉,上堂響一下當聽唔到
但如果成首歌大大聲播出黎就一定會捉,按規距扣三日,三日後由家長拎番

不過四年前有個被「公認」為好索嘅代課miss黎教music,有好多狗公偷拍佢,件事搞大左搞左個全級大屠殺 :P
捉到扣三個月,有個同學第一日拎部新買嘅W800i番黎就要暫別三個月 :P
但係俾人捉到都有唔同下場,捉人者可以揀交落office;交俾discipline處理或者私下了斷
私下了斷出黎嘅結果永遠都係好極端,一係落堂同你傾兩句,三日後直接俾番你;一係就扣到學期尾先俾番你 :?
舊年班入面有個同學上math堂玩PSP俾阿sir斷正,個阿sir想做佢好耐,落左full detention + extra detention + 通知家長 + PSP扣留到考完final exam (當時係十月 :o )

最後因為果位同學阿媽唔肯拎番部機,佢就當送左俾個阿sir :twisted:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章raden_hsk » 2010-03-27, 08:28

我地學校俾帶電話,但係要每日返學嘅時候交,
放學先俾還 :x
頭像
raden_hsk
天王星會員

文章bteonnsg » 2010-03-27, 10:40

點解你地啲學校都係咁︰1)比帶上堂唔比開 嘅?
           2)唔帶得

我間學校上堂唔比開但係事實無人理,照開都無事,有人甚至上上吓堂一齊用藍芽傳野或者用電話打機
bteonnsg
地球會員

文章marcowong1011 » 2010-03-27, 11:35

其實我真係唔明why 好多學校(特別係我果間) 都唔俾帶手機,
老實講, 我認為只要唔影響課堂, 帶都無所謂.
有時我覺得d 制度真係要與時並進
土星會員

下一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客