手機帶不了, PSP帶不了, 書包搜出了, 終記缺點了!

老師壞話,同學趣事。
版面規則
  • 本版面之討論範圍包括校園生活、各類與學術相關之公開考試、學制、升學、學術研究。

Re: 手機帶不了, PSP帶不了, 書包搜出了, 終記缺點了!

文章bananasims » 2010-03-27, 11:41

marcowong1011 寫:其實我真係唔明why 好多學校(特別係我果間) 都唔俾帶手機,
老實講, 我認為只要唔影響課堂, 帶都無所謂.
有時我覺得d 制度真係要與時並進

呢個係最理想既情況
不過而家啲人唔自律上堂係要開機
影響自己仲影響人
唔比帶亦唔見得有咩問題
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: 手機帶不了, PSP帶不了, 書包搜出了, 終記缺點了!

文章Frenchfriezz » 2010-03-27, 11:57

bananasims 寫:唔比帶亦唔見得有咩問題

咪係

家陣D學生乜都講權利,而家番學係讀書,唔係俾你玩SMS
我本身都支持學校俾帶電話,但如果站係校方黎睇,見到成班人因為「唔影響課堂運作就OK」而唔聽書玩SMS,咁你仲會唔會俾學生帶電話?
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章KeroChu » 2010-03-27, 12:49

Frenchfriezz 寫:
bananasims 寫:唔比帶亦唔見得有咩問題

咪係

家陣D學生乜都講權利,而家番學係讀書,唔係俾你玩SMS
我本身都支持學校俾帶電話,但如果站係校方黎睇,見到成班人因為「唔影響課堂運作就OK」而唔聽書玩SMS,咁你仲會唔會俾學生帶電話?

唔會

不過咁無人可以確保同學一定唔帶手機
就算同學帶左只要較去震機就無人知

所以所有關於唔俾開手機,唔俾玩手機,唔俾帶手機既條款都係廢
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-27, 12:54

KeroChu 寫:唔會

所以所有關於唔俾開手機,唔俾玩手機既條款都係廢

因為唔可以做到100% controlled就斬腳趾避沙蟲?咁你同英國班廢柴有乜分別? :roll:
http://www.nownews.com/2010/03/25/334-2584044.htm
頭像
火星會員

文章KeroChu » 2010-03-27, 12:55

KeroChu 寫:唔會

所以所有關於唔俾開手機,唔俾玩手機既條款都係廢

因為唔可以做到100% controlled就斬腳趾避沙蟲?咁你同英國班廢柴有乜分別? :roll:
http://www.nownews.com/2010/03/25/334-2584044.htm

無話斬腳趾避沙蟲

其實所有野都要靠同學自律,又要靠家校合作啦 :oops:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章bteonnsg » 2010-03-27, 17:02

自律永遠係廢話...。

你想佢自律佢就一定自律架喇,如果咁嘅話同規定有乜分別
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2010-03-27, 17:05

因為無自律,先至有唔比帶手機返學既規條
有自律,洗乜呢啲咁既規條?

而家學生想返學帶電話,自然需要自己自律先帶得
而唔係呢頭上堂拎電話用,然之後學校 ban,又話學校乜乜
我只可以話係學生自己攞黎

同埋,無電話又點,以前啲人咪又係咁返學,君不見無電話會死
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2010-03-27, 17:41

我學校如果要帶手機,開學要申請貼紙。有貼紙發現開左只收電,放學比;冇貼紙有冇開都收機。
不過真係好睇老師既做法,有 d 會當聽唔到,有 d 會提你收埋,有 d 會即收、睇表現先睇下比唔比返你,有 d 收左比班主任處理,……

講真,我幾滿意咁處理。其實一定係有頗多學生上堂玩手機,學校先至會訂呢 d 規則。事實上,真係幾多人上堂 SMS / 玩手機。
不過如果手機政策可以有少少彈性
例如 "Lunch" 同 "放學後而係喺學校範圍 (除左補課 / 留堂)" 比開 (方便有時 臨時先知有活動 / 做專題研習)
同埋唔懲罰突然電話響既同學 (例如:明明好乖咁做緊練習,係書包傳出手機響聲果種)
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2010-03-27, 18:59

hamu278 寫:我學校如果要帶手機,開學要申請貼紙。有貼紙發現開左只收電,放學比;冇貼紙有冇開都收機。
不過真係好睇老師既做法,有 d 會當聽唔到,有 d 會提你收埋,有 d 會即收、睇表現先睇下比唔比返你,有 d 收左比班主任處理,……

講真,我幾滿意咁處理。其實一定係有頗多學生上堂玩手機,學校先至會訂呢 d 規則。事實上,真係幾多人上堂 SMS / 玩手機。
不過如果手機政策可以有少少彈性
例如 "Lunch" 同 "放學後而係喺學校範圍 (除左補課 / 留堂)" 比開 (方便有時 臨時先知有活動 / 做專題研習)
同埋唔懲罰突然電話響既同學 (例如:明明好乖咁做緊練習,係書包傳出手機響聲果種)

其實我覺得小息/Lunch Time/放學應該比用
小息可以打電話叫同學買野食 :P (而家都係叫其他同學做)
bananasims
太陽會員

文章chungcf2006 » 2010-03-27, 21:35

上堂用手機或多或少都會俾老師覺得你唔尊重佢,同埋上堂用電話根本冇需要+累咗自己成績(即係所謂「咎由自取) :oops:
如果真係有緊急事要通知家長,呢啲事對得人拜得神,點解唔可以用學校電話?
圖檔
頭像
chungcf2006
土星會員

文章hamu278 » 2010-03-28, 12:47

chungcf2006 寫:上堂用手機或多或少都會俾老師覺得你唔尊重佢,同埋上堂用電話根本冇需要+累咗自己成績(即係所謂「咎由自取) :oops:
如果真係有緊急事要通知家長,呢啲事對得人拜得神,點解唔可以用學校電話

睇下咩學校啦,好似我學校咁 on_,用學校電話都唔比既就… :ugeek: :ugeek:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章kirisame » 2010-03-28, 16:03

我地理論上只容許申請左嘅人帶手機
不過實際上多數人都有帶冇申請就係

有需要未申請囉,冇申請自己都要帶,即係願意承受比人收嘅風險,收左都冇野好講啦
更何況唔少人都用手機做藍牙sms/上網,都唔係正經野啫

p.s.不過帶手機唔算神,我地學校有人上堂叉住電打nds :mrgreen:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2010-03-28, 16:05

我嗰間學校既唔係申請,不過要填表
喺你唔見手機嗰陣,搵返個 Serial number 出黎再停用部手機
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2010-03-28, 17:44

kirisame 寫:p.s.不過帶手機唔算神,我地學校有人上堂叉住電打nds :mrgreen:

課室尾部插蘇頭 :roll:

bananasims 寫:喺你唔見手機嗰陣,搵返個 Serial number 出黎再停用部手機

係咪按 *#06# 果個 IMEI?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Andy » 2010-03-28, 23:05

我學校啲老師態度幾唔同下..
有啲聽到即收
有啲扮聽唔到..仲要扮晒嘢咁問返我地發生咩事
有啲就索性叫你快啲收返埋

我地其實又係要申請..不過我廢鬼事理佢..

申請咗+上堂響咗:
收sim卡兩星期+1缺點

冇申請+響咗:
收sim卡一個月+1缺點

所以唔攪好過攪 :lol:

不過平時放咗學之後喺學校用都冇人理的 :lol: :lol:
圖檔
Andy
金星會員

文章ccya965041 » 2010-03-29, 15:01

呢邊比帶手機,大把人上堂攞手機出黎SEND SMS,
仲有,可以用IPOD TOUCH既字典

打電話,可以話比個老師聽出去打,
係咪爽到彈起?
頭像
ccya965041
木星會員

文章Frenchfriezz » 2010-03-29, 15:16

ccya965041 寫:呢邊比帶手機,大把人上堂攞手機出黎SEND SMS,

係咪爽到彈起?

我諗呢個都係外國留學生變壞變得咁快嘅原因之一… :?
見到有好多同學或者朋友一去到美國或者英國讀書,過一排就變成晚晚蒲bar又或者四圍搞屎棍嘅MK :? :? :?
頭像
火星會員

文章bananasims » 2010-03-29, 16:42

ccya965041 寫:呢邊比帶手機,大把人上堂攞手機出黎SEND SMS,

係咪爽到彈起?

我諗呢個都係外國留學生變壞變得咁快嘅原因之一… :?
見到有好多同學或者朋友一去到美國或者英國讀書,過一排就變成晚晚蒲bar又或者四圍搞屎棍嘅MK :? :? :?

日日蒲嗰啲人我都識,最後喺英國讀唔成書,要讀嗰啲私立大學(心照)
IGCSE 既數學都可以肥 :?
(嗰啲十一個蘋果,揀某一個既機會率幾高咋喎,極其量咪係 statistics 嗰啲嘢)
bananasims
太陽會員

文章KX675 » 2010-03-29, 21:17

我學校比帶電話(校長話方便我地聯絡 :oops: ),不過唔比開(無人捉)。
考試中,潛水 sosad
圖檔
頭像
KX675
土星會員

文章bteonnsg » 2010-04-17, 10:04

係咪爽到彈起?

我前幾日擺番部iPod Touch落褲袋嘅時候

我隔離條友攞左個套嚟玩(雖然我唔知有咩好玩),搞到個阿SIR收左我部IPOD :oops:
bteonnsg
地球會員

上一頁

回到 [C2] 校園學術

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客