SIM3的評測

全球最暢銷遊戲-模擬市民討論區。[I-Circle 模擬市民網]
版面規則
  • I-Circle 模擬市民網也有模擬市民 3 的教學以及解決問題的方法。
  • 如果文章有相關的子版面,需到該子版面發表而非在本版面。

SIM3的評測

文章s33422 » 2009-06-11, 00:11

SIM3最大特點是社區間不再需要切換,不用每到社區也要更換地圖.
但為了維持遊戲速度,不少社區設施也用了圖片代替了以往2代的設施.
現在到餐廳和其他地方也看不到內部,感覺趣味減了很多.
希望這不是同時表明了SIM3不會出像SIM2一樣的開店達人的資料片.
畢竟開店達人是SIM2的其中一片代表作.
(雖然SIM2也不能看工作的地方啦...

另外,職業方面也少了很多趣味性.
像是SIM2的時候,職業達至最高級是上班的方法層出不窮,
看看不同職業的上班方式也是一種不錯的趣味.
(以往就有看過警察滿級後變身超人上班的事(笑
現在的升職不像SIM2那樣,只要滿足條件,很快就能升級,
而是要一點一點的加滿升職條.
但感覺無視掉機會的話,被革職的機會也少了很多.

另外,很多小部的精細事物也更改了.
物品感覺上種類比SIM2少了.
而和上一代不同的是,
這代用低級的物品會下降心情,
心情的變化和種類較上一代為多.
而且也多元化了.
以前要提高工作表現,主要是要滿足小人的需求,
現在,心情變成了一個新的升職元素,
算是一個很大的改變.

另外,社區中的人物也少了不少.
想必有玩過SIM2的人一定也記得,SIM2會不斷隨出大量配角,
方面遊戲運行的.
像是女傭,小郵差等.
但感覺這代轉用了"輪換"模式,
來來去去也是那幾個人,對想把女傭把回來的我也増加了不少麻煩.
(畢竟原有的配對大部分也名花有主了.

雖然改動了不少,
但SIM3明顯也加了不少互動性的選項.
像是工作時可以選擇工作態度,運動時選擇鍛鍊度等.
人物的模組比上一次更仔細了.
遺憾是沒法看小人在社區的MOD.

運動方面的比賽也比較貼心和有趣,
不太肯定其他職業有沒有這種特別的上班活動.
(有興趣的人可以試試看~

最後不得不提小人的動作.
小人的靈活度比SIM2低,上下樓梯和轉身時也比SIM2麻煩.
像是小孩轉身要走到老遠的地方等.
這令很多SIM3內設的房子管看不管用.
空間也必需大很多才能更貼心.

剩下的,就是希望可以在SIM3的資料片中加入更多的新元素,
完善和改進現在的SIM3
s33422

Re: SIM3的評測

文章bananasims » 2009-06-11, 08:54

其實我覺得 EA 整咁少 object,可能因為佢覺得個創造風格功能已經夠

小人的靈活度比SIM2低,上下樓梯和轉身時也比SIM2麻煩.
非常同意,如果條走廊得一格都唔知點行
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-06-11, 11:12

佢上落樓梯都要停一停 :cry:
頭像
人仔
金星會員

文章bteonnsg » 2009-06-11, 12:26

你想點?想一隻SIMS3主程式D野有晒SIMS2咁多隻資料片+組合+主程式D野?

另外,職業方面也少了很多趣味性.
像是SIM2的時候,職業達至最高級是上班的方法層出不窮,
看看不同職業的上班方式也是一種不錯的趣味.
(以往就有看過警察滿級後變身超人上班的事(笑
現在的升職不像SIM2那樣,只要滿足條件,很快就能升級,
而是要一點一點的加滿升職條.
但感覺無視掉機會的話,被革職的機會也少了很多.

我反而覺得SIMS3升級方法仲多
你唔係又想1隻主程式有晒SIMS2全套十幾個職業呀?
一分錢,一分貨架啦
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-06-11, 12:29

唔係喎,Sims 3 貴過 Sims 2 接近一半 :oops:
不過佢只係做到 Sims 2 base game 既少少野
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-06-11, 12:33

bananasims 寫:唔係喎,Sims 3 貴過 Sims 2 接近一半 :oops:
不過佢只係做到 Sims 2 base game 既少少野

但係SIMS3鬥SIMS2嘅話

我覺得SIMS3贏

至少模擬LOAD一個社區都夠你食個杯麵嘅時間就死罪啦- -
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-06-11, 12:34

不過 Sims 2 耐玩性高好多
而家我都覺得好悶
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-06-11, 12:42

bananasims 寫:不過 Sims 2 耐玩性高好多
而家我都覺得好悶

但係SIMS3可以搵鬼玩

SIMS2唔得

又無心情

我最鍾意佢有得升級

不過SIMS3竟然無跳水板同斜池,搞錯
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-06-11, 12:43

我覺得 Sims 3 無野特別,都係唔及 Sims 2 好玩
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-06-11, 12:47

bananasims 寫:我覺得 Sims 3 無野特別,都係唔及 Sims 2 好玩
係呀?

不過等SIMS3出資料片先再算啦,依加得1隻主程式咁陽春實唔夠SIMS2黎

另外點解我見到軍事基地但係無圖示?(因為未考完試,要繼續用偷跑TEST野,要考左試先可以攞番隻正版出嚟COVER番偷跑)
bteonnsg
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-06-11, 12:48

bteonnsg 寫:
bananasims 寫:我覺得 Sims 3 無野特別,都係唔及 Sims 2 好玩
係呀?

不過等SIMS3出資料片先再算啦,依加得1隻主程式咁陽春實唔夠SIMS2黎

另外點解我見到軍事基地但係無圖示?(因為未考完試,要繼續用偷跑TEST野,要考左試先可以攞番隻正版出嚟COVER番偷跑)

偷跑都有呀
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章bananasims » 2009-06-11, 12:54

bteonnsg 寫:
係呀?

淨係主程式比已經唔掂,咁少 object 可以買
間唔中無咗圖示,你可以 reload
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-06-11, 13:01

bananasims 寫:
bteonnsg 寫:
係呀?

淨係主程式比已經唔掂,咁少 object 可以買
間唔中無咗圖示,你可以 reload

不過佢有自己改色,同埋SIMS3唔係重物品,係重生活模式

就好似攞RCT3同RCT2比咁
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-06-11, 13:05

生活係好過模擬市民 2,不過起樓簡直係大退步
bananasims
太陽會員

文章bteonnsg » 2009-06-11, 13:06

bananasims 寫:生活係好過模擬市民 2,不過起樓簡直係大退步

唔知係咪因為我係唔鍾意起屋果類人,我反而無乜所謂
bteonnsg
地球會員

文章bananasims » 2009-06-11, 13:07

喺 TS3 我係無興趣起樓,特別係裝飾間屋,黎黎去去都係嗰幾幅
bananasims
太陽會員

文章s33422 » 2009-06-11, 13:59

係SIM3既生活方面有所改進既就只有社區唔洗LOAD黎LOAD去.
人仔既AI同靈活度都比以往差左.
呢代D人仔一有時候就去玩電腦,即使佢既性格係戶外,運動.(呢兩種性格唔鐘意玩電腦,有圖示可睇
如果冇電腦就去睇書,照鏡.

場景中社區內基本上會用上的都只有健身和圖書館,
其他的感覺都不太可取.
畢竟上班其實不用拱公司也會自動去,而上班時又看不到小人在工作.
另外,參選XXX的功用我也不太理解,感覺不太好用.
約會時經常會變成"無聊話題"之類的東西減心情,
而且又看不到建築物內部.

感覺這代最有意思的還是釣魚,園藝和收集.
另外,玩鬼也算比較有新意.

SIM3算是把2代的大部分東東精簡後結合在一起,
現在更令人好奇資料片還有什麼可以増加的空間.
難道又是度渡?大學等?
s33422

文章人仔 » 2009-06-11, 14:41

我比較想佢出開店...
頭像
人仔
金星會員

文章bteonnsg » 2009-06-11, 15:15

s33422 寫:係SIM3既生活方面有所改進既就只有社區唔洗LOAD黎LOAD去.
人仔既AI同靈活度都比以往差左.
呢代D人仔一有時候就去玩電腦,即使佢既性格係戶外,運動.(呢兩種性格唔鐘意玩電腦,有圖示可睇
如果冇電腦就去睇書,照鏡.

場景中社區內基本上會用上的都只有健身和圖書館,
其他的感覺都不太可取.
畢竟上班其實不用拱公司也會自動去,而上班時又看不到小人在工作.
另外,參選XXX的功用我也不太理解,感覺不太好用.
約會時經常會變成"無聊話題"之類的東西減心情,
而且又看不到建築物內部.

感覺這代最有意思的還是釣魚,園藝和收集.
另外,玩鬼也算比較有新意.

SIM3算是把2代的大部分東東精簡後結合在一起,
現在更令人好奇資料片還有什麼可以増加的空間.
難道又是度渡?大學等?

我用帕羅,佢有不安於室,佢一次電腦都無玩過喎(除左我叫佢寫小說)
bteonnsg
地球會員

文章s33422 » 2009-06-11, 16:11

那各人性格也有影響,
可能會不停地去讀書,不停地去玩電腦,不停地去玩鏡子.
原因不明.

我的人仔運動愛好,平時按電腦也有個不喜歡的圖示,
結果不停地去玩電腦,就是如此而已
s33422

下一頁

回到 [A1] 模擬市民系列

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 132 位訪客