The Sims 4畫質問題

全球最暢銷遊戲-模擬市民討論區。[I-Circle 模擬市民網]
版面規則
  • I-Circle 模擬市民網也有模擬市民 3 的教學以及解決問題的方法。
  • 如果文章有相關的子版面,需到該子版面發表而非在本版面。

The Sims 4畫質問題

文章KeroChu » 2013-09-01, 13:32

就我個人而言,模擬市民4既畫質簡直喺Fail

呢個世界有樣嘢叫Uncanny Valley,如果一樣物件太過類似一個人,但又未去到一個地步人類望落去果陣會覺得自然既,好大機會會令人憎恨(i.e. 喪屍)

模擬市民二既人仔某程度跌左落去呢個Uncanny Valley,只喺因為果陣既Engine未夠先進,但喺果陣TS2既玩家喺成熟既人,佢地知道呢個喺創世大作,所以佢地接受左

去到TS3,個Game Engine已經進步不少,已經有能力將人仔從Uncanny Valley中打救出來,所以咪比TS2更加成功

模擬市民4既畫質跌入左Uncanny Valley,我個人覺得好核突,不過人人對Uncanny Valley既定義不同,或者會有眼殘人士覺得WOW The Sims 4既畫質實在太好 lol

Comparison:

The Sims 2:
圖檔
面容,髮型線條生硬,而且動作不太自然,皮膚顏色因為燈光問題未得自然
但作為第一代有樣出既The Sims,個Engine唔夠Sophisticated可以接受

The Sims 3:
圖檔
線條質素有所改善,而且動作表情開始傾向自然

The Sims 4:
圖檔
面容,髮型線條生硬,面部表情未夠自然

邊個勁D,即刻高下立見

圖檔

Comparison with other games

Medal of Honor Warfighter
圖檔

Battlefield 3
圖檔
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

Re: The Sims 4畫質問題

文章Managzium » 2013-09-01, 23:14

話唔定係CAP圖時將QUALITY降低呢
我喺YouTube上的影片:
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章KeroChu » 2013-09-02, 07:02

會唔會將完美既曲綫拉做直線先?
頭像
KeroChu
地球會員

文章SWChan » 2013-09-02, 07:58

佢地一向用泥試 game同 cap圖既果部電腦既硬件廢到無倫,咁佢降低質素泥影一d都唔出奇
SWChan
天王星會員

文章Managzium » 2013-09-02, 15:54

SWChan 寫:佢地一向用泥試 game同 cap圖既果部電腦既硬件廢到無倫,咁佢降低質素泥影一d都唔出奇

又啱喎
上次睇佢玩Into The Future都窒下窒下,佢已經係淨裝主程式同Into The Future都窒下窒下,咁就證明到佢用嘅嗰部機係真係廢機
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章KeroChu » 2013-09-06, 14:55

真喺悲哀,有無可能咁樣倒自己米
頭像
KeroChu
地球會員

文章Managzium » 2013-09-08, 00:14

可能EA啲彈藥根本無意放喺SIMS上面,出第4代只係純粹敷衍下我地呢啲SIMS玩家而已
Managzium
火星會員

文章KeroChu » 2013-09-11, 17:04

Managzium 寫:可能EA啲彈藥根本無意放喺SIMS上面,出第4代只係純粹敷衍下我地呢啲SIMS玩家而已

EA班_ _一喺就咪_出,一喺就出D可以滿足大家既嘢

得,我只會Cling on The Sims 3,The Sims 4 收皮啦
頭像
KeroChu
地球會員

文章Managzium » 2013-09-13, 00:32

KeroChu 寫:
Managzium 寫:可能EA啲彈藥根本無意放喺SIMS上面,出第4代只係純粹敷衍下我地呢啲SIMS玩家而已

得,我只會Cling on The Sims 3,The Sims 4 收皮啦

其實我對SIMS4 嘅唯一期望就係「不要再用RABBIT HOLE」,其他嘢都唔夠呢樣重要
Managzium
火星會員

文章KeroChu » 2013-09-13, 22:09

Managzium 寫:
KeroChu 寫:

其實我對SIMS4 嘅唯一期望就係「不要再用RABBIT HOLE」,其他嘢都唔夠呢樣重要

咁當然,Rabbit Hole都喺其中一個Issue要Address
但喺我覺得返工地點既Rabbit Hole唔多唔少都令隻Game容易玩唔少
話曬邊得來咁多時間照顧所有人仔返工
頭像
KeroChu
地球會員

文章SWChan » 2013-09-14, 12:27

其實點解你地咁憎 rabbit hole?
SWChan
天王星會員

文章bananasims » 2013-09-14, 21:25

rabbit hole 淨係得個殼,邊好玩
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KeroChu » 2013-09-15, 19:53

但喺我覺得Rabbit Holes有佢既存在價值,因為佢可以令到遊戲部份地方簡單化
例如戲院咁,簡睇乜嘢戲之後就得,方便唔少
工作地方既Rabbit Hole亦都令到遊戲簡單化,老實講單玩一個人仔都還可以
如果4個人仔一個家庭的話點樣睇曬四個先?所以Rabbit Hole如果要改都要改得唔好太複雜

真喺好怕將辦公室政治擺落呢種Game入邊
頭像
KeroChu
地球會員

文章wing752752 » 2014-04-18, 01:55

希望sims4唔好有咁多bug..
wing752752
天王星會員

回到 [A1] 模擬市民系列

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 28 位訪客