考慮緊好唔好買大學,大家比啲意見丫~

全球最暢銷遊戲-模擬市民討論區。[I-Circle 模擬市民網]
版面規則
  • I-Circle 模擬市民網也有模擬市民 3 的教學以及解決問題的方法。
  • 如果文章有相關的子版面,需到該子版面發表而非在本版面。

考慮緊好唔好買大學,大家比啲意見丫~

文章IMMIO » 2013-03-05, 16:20

原本諗住唔買大學既
但經朋友講幾講又心思思
唔知大家對大學點睇呢? :D
IMMIO
木星會員

Re: 考慮緊好唔好買大學,大家比啲意見丫~

文章Managzium » 2013-03-05, 20:26

暫時就發現呢啲資訊:
1.多咗幾種特徵
1.1「不擅交際」
1.2「前衛」(對藝術科科目有重大幫助,亦有利於塗鴉)
1.3「難以抗拒」(人仔有一種令人著迷嘅氣息,容易受他人歡迎)
2. 新增咗一啲技能
2.1「社交網絡」
2.1.1 要提升「社交網絡」可以透過SEND SMS、寫BLOG同用手機APP去同其他人仔建立人際網絡
2.1.2 要提升「社交網絡」亦都可以透過手機去瀏覽網頁、串流影片,又或者閱讀社交網絡專書(即係技能書)
2.1.3 建立一個BLOG並發佈訊息係吸納FANS同賺錢嘅好方法,同時亦都可以提升「社交網絡」技能
2.2「科學」
2.3「街頭藝術」
3.原有嘅特徵作出咗修改
3.1「心不在焉」(會令人仔喺大學時因為唔專心而面臨更多嘅挑戰)
3.2「天才」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀商科有好大嘅幫助)
3.3「園藝高手」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀理化科有好大嘅幫助)
3.4「天生的廚師」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀藝術科有好大嘅幫助)
3.5「巧手」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修裒科技科有好大嘅幫助)
3.6「感覺敏銳」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀商科有好大嘅幫助)
3.7「採集者」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀科學科有好大嘅幫助)
3.8「書呆子」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀傳媒科有好大嘅幫助)
3.9「有藝術氣息」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀藝術科有好大嘅幫助)
3.10「無法忍受藝術」(有呢個特徵嘅人仔喺大學入面唔適合修讀藝術科)
3.11「電腦天才」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀科技科有好大嘅幫助)
3.12「領悟力強的雕塑家」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀藝術科有好大嘅幫助)
3.13「勇敢」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀科技科有好大嘅幫助)
3.14「有紀律」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀體育科有好大嘅幫助)
3.15「笨拙」(有呢個特徵嘅人仔喺大學入面唔適合修讀體育科)
3.16「膽小鬼」(有呢個特徵嘅人仔喺大學入面唔適合修讀科技科)
3.17「運動健將」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀體育科有好大嘅幫助)
3.18「電視迷」(有呢個特徵嘅人仔喺大學入面唔適合修讀體育科)
3.19「交際手腕高明者」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀傳媒科有好大嘅幫助)
3.20「交際花」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀傳媒科有好大嘅幫助)
3.21「天生的表演者」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀藝術科有好大嘅幫助)
3.22「害羞」(有呢個特徵嘅人仔喺大學入面唔適合修讀傳媒科)
3.23「揩油高手」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀商科有好大嘅幫助)
3.24「獨行俠」(有呢個特徵嘅人仔喺大學入面唔適合修讀傳媒科)
3.25「輸家」(有呢個特徵嘅人仔喺大學入面唔適合修讀傳媒科)
3.26「魅力滿點」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀商科有好大嘅幫助)
3.27「工作狂」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀傳媒科有好大嘅幫助)
3.28「明星特質」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀藝術科有好大嘅幫助)
3.29「節儉」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀商科有好大嘅幫助)
3.30「膽大妄為者」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀科技科有好大嘅幫助)
3.31「邪惡」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀商科有好大嘅幫助)
3.32「野心勃勃」(有呢個特徵嘅人仔喺大學會比較容易取得好成績)
3.33「釣客」(有呢個特徵嘅人仔喺大學修讀科學科有好大嘅幫助)
4.所有人仔嘅手機都會換成智能電話,除咗有舊手機一切嘅功能之外,仲可以SEND SMS、寫BLOG、提高建立社交網絡技能、利用更高像素嘅手機去提升攝影技能、註冊大學,仲可以隨時隨地管理人仔嘅社交圈子,甚至可以自訂手機嘅造型(即係轉色,但目前只有黑色)
5.讀大學並唔係因為無聊而去讀,手持一張大學學位畢業證書嘅人仔喺入行時職業水平會比較高、人工更高、獲取更多次職業獎勵,仲可以更快咁賺取職業經驗(即係會快啲升職咁解)
6.大學入面總共有6個科目俾人仔揀,分別係商科、科技、理化及醫科、傳媒、藝術、體育
7.無論你個人仔係讀咩科都好,最終出嚟嘅成績都係好重要,最終成績會直接或間接人仔喺社會入面係咪一個成功人士。成績優異嘅人仔係會俾工搵,而唔駛自己去搵工,俾工搵嘅人仔會一開始就係職業生涯嘅第4級開始做
8.有關宿舍
8.1 讀大學嘅人仔可以住宿舍,喺宿舍入面可以識到好多唔同嘅朋友並分成三個社交圈子:宅男宅女、叛逆男女、型男索女
8.2 有時啲室友好麻煩,人仔可以透過互動去趕走佢,又或者可以透過正式嘅途徑去趕走佢,管理中心都會接受重新分配室友嘅要求
8.3 同室友建立關係等如識多個朋友,人仔可以要求室友去執房、煮飯、修理嘢,總之用「一個唔駛錢嘅管家」去形容佢就最好不過
9.多咗一種新品種嘅人仔:植物模擬市民
10.申請入大學時,大學會派隻吉祥物「駱馬」去你人仔屋企送禮物俾人仔
10.1 大學所送俾人仔嘅禮物有T-SHIRT、旗仔、同吉祥物公仔兩隻(吉祥物公仔係要嚟召喚吉祥物,每召喚一次都會消耗一隻吉祥物公仔)
11.使用智能手機去睇片、上網等等,都會獲得一個「手機癮」心情(正面的)
12.大學本身係一個獨立嘅城市,就好似去旅行咁...
13.如果人仔唔夠錢駛,可以去管理中心度申請助學金
14.喺大學城人面係冇工可做嘅,所以人仔可以去科學大樓度捐嘢去賺§
14.1「捐笑聲」,賺§150,有個正面嘅心情「咯咯笑」(持續7小時,有呢個心情嘅人仔將會不定期咁自己喺度傻笑,並且呢個自動性嘅動作係冇得取消的)

其實佢今次製作都不遜於之前出嘅「異能新世紀」,所以都算係幾抵買...
(以上資料會不定期作出更新)
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 Managzium 於 2013-03-06, 17:06 編輯,總共編輯了 11 次。
我喺YouTube上的影片:
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2013-03-05, 21:16

睇哂你比既料資
好簡單,性格影響命運!! :lol:
咁你會唔會拍啲片上youtube呀?
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2013-03-05, 21:18

仲未決定...
但係真係多咗好多嘢玩...
製作分分鐘拍得住「花樣年華」(即係仲勁過「異能新世紀」)
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2013-03-05, 21:20

Managzium 寫:仲未決定...
但係真係多咗好多嘢玩...
製作分分鐘拍得住「花樣年華」(即係仲勁過「異能新世紀」)

其實我最想知既係,幫人畫"裸體畫",張畫會變成點架?
可唔可以拍條片睇呀?
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2013-03-05, 21:33

盡量拍俾妳睇
Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2013-03-05, 22:36

Managzium 寫:盡量拍俾妳睇

好呀~麻煩哂~ :mrgreen:
順便問下,如果入讀大學係異能人仕
咁有冇咩特別嘢發生?
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2013-03-05, 23:13

暫時未發現有...
Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2013-03-05, 23:22

Managzium 寫:暫時未發現有...

張相個隻就係吉祥物?
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2013-03-06, 01:02

Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2013-03-06, 13:16

Managzium 寫:

今日仲有冇發現到啲咩新嘢呀? :D
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2013-03-06, 17:00

而家開始繼續研究
Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2013-03-06, 19:59

Managzium 寫:而家開始繼續研究

唔好忘記拍片喎~
我想點:

植物人
裸體畫
召奐吉祥物

:mrgreen:
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2013-03-06, 20:04

頭兩個都仲未研究好,召喚真係冇嘢好影
Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2013-03-06, 20:25

Managzium 寫:頭兩個都仲未研究好,召喚真係冇嘢好影

咁你慢慢研究,我會等 :D
IMMIO
木星會員

文章ssd21345 » 2013-03-06, 21:33

發覺做一次街藝好賺得錢,一次=1500$?2500$?Forgot :oops:
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

文章bananasims » 2013-03-06, 21:45

得一個禮拜讀一個學期,唔掂喎…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Managzium » 2013-03-06, 23:17

邊有千位...
百位咋~
做日常工作先有千位
Managzium
火星會員

文章kamkafu » 2013-03-11, 08:26

一定要買 因為當人仔 成功在年輕族群地位上升 會自選加多一個 特徵
kamkafu
天王星會員

文章Managzium » 2013-03-11, 15:50

咁都唔代表一定要買架喎
Managzium
火星會員

下一頁

回到 [A1] 模擬市民系列

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客