建造模式,編緝城鎮

全球最暢銷遊戲-模擬市民討論區。[I-Circle 模擬市民網]
版面規則
  • I-Circle 模擬市民網也有模擬市民 3 的教學以及解決問題的方法。
  • 如果文章有相關的子版面,需到該子版面發表而非在本版面。

建造模式,編緝城鎮

文章TTerry_Hk » 2012-12-10, 17:51

建造模式,編緝城鎮問題

我就鐘意起屋好少玩
但係有一個問題令我好煩腦

我起屋會用編緝成鎮搵空地起
但次次起完一論
儲第一次都冇事
再起一論
第二次就出事

佢儲第二次時會死game
之後彈出視窗----關閉程式or等待程式回應
-----------------------------------------------------

甘我用普通建造模式起
都係儲第一次冇事
第二次出事
一係死game
一係就储存錯誤12
一係就儲存個畫面勁耐都冇跳番入game
SIMS.3
I LOVE THIS GAME
TTerry_Hk
土星會員

Re: 建造模式,編緝城鎮

文章mrtom » 2012-12-10, 20:59

個人經驗...通常起屋你愈加得多唔同expansion pack同stuff pack入去會比較易死...好似我咁好鐘意呢個用少少...果個用少少...加加埋埋就好易成日死game
mrtom
土星會員

文章Managzium » 2012-12-11, 14:05

唔夠RAM用都會出現呢個情況,玩SIMS3 最好就有4GB RAM
我喺YouTube上的影片:
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章ssd21345 » 2012-12-11, 21:31

Managzium 寫:唔夠RAM用都會出現呢個情況,玩SIMS3 最好就有4GB RAM

me 3GB
LOL
我無試過储存錯誤12...
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

文章Managzium » 2012-12-12, 02:05

ssd21345 寫:
Managzium 寫:唔夠RAM用都會出現呢個情況,玩SIMS3 最好就有4GB RAM

me 3GB
LOL
我無試過储存錯誤12...

我4GB
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章TTerry_Hk » 2012-12-13, 19:51

請問原本係幾多GB ?
點樣可以擴大儲存容量 ?
SIMS.3
TTerry_Hk
土星會員

文章Managzium » 2012-12-13, 20:18

RAM?
Managzium
火星會員

文章ssd21345 » 2012-12-14, 18:21

TTerry_Hk 寫:請問原本係幾多GB ?

自己去電腦鋪買新RAM之後裝到部主機(本人不知RAM location,serach it,rem. call your friend with good computer skill to install it.)
頭像
ssd21345
木星會員

文章TTerry_Hk » 2012-12-14, 22:28

ssd21345 寫:

自己去電腦鋪買新RAM之後裝到部主機(本人不知RAM location,serach it,rem. call your friend with good computer skill to install it.)

甘會擴大埋Sims儲檔容量 ?
仲有聽人講就算有4gb-ram
之後出更多既資料片都會另佢發生儲存錯誤12.地圖彈game,無限loading
SIMS.3
TTerry_Hk
土星會員

文章TTerry_Hk » 2012-12-14, 22:32

小弟嘗試過好多方法 :

(1) 發生錯誤代碼12時到編輯城鎮後再储
(2) 到大地圖再儲
(3) 開CCleaner修正檔
(4) 下載cff explore
(5) 把bad.檔改成backup.
(6) 去旅行再儲
(7) 打包人仔,搬屋

全部也不行 ;(
不是無限loading就是死game彈出桌面
SIMS.3
TTerry_Hk
土星會員

文章Managzium » 2012-12-15, 01:19

TTerry_Hk 寫:
ssd21345 寫:

甘會擴大埋Sims儲檔容量 ?
仲有聽人講就算有4gb-ram
之後出更多既資料片都會另佢發生儲存錯誤12.地圖彈game,無限loading

唔一定會出現啲咁嘅情況,唔好人地講就信,只要你部機夠勁,玩SIMS 3一定冇問題
唔夠勁就唯有自己改改佢,先由RAM好始搞,最少都加到上4GB
之後就係DC(Display Card),如果本身個DC唔掂,你都係會LAG LAG地甚至彈GAME
最後係CPU,當你以上兩樣都做哂但係又解決唔到個問題嘅話,咁你就換CPU啦
Managzium
火星會員

文章TTerry_Hk » 2012-12-15, 14:35

Lag就冇啦...
但係彈game就有時會
SIMS.3
TTerry_Hk
土星會員

文章Managzium » 2012-12-15, 15:32

你試下加到去4GB RAM先啦,都唔得先算啦
Managzium
火星會員

文章TTerry_Hk » 2012-12-15, 20:04

點算,原來我部電腦原本就係4GB RAM
SIMS.3
TTerry_Hk
土星會員

文章ssd21345 » 2012-12-16, 09:06

TTerry_Hk 寫:點算,原來我部電腦原本就係4GB RAM

check your video card(display card)or CPU.
頭像
ssd21345
木星會員

文章TTerry_Hk » 2012-12-16, 15:37

有張圖幫幫手睇下
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
SIMS.3
TTerry_Hk
土星會員

文章Managzium » 2012-12-16, 15:56

你部機如果係64BITS就好喇,因為64BITS冇咁多問題
Managzium
火星會員

文章TTerry_Hk » 2012-12-16, 17:06

甘姐係冇得救 ?
好似冇得升64 bits..
SIMS.3
TTerry_Hk
土星會員

文章Managzium » 2012-12-16, 17:33

係冇得改,但又唔係冇得救
試下換DC啦
我有個8成新嘅DC唔要,要就同我講
Managzium
火星會員

回到 [A1] 模擬市民系列

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 145 位訪客