有關彩蛋BUG

全球最暢銷遊戲-模擬市民討論區。[I-Circle 模擬市民網]
版面規則
  • I-Circle 模擬市民網也有模擬市民 3 的教學以及解決問題的方法。
  • 如果文章有相關的子版面,需到該子版面發表而非在本版面。

有關彩蛋BUG

文章Managzium » 2012-11-25, 16:19

由於小弟見到好多網友都討論彩蛋BUG嘅問題,但係小弟都試極都唔中呢個彩蛋BUG...
因此小弟用盡一切方法去嘗試撞中呢個彩蛋BUG,終於都撞到><
咁小弟又唔係真係為體驗呢個BUG而去撞,最緊要係研究個BUG點解會出現~
咁經過小弟多番研究,發現每收集一隻彩蛋都會更新個背包一次。姐係話個BUG係出現喺攞咗蛋同放入背包之間。
一個正常嘅程序係咁嘅:
取得物件在手-->由系統判斷該物件屬於咩類別-->從系統圖片庫中選出該物件嘅圖片-->將已選擇之圖片放喺玩家嘅行動列(左上角)-->人仔會做出指定動作-->人仔會喺系統嘅公共物件*庫入面取出「彩蛋籃」-->人仔將手上嘅彩蛋放入「彩蛋籃」-->系統會將彩蛋從「彩蛋籃」中取出-->放入人仔個背包-->人仔會收埋個「彩蛋籃」-->指令動作完成-->左上角嘅指令動作消失
成個過程中,彩蛋唔出現喺人仔背包係因為彩蛋入咗「彩蛋籃」,之後系統又要拎番隻彩蛋出嚟,但係系統又唔覺意咁拎埋個「彩蛋籃」出嚟。由於「彩蛋籃」係屬於系統嘅公共物件,不能歸人仔所有,因此收番個「彩蛋籃」入去系統嘅公共物件庫入面(隻彩蛋都擺埋入去)。所以人仔個背包入面會更新,但係最終都係冇彩蛋出現。
咁點解有時又會成功出現彩蛋呢?
咁係因為系統喺將彩蛋同「彩蛋籃」分離嘅嗰一刻及時喺系統嘅指定時間內做得切,所以冇事。

*
系統嘅公共物件嘅意思即係話本身嗰肄物件並唔屬於人仔,係系統有個位要嚟擺佢地嘅。例如煮嘢食時用嘅刀、焗嘢食時嘅嗰個鐵兜、煎嘢食時用嘅煎PANG等等
所有人都有權使用嘅,但係用完會還番俾個系統。
但由於系統所供應嘅物件每件都有自己嘅數目限制,所以玩家們都盡量避免使用太多,以免出現疾機情況
例如唔好煮太多餸,一人食就煮一份,唔好下下都用招待,因為招待嘅餸入面佢有好多份,每份都要有一隻碗或碟
我喺YouTube上的影片:
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

Re: 有關彩蛋BUG

文章IMMIO » 2012-11-25, 20:34

:?: 好深奧,但大至上都明! :roll:
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2012-11-25, 22:41

好深咩?
我已經盡量講到好淺架喇喎...
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章Abby.Ying » 2012-11-26, 10:35

多謝詳盡分析t.t
甘最終有無解決方法..我一粒彩蛋都摘吾到入袋呀
Abby.Ying
天王星會員

文章Managzium » 2012-11-26, 17:52

解決辦法又唔係冇,不過暫時只試到兩個...
1.開新GAME,開到唔中BUG為止(每個失敗嘅GAME都要SAVE)
2.轉換成電腦家庭(咁樣可以大大降低中BUG機率,因為電腦本身係唔會出事,但中BUG風險仍然唔低)
仲有一個超低能嘅解決方法,一但成功就可以將中BUG風險減至低於10%(原先中BUG機率係85%~97%)
就係喺深夜時(即係冇乜人嘅時候)去場地狂執蛋,執到冇事為止,但係呢個方法成功率係好低,所以我都唔會建議一啲冇乜時間玩嘅人去做
Managzium
火星會員

文章Abby.Ying » 2012-11-27, 14:43

全部都好哂時間t.t
一save就要等好耐,電腦家庭又好樣衰..
如果彩蛋無咩特別我就放棄了:(
Abby.Ying
天王星會員

文章Managzium » 2012-11-27, 15:12

彩蛋特別之處就係靚,可以用嚟做裝飾(如果唔怕俾人偷嘅話xd)
Managzium
火星會員

文章bananasims » 2012-11-29, 15:35

搭單問下…彩蛋有咩用 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Managzium » 2012-11-29, 17:01

bananasims 寫:搭單問下…彩蛋有咩用 :oops:

1.裝飾
2.拓
3.每「成功」執到一隻彩蛋就有5張節劵
Managzium
火星會員

文章Abby.Ying » 2012-11-29, 22:57

有用黎拓呢個功能已經夠哂值得收藏!
賣吾賣到錢架?
Abby.Ying
天王星會員

文章Managzium » 2012-11-30, 00:21

每隻蛋賣出去都唔同價錢,但係每隻蛋嘅成本價只係2蚊雞(賺到笑:D)
Managzium
火星會員

文章Abby.Ying » 2012-11-30, 13:26

姐系好似礦石拎去整寶石甘?
啊..好想執到..
但無時間玩
Abby.Ying
天王星會員

文章Managzium » 2012-11-30, 18:45

啱一半,礦石係由系統自然產生,完全係free goods
但係彩蛋係economic goods
Managzium
火星會員

回到 [A1] 模擬市民系列

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 131 位訪客