Supernatural Chat

全球最暢銷遊戲-模擬市民討論區。[I-Circle 模擬市民網]
版面規則
  • I-Circle 模擬市民網也有模擬市民 3 的教學以及解決問題的方法。
  • 如果文章有相關的子版面,需到該子版面發表而非在本版面。

Supernatural Chat

文章IMMIO » 2012-09-05, 20:32

不如張大家玩Supernatural既經驗大家係度分享下
(又可幫輕下bananasims! :D )

咁我先講
我用既: Fairy
時間: 大約玩左3hrs後,就彈Game
技能:同植物傾計,惡作劇,發光
技能對(其他小人):贈送仙子飛行,仙子撒嬌(只不過係縮小左之後,圍住個小人身邊飛)
地圖:月光瀑布

原來唔一定用到"巫師",都可以用鍊金術
同鍊金術既原料,大都可以係"Buydebug"Cheat度搵到
不過我暫時未搵到"瑩光蜥蝪"
同埋最好養蜜蜂,因為蜜糖同蜜蠟都係鍊金術原料
佢仲可以騎掃把(無論係咩物種都得架,應該!

魔法糖果/魔法?豆
我買左一棵叫:魔法糖果/魔法?豆植物
如果每食一次,有唔同效果,我暫時食左兩次
一次係小人皮膚變左"藍色",另一次就"昏睡"

寶石切割機一定要買,因為鍊金術係需要"寶石塵"
而鍊金術既蝴蝶,我發現如果唔係"罕見"嗰啲,似乎任何一種都可代替做原料

喪屍
原來花園就有鋪地板,啲喪屍一樣可以冒出黎
喪屋會食植物,所以最好植物有嘢圍住!

用Shift+郵箱,你會見到多左項"控制異能市民XXXX",我試過剔走喪屋同人狼,但都好似冇乜用!!
用Shift+小人,多左項"名人"(名人級數同點數,可以自己Set,今次唔洗識名人,都可以除時做到名人啦)

馬駝
一個紅色好似電話亭咁既嘢,可以靠佢去旅行,不過我仲未用!!

骷髏女僕
係"傢俱"有得買,佢自己會自動自覺做家務,不過如果你將屋企啲傢私升級"自我清潔"咁要佢黎好似冇乜用~

我暫時係發現咁多,如有新發現,再後補~
最後由 IMMIO 於 2012-09-06, 16:20 編輯,總共編輯了 3 次。
IMMIO
木星會員

Re: Supernatural Chat

文章bowie0345 » 2012-09-05, 20:43

我個Game D喪屍就算唔係月圓之夜都會冒出黎 :twisted:
有D喪屍 會係仙子,吸血鬼...
人狼可以用終生獎勵 做 大佬....
有無人知點樣唔用終生獎勵做大佬??
收蜜蜂要煙下蜂[巢],唔係會比蜜蜂針 :lol:
bowie0345
天王星會員

文章IMMIO » 2012-09-05, 20:55

bowie0345 寫:我個Game D喪屍就算唔係月圓之夜都會冒出黎 :twisted:
有D喪屍 會係仙子,吸血鬼...
人狼可以用終生獎勵 做 大佬....
有無人知點樣唔用終生獎勵做大佬??
收蜜蜂要煙下蜂[巢],唔係會比蜜蜂針 :lol:

我想問,你有無Down到個植物豆豆對付啲喪屍?
真係好鬼憎啲喪屋,佢哋已經食左我3棵樹(蘋果,香蕉,忘記左另一棵,里3棵我種左係花園出面)同仲有一棵"生命果"(里棵係花園入面)
IMMIO
木星會員

文章bananasims » 2012-09-06, 06:02

THANKS IMMIO ;)

豆豆植物响邊
而家寫緊仙子,比多啲料 8-)

我想問點變仙子
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章gordonfun1234 » 2012-09-06, 11:59

有呢d post 真係好。thank you IMMIO
螢光蜥蝪係釣番黎架~

我宜家玩緊巫師
魔法係透過平時不停"玩魔法"去練習就會學到新的魔法:
1. 幸運咒 成功對象既小人有「幸運」心情,失敗則是「不幸」心情
2. 轉化儀式 會幫一些收集回來的物品,例如 寶可,金屬等等的物件進去轉化,大多轉化成昆蟲或者其他寶石,沒有決定的可能,是隨機的。暫時確定蛇是不可能做到
3. 火焰咒 成功會令對方小人全身著火,失敗則自身全身著火。暫時未燒死個人,當小人全身著火後全身會被燒燶,然後不可能再出火焰咒(可惜)
4. 冰封咒 成功會令對方有覺得冷凍的心情,失敗則給了自己,可以冰封馬桶。 :?
5. 物件升級咒 可以幫物件升級,例如 自我清潔,防火等等,速度比技工技能升級更快,暫時未失敗過
暫時只有這麼多~

平日透過騎掃帚穿梭整個城鎮,也可以到騎掃帚表演用地表演賺小費

ps: 火焰咒和冰封咒會彼此抵消,意即冰封可以用來救火~

快餐食物多了腦凍冰淇淋,吃了後會多了「腦凍」心情。直釋英文'brain freeze',也就是思樂冰~
gordonfun1234
天王星會員

文章IMMIO » 2012-09-06, 16:10

bananasims 寫:THANKS IMMIO ;)

豆豆植物响邊
而家寫緊仙子,比多啲料 8-)

我想問點變仙子

報告:

變仙子??你意思用藥水定..??佢係有種魔法劑可以暫時變仙子,人狼同喪屍,吸血鬼
呀講開吸血鬼,原來用練金術,鍊到有種藥係for吸血鬼唔怕比日光曬親~

豆豆要係The Sims accXXX store度DL後,入到Game係"植物"購買

仲有地圖上多左撻地方,叫魔法XXX委賣店
嗰度可以買到鍊金術既原料,同魔法藥水(原料同魔藥,每次都隋機,唔一定齊!)
我曾買過支好難配到既"點石成金"
點石成金,只能點人類同死物
成金後物件或小人,一啲都唔金,幾分鐘後佢哋就會打回原形

另外再題多次"馬駝"(紅色電話亭)
佢既用途係送你去任何一撻地方,如委賣店,書局,雜貨店...etc,但不包括去環遊世界,中國,法國,埃及等地!!
好處係:如果你屋企比喪屍包圍,咁你整個馬駝係屋企,咁就唔洗出門口,都去到你想去既地方~

植物豆豆:
佢只能射直線,唔洗轉灣,所以差唔多要起到包住成圍成間屋企外圍,先叫安全

詹除同瑩光蜥蝪係要釣上黎先有

&我啱啱2個file Savegame有問題,又彈個咩"儲存12XXXXXXX,讀我XXXXXX"message出黎!
我又要重頭玩過Fairy同女巫,所以bananasims sorry呀(跪拜),我諗Fairy啲資料,短其內我交唔到貨 :cry:
最後由 IMMIO 於 2012-09-06, 16:28 編輯,總共編輯了 3 次。
IMMIO
木星會員

文章IMMIO » 2012-09-06, 16:14

gordonfun1234 寫:有呢d post 真係好。thank you IMMIO
螢光蜥蝪係釣番黎架~

我宜家玩緊巫師
1. 幸運咒 成功對象既小人有「幸運」心情,失敗則是「不幸」心情
2. 轉化儀式 會幫一些收集回來的物品,例如 寶可,金屬等等的物件進去轉化,大多轉化成昆蟲或者其他寶石,沒有決定的可能,是隨機的。暫時確定蛇是不可能做到
3. 火焰咒 成功會令對方小人全身著火,失敗則自身全身著火。暫時未燒死個人,當小人全身著火後全身會被燒燶,然後不可能再出火焰咒(可惜)
4. 冰封咒 成功會令對方有覺得冷凍的心情,失敗則給了自己,可以冰封馬桶。 :?
5. 物件升級咒 可以幫物件升級,例如 自我清潔,防火等等,速度比技工技能升級更快,暫時未失敗過
暫時只有這麼多~

平日透過騎掃帚穿梭整個城鎮,也可以到騎掃帚表演用地表演賺小費

快餐食物多了腦凍冰淇淋,吃了後會多了「腦凍」心情。直釋英文'brain freeze',也就是思樂冰~

吓~乜巫師係不停玩魔法先練到咒語架,我今日開左新file開始試玩女巫,等我以為不停係咁"鍊金"就可練到咒語添 :lol:
咁會唔會仙子又係要不停咁玩"魔法"呢?
今晚或者試下先
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2012-09-06, 17:02

駝馬唔係要嚟旅行架= ="
佢英文叫TRAVEL,中文翻譯譯錯咗...
舊嘢係要嚟送人仔去其他駝馬...
我喺YouTube上的影片:
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章gordonfun1234 » 2012-09-06, 17:26

Managzium 寫:駝馬唔係要嚟旅行架= ="

呵呵~有睇哈利波特都會知道個個既用處~
天王星會員

文章gordonfun1234 » 2012-09-06, 17:27

IMMIO 寫:
gordonfun1234 寫:有呢d post 真係好。thank you IMMIO
螢光蜥蝪係釣番黎架~

我宜家玩緊巫師
暫時只有這麼多~

吓~乜巫師係不停玩魔法先練到咒語架,我今日開左新file開始試玩女巫,等我以為不停係咁"鍊金"就可練到咒語添 :lol:
今晚或者試下先

一時諗吾起仙子都可以用魔法....你快d試下啦~想知有咩分別~ :lol:
天王星會員

文章IMMIO » 2012-09-06, 19:08

多謝提醒 :D
&多謝你尋日解答我既問題
>3<
IMMIO
木星會員

文章IMMIO » 2012-09-06, 19:11

gordonfun1234 寫:

呵呵~有睇哈利波特都會知道個個既用處~

你哋一定係睇左書同movie,所以記得咁指細
我只係睇movie,睇完就算,唔會去記佢哋啲嘢 XP
IMMIO
木星會員

文章IMMIO » 2012-09-06, 20:23

gordonfun1234 寫:
IMMIO 寫:
螢光蜥蝪係釣番黎架~

我宜家玩緊巫師
暫時只有這麼多~

今晚或者試下先

一時諗吾起仙子都可以用魔法....你快d試下啦~想知有咩分別~ :lol:

啱啱重頭再玩過Fairy,Fairy冇咩魔法可以去學,最多都係同人FD左之後,贈送飛行比對方,同做到精靈之后"開花"(開花技能唔係自己玩得黎,係網上睇返黎)
IMMIO
木星會員

文章bananasims » 2012-09-06, 21:23

佢話有個惡作劇係响駱馬做,但駱馬係邊度買返黎?
因為仙子惡作劇差呢樣…

http://thesims.i-circle.net/the-sims-3/ ... l/fairies/
幫手睇睇
圖遲啲會上載埋
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Managzium » 2012-09-06, 22:11

bananasims 寫:佢話有個惡作劇係响駱馬做,但駱馬係邊度買返黎?
因為仙子呢度差啲…

http://thesims.i-circle.net/the-sims-3/ ... l/fairies/
幫手睇睇
圖遲啲會上載埋

其實嗰個係打錯,應該係「駝馬」,而唔係「駱馬」...
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章bananasims » 2012-09-06, 22:13

Sorry 時間唔太多,未搵到…响邊度買的?
bananasims
太陽會員

文章Managzium » 2012-09-06, 22:34

bananasims 寫:Sorry 時間唔太多,未搵到…响邊度買的?

交通工具--->其他車輛
(需要安裝SUPERNATURAL)
Managzium
火星會員

文章IMMIO » 2012-09-06, 22:35

bananasims 寫:Sorry 時間唔太多,未搵到…响邊度買的?

仲有...
仙子仲有仙子小屋同仙子城堡,(係雜項定綢象嗰度有得賣)
仙子係仙子小屋或城堡,裡面可以跟仙子嘿咻,睡眠,小睡,喂仙仔甜酒,開party,規劃服裝..etc

還有仙子都需要月光
最後由 IMMIO 於 2012-09-07, 00:45 編輯,總共編輯了 1 次。
IMMIO
木星會員

文章Managzium » 2012-09-06, 23:06

經過我多次研究發現,俾殭屍咬完唔係個個都會變做殭屍,只要係活動家庭入面得一個人,就唔會變殭屍
Managzium
火星會員

文章bananasims » 2012-09-07, 04:38

篇野寫好咗喇,支藥係永久的…
bananasims
太陽會員

下一頁

回到 [A1] 模擬市民系列

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 159 位訪客