The Sims 3 疾機問題解決方法

全球最暢銷遊戲-模擬市民討論區。[I-Circle 模擬市民網]
版面規則
  • I-Circle 模擬市民網也有模擬市民 3 的教學以及解決問題的方法。
  • 如果文章有相關的子版面,需到該子版面發表而非在本版面。

The Sims 3 疾機問題解決方法

文章Managzium » 2012-05-06, 01:15

經過小弟多番實驗之後,終於都研究到唔疾機嘅方法!

首先,我要解釋咩叫疾機(我驚有人誤會疾機嘅意思)。疾機嘅意思即係人仔頭上粒晶繼續轉,但係所有嘢都唔郁同撳唔到制。

好喇,而家講預防及解決方法。

預防:
1.當畫面右上角出現「分享這份回傯!」時,你就撳入去,之後就喺張圖嘅左下角撳個垃圾桶,將回憶刪除(唔可以有太多嘅回憶,如果每人有一百個回憶,一家三口就有三百個回憶。所以我建議唔好儲存任何回憶。)
2.唔好用超級秘技去撳一個功能,個功能叫做「使我得知每個人」<--大概係咁嘅名
3.一個城市唔好有超過兩個SAVE檔
4.個人背包入面唔好擺太多嘢。以每行四件為準(每個只有一件,冇重覆),唔好多過五十行(可能部部機嘅容量都唔同,數字唔能夠百份百作準)
5.常見嘅地方唔好擺太多嘢(例如自己屋企)
6.盡量唔好用CHEAT去CHOK錢。GAME內應該有個CHOK CHEAT記錄表(我地唔會睇到,但都唔能夠排除呢舊嘢存在嘅可能),CHOK得越多,個表嘅FILE SIZE就越大,LOAD嘅時間亦會隨之而增加(呢啲都只係我嘅估計,可能係我估錯都唔定。不過我都覺得抱住「寧可信其有不可信其無」嘅心態會好啲...)

解決方法:
1.喺人物分析度搵回憶本,之後刪除所有回憶
2.唔好存有太多錢,容量始終係有限,用得越多LOAD得越耐呢個原理我相信大家知道

疾前先兆:
1.通常疾個陣都係有啲事要發生,例如小人被人被人錯誤指責或者係小人做啲衰野已經被全鎮人知道哂個時就會疾(類似名譽掃地)(資料由gordonfun1234提供)
2.有NPC正式轉化成吸血鬼個(資料由gordonfun1234提供)
3.有鎮民搬出或搬入都會(資料由gordonfun1234提供)

到咗最後,我都盡啲綿力去勸下大家,盡量唔好用MOD,因為MOD有一定嘅機率會同GAME內嘅原設定發生衝突

多謝閱讀,如有問題或其他解決方法可提供,請不妨提出!
最後由 Managzium 於 2012-06-30, 01:41 編輯,總共編輯了 1 次。
我喺YouTube上的影片:
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

Re: The Sims 3 疾機問題解決方法

文章Managzium » 2012-05-06, 13:05

麻煩大家睇完俾個回覆我...
唔想個POST沉...
http://www.youtube.com/user/uzijjkk/vid ... rid&view=0
Facebook都有片,要ADD咗先睇到,要ADD嘅話就PM我啦^^
Managzium
火星會員

文章ssd21345 » 2012-05-06, 15:46

:D thanks
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

文章Managzium » 2012-05-06, 19:41

終於有人回喇><
好感動T^T
Managzium
火星會員

文章bananasims » 2012-05-06, 23:11

個回憶真係好討厭,又無得熄咗佢
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Managzium » 2012-05-07, 00:23

好似係因為裝咗花樣年華先會有, 如果係咁我覺得會有人因此而剷咗個花樣年華...
Managzium
火星會員

文章EErops » 2012-05-07, 10:07

好有心機去試解決方法! 多謝分享心得!
頭像
EErops
天王星會員

文章Managzium » 2012-05-07, 22:40

好開心, 終於有人識欣賞><
Managzium
火星會員

文章hihi3166 » 2012-05-08, 21:13

多餘...
1.用小D MOD(用SIMS3Pack會冇咁LAG//將多個Packages整合成一個)...唔用最好
2.再用埋NRaas_Overwatch
3.刪除 我的文件->Electronic Arts->SIMS3 FILE内simCompositorCache.package和CompositorCache.package(用來暫存...要定期清)
4.SIMS3開太耐會LAG...間中從開SIMS3

另NRaas_Overwatch要d3dx9_31.DLL放入SIMS3安裝FILE->BIN內先有效
hihi3166
天王星會員

文章hihi3166 » 2012-05-08, 21:23

bananasims 寫:個回憶真係好討厭,又無得熄咗佢

可以關...用NRaas_MasterController->設定->允許即時回億->FALSE
hihi3166
天王星會員

文章Managzium » 2012-06-12, 13:50

hihi3166 寫:

可以關...用NRaas_MasterController->設定->允許即時回億->FALSE

個NRaas_MasterController係咩嚟架?
Managzium
火星會員

文章ssd21345 » 2012-06-14, 19:01

Managzium 寫:
hihi3166 寫:

個NRaas_MasterController係咩嚟架?

一個mod
bananasims食banana啦--->不准看
頭像
ssd21345
木星會員

文章pangpangbee » 2012-06-28, 16:16

唔該晒!!!!
pangpangbee
天王星會員

文章gordonfun1234 » 2012-06-29, 12:30

唔該哂樓主,通常疾個陣都係有D事要發生,例如小人被人被人錯誤指責或者係小人做D衰野已經被全鎮人知道哂個時就會疾,另外有NPC正式轉化成吸血鬼個時又會疾,或者有鎮民搬出或搬入都會~
gordonfun1234
天王星會員

文章Managzium » 2012-06-29, 18:57

gordonfun1234 寫:唔該哂樓主,通常疾個陣都係有D事要發生,例如小人被人被人錯誤指責或者係小人做D衰野已經被全鎮人知道哂個時就會疾,另外有NPC正式轉化成吸血鬼個時又會疾,或者有鎮民搬出或搬入都會~

多謝您寶貴嘅意見
如果您唔介意嘅話,我想將您所講嘅嘢擺埋入去~
Managzium
火星會員

文章gordonfun1234 » 2012-06-29, 19:26

OK當然無問題啦~
gordonfun1234
天王星會員

文章Managzium » 2012-06-30, 01:34

謝謝~~
Managzium
火星會員

文章cannis428 » 2012-07-10, 16:39

我想問..點樣唔存咁多錢~__~??
cannis428
天王星會員

文章Managzium » 2012-07-10, 17:31

日日去SPA度駛錢
餐餐出街食
Managzium
火星會員

文章TTerry_Hk » 2012-07-12, 23:57

有冇人可以教下如何阻止回憶發生?
錯誤碼:12實在太過煩擾我...
SIMS.3
I LOVE THIS GAME
TTerry_Hk
土星會員

下一頁

回到 [A1] 模擬市民系列

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客