將列車調去另外一種路軌(中文版)!(必睇)!

達到特別效果及功能的教學文章。

版主: RCT4

版面規則
  • 搜尋有否相同或重覆的文章。
  • 必須為原創文章,嚴禁轉載文章。

將列車調去另外一種路軌(中文版)!(必睇)!

文章RCT4 » 2008-02-16, 22:43

以下係一個有可能令你今生都用唔到RCT3的教學,所以唔該跟足指示同三思而後行!
以及,如果在嘗試期間損壞遊戲,我吾會負上任何責任!

宜家,我會教你地係Extened Coaster度加三種車,但你要取代原本既其中三種車:
首先,上網down個叫Tiny Hexer既亂碼編輯器(免費)
圖檔
^然後將你要edit既file save個後備(通常要edit既都係.common.ovl)
裝左個Tiny Hexer,然後執行。
開啟C:/programme file/Atari/Roller Coaster Tycoon 3/tracks/Endless,簡Endless.common.ovl
圖檔
宜家你會睇到一堆咁既野
圖檔
可以開始啦!

1. 將Extened Coaster car轉去B&M Diving Machine car,咁你就可以做到完美既RCT3版過山車王啦!
圖檔
^將"Extened"以"Oblivion"取代
圖檔
^好似咁
然後去FILE簡SAVE AS,再簡"Endless.common.ovl",然後禁SAVE
圖檔
^佢會問你里D野,然後禁YES
宜家個file取代左舊有果個,就所以點解你之前要save個後備
你宜家可以入game啦,係coaster度簡番Extened Coaster,但係你見到既第一部車應該會係垂直過山車既車
圖檔
如果你個game炒左,即係話你做錯左
用你之前個後備取代番你玩殘左果個

2. 宜家教你將StandUpTwister換去Arrow LayDownCoaster,佢可以做出真實D既飛行過山車
同之前既一樣,緊記save個後備
但係今次,將"StandUpTwister"
圖檔
以"LayDownCoaster"取代
圖檔
再將佢好似之前咁SAVE AS "Endless.common.ovl"
宜家個file取代左舊有果個,就所以點解你之前要save個後備
入game之後,再係番Extened Coaster個car list度搵躺下雲霄飛車既車
圖檔

3. 最後,你會將HyperTwister轉去Intamin AG StormRunner,咁你又可以做到完美既RCT3版十環過山車啦
同之前既一樣,緊記save個後備
今次有少少難道,由於"StormRunner"比"HyperTwister"短一個字節,所以你要係代表"StormRunner"既最後個r既數字度打00,好似咁:
圖檔
再將佢好似之前咁SAVE AS "Endless.common.ovl"
入game之後,再係番Extened Coaster個car list度搵Hershey's StormRunner既車
圖檔

一D你須要睇既資料:
1. 你可以到<遊戲programme file>/Cars/CoasterCars或<遊戲programme file>/Cars/TrackedRideCars度睇RCT3裏面有咩車用同叫咩名
2. 任何既車如果同你準備取代既車既名長度同樣或較短都岩用,當然當中有部分組合會引致炒車或者個game炒
3. 如果你準備用於取代既車既名長度較短,你需要係只係得數字同英文字果邊,係車名最後既字母之後以00埴補剩低既位

歡迎發現更多新組合;)

[ 本文章最後由 RCT4 於 2008-3-29 15:10 編輯 ]
頭像
RCT4
火星會員

Re: [教學] 將列車調去另外一種路軌(中文版)!(必睇)!

文章銘仔 » 2008-02-16, 23:52

可能令你今生都用唔到RCT3的教學

唔通洗機都用唔到:D
頭像
銘仔
金星會員

Re: [教學] 將列車調去另外一種路軌(中文版)!(必睇)!

文章RCT4 » 2008-02-17, 09:32

原帖由 銘仔 於 2008-2-16 15:52 發表 圖檔

唔通洗機都用唔到:D

我意思係話如果你搞唔反掂果個file,而又以為自己好醒,唔save個後備的話就可能要delete個game,如果裝唔到--即係話你今生同RCT3無緣:'(
頭像
RCT4
火星會員

文章bananasims » 2008-02-17, 10:27

都幾複雜下 -.- 而且對我黎講無乜需要
不過都多謝分享~
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章RCT4 » 2008-02-17, 12:28

原帖由 bananasims 於 2008-2-17 02:27 發表 圖檔
不過都多謝分享~

唔太複雜啦。自己多D試下就知啦。但記得save個backup,一旦出錯,連main menu都入唔到既時候,用backup黎replace番俾你edit過果個就無事啦:D

Have fun with Tiny Hexer cheat(H)
頭像
RCT4
火星會員

文章JOPHY » 2008-02-18, 14:43

原帖由 bananasims 於 2008-2-17 10:27 發表 圖檔
不過都多謝分享~

我 都 覺 得 無 乜 需 要 ...

圖檔

改 咗 之 後 ... 架 過 山 車 同 條 路 軌 完 全 唔 啱 位 !
   即 係 要 搵 啱 組 合 先 至 配 合 到 ...
JOPHY

文章andygtot2 » 2008-03-28, 22:04

太棒了 又學到囉@@ 感恩喔
andygtot2

文章wing123457 » 2008-03-29, 11:15

點樣將列車調去另外一種路軌
之前果個方法我整唔倒
英文果個網又唔識睇
希望有人可以教教我
wing123457

文章wing123457 » 2008-03-29, 11:28

可唔可以以中文解釋番出黎
【我唔識英文】:'(
wing123457

文章RCT4 » 2008-03-29, 12:23

吾該係番我個教學發問,等我遲D post個中文既版本上去。
P.S.多謝你有興趣試里種cheat
頭像
RCT4
火星會員

回到 [A3c] 模擬樂園 3 教學

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客